Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kam se poděly milionové úplatky pro manžele Nečesané? Do činžáků a akcií

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. září 2015
14:20

Ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný (43) si měl za obdržené úplatky koupit rodinný dům, dva činžáky a akcie. Dostat měl podle policie 23 milionů korun. Nečesaný s obviněním nesouhlasí – na korupci se prý nepodílel. Nečesaný zároveň řeší také boj za očištění jména svého syna Lukáše. Ten na jaře opustil vězení, kde si odpykal trest za loupežnou vraždu. Případ ale bude soud znovu přezkoumávat – Nečesaný mladší se mohl stát obětí justičního omylu.

23 milionů na úplatcích si měl podle policie „přivydělat“ Luděk Nečesaný a jeho manželka. Informace zveřejnily Hospodářské noviny. Z dokumentů, které mají k dispozici, údajně plyne, že Nečesaný s manželkou peníze investovali do rodinného bytu ve Stráži nad Nisou, dvou činžáků v Liberci i akcií. 

Za korupci může jít Nečesaný do vězení až na 12 let. Sám ale obvinění odmítá. Společně se synem navíc v těchto dnech bojují za očištění jeho jména. Lukáš Nečesaný (23) strávil ve vězení 2 roky a 3 měsíce. Letos na jaře se ale dostal na svobodu a je otázkou, zda se náhodou nestal obětí justičního omylu.

Nečesaný mladší měl údajně 21. února 2013 v Hořicích brutálně přepadnout tamní kadeřnici – dřevěným polenem ji měl několikrát uhodit do hlavy. Z peněženky ženě zmizelo 10 tisíc korun.

Peníze z nemocničních zakázek

23 milionů korun měla inkasovat firma Sarmed, za níž stojí Šárka Nečesaná. Případ začal podle policie v letech 2009 a 2010, firma měla uzavírat fiktivní poradenské smlouvy se čtyřmi zdravotnickými společnostmi. Peníze měly být úplatkem za zprostředkování vítězství v nemocničních tendrech.

„Fakturovaná činnost společnosti Sarmed ve skutečnosti nikdy nebyla provedena a Šárka Nečesaná jako jednatelka společnosti vytvořila fiktivní nárok na svoji mzdu a na odměnu pro svého manžela Luďka Nečesaného,“ napsali ve veřejně přístupném dokumentu policisté.

Manželé teď mají proto obstavenu většinu majetku. Nečesaný už ale v červnu tvrdil, že se zakázkami neměla manželčina firma nic společného a že o vítězích veřejných soutěží nerozhodoval on sám, ale celé vedení nemocnice.

Sarmed byla samostatná firma bez jediného kontaktu s libereckou nemocnicí, žádné dodávky, fakturace nula. Víc se vyjadřovat nebudu,“ řekl tehdy. Jaké konzultace tedy ale Sarmed vítězům tendrů poskytoval? To nikdo z rodiny nevysvětlil.

Je zřejmé, že minimálně část prostředků získaných patrně protiprávním jednáním manželů Nečesaných byla použita na nákup výše uvedených nemovitostí,“ odkazuje policie na celkem tři domy.

Zapletené firmy

Zajímavostí případu je, že nikdo z vítězných firem stíhán není. Jde například o mezinárodní firmu B. Braun, jejíž manažer byl nepravomocně odsouzen v Rathově úplatkářské kauze. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme zveřejnit další informace,“ okomentoval situaci mluvčí společnosti Petr Carba.

Jedním z vítězů je i česká pobočka americké firmy Medtronic, která vyrábí zdravotnickou techniku. Ve svém oboru je jedna z největších na světě. Další je firma NT Medica, která má podle Hospodářských novin odpojený telefon, a poslední společností, se kterou měl Sarmed konzultovat, je MedicCor. Ani jedna z firem nechce ale případ komentovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

a-z- ( 1. září 2015 20:05 )

100 litrů měsíčně? Za to by ani nevstával. A před tím měl firmy na dodávky zdravotních materiálů....

prycsvladou ( 1. září 2015 17:11 )

jaký fotr takový syn-oba zavřít na let

renataren ( 1. září 2015 16:27 )

Tak ať prokáže kde ty miliony vzal ?? A né u strýčka z Ameriky, prosím... Kolik bere takový ředitel nemocnice ? 100 tisíc měsíčně ? Takže 20 milionů by si vydělal cca za 20 let... Tak to musel dělat ředitele už na VŠ a nežrat....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa