Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíků bude v Česku až 150 tisíc, varuje Zeman. Strašíte, mírní jeho slova oponenti

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. srpna 2015
18:00

Česko se zavázalo přijmout do konce roku 2017 jeden a půl tisíce uprchlíků. Prezident Miloš Zeman ale v pořadu S prezidentem v Lánech řekl, že panují obavy z mnohem větší migrantské vlny, která může být až stonásobně větší. A s tím už by si Česko nemuselo poradit.

1500 uprchlíků, tolik jich má do Česka zamířit. Podle prezidenta to ale může být výrazně víc. „Někteří členové české vlády mají obavy, že je to pouze začátek procesu, který může vést k desetinásobkům, možná i stonásobkům toho prvního čísla. A vždycky je lepší nějaký nebezpečný proces zarazit hned v začátku, než čekat, až se rozvine,“ řekl v pořadu S prezidentem v Lánech.

150 000 lidí by Česko pravděpodobně zvládlo jen velmi těžko. Jen pro představu – tolik lidí žije například v krajském městě Plzeň. Podle Lukáše Houdka, koordinátora projektu Hatefree, který je zaměřen na odmítání násilí, ale nejde o střízlivý odhad. „Pan prezident by ze své pozice měl spíše situaci uklidňovat, ne ji eskalovat. Zároveň se domnívám, že vzkazovat uprchlíkům, kteří v řadě případů utíkají ze své vlasti před válečným konfliktem, že je sem nikdo nezval, je minimálně neslušné,“ říká Houdek.

Zeman by prý navíc neměl muslimy lidově řečeno „házet do jednoho pytle“, nikomu a ničemu tím nepomáhá. „Nevím, kolik muslimů zná pan prezident. Já i moji kolegové jich známe celou řadu, s několika přímo spolupracujeme, a jeho výroky na jejich adresu nás velmi znepokojují,“ dodává Houdek.

 

Video Zeman vzkázal uprchlíkům 3 slova: Nikdo vás nezval... - Blesk TV
Video se připravuje ...

Raději Ukrajince než Araba

Raději člověka z Ukrajiny než z muslimské země – to je postoj, kterým se Miloš Zeman netají. Ukrajina je nám podle něj kulturně mnohem blíž. Do Česka by mělo být například z boji zmítané Ukrajiny přesídleno ještě letos 250 lidí, 86 už jich dorazilo v první polovině roku.

Za přesídlení migrantů z islámských zemí do Česka, konkrétně z Iráku, naopak bojuje Nadační fond Generace 21. Do Česka chce přivést přes 150 tamních křesťanů. Velká část těch ekonomických uprchlíků v Česku žít nechce. Lidé, kterým my chceme pomoci, jsou ve zcela jiné situaci. Jde jim o život a s velkým vděkem přijmou pomoc, pokud jim ji Česko nabídne,“ komentoval aktivitu Generace 21 její ředitel Jan Talafant.

ohrazenice ( 17. října 2015 10:54 )

Komisař pro uprchlíky je z Lucemburska a chce uprchlíky tak jeho zámek hlídá před uprchlíky národní garda. Naši politici už si zařizují Lidové Milice aby jejich milionové vily taky byli hlídaný.

ohrazenice ( 17. října 2015 10:43 )

Kde je cenzor že se lidé mohou vyjádřit v Blesku k uprchlíkům? Lidé čtěte necenzurované Parlamentní listy. Prezident má pravdu. Brusel naše politiky přinutí aby jsme vzali daleko více uprchlíků. Extrémisté z ČSSD, ODS, TOP 09, KDU- ČSL a různé neziskové organizace které vidí zbohatnutí na nás slušných lidech kteří odmítají uprchlíky protože se bude zdražovat. Všechno se bude zdražovat jak jinak extrémisté ( politici) chtějí získat biliony na uprchlíky?

mandat ( 14. října 2015 08:06 )

Uprchlici otrav uji nas zivot cele leto a nemeni se to.Dovalili se jako lavina do Evropy,tvrde kladou podminky,chteji domy a penize.V SRN delaji nepokoje, ze chteji okamzite domy, 2 000,--EU na osobu mesicne a jejich a ,aby prijely cele jejich rodiny.O praci nebo uceni se jazyka nikdo nemluvi. Ziji v iluzi, ze budou tady parazitovat.Tohle by se melo vytridit a poslat je domu. Ceska republika nema dost penez na sve problemy a lidi a jak chce zv ladat nemocne a nakazene utecence,ktery nemaji zakladni hygienicke navyky.Hrozi epidemie cholery,tyfusu,zloutenky a to ani nevite,co vsechno v sobe maji.Tuberkuloza,syfilis,blechy,vsi a svrab je normal.

mandat ( 18. srpna 2015 19:58 )

Co je to zase za propagandu s tema obrazkama? Deti ze syrie nakreli mrtve a my se uz asi sesypeme? To jim nekdo naridil,na obrazku je dospely rukopis.Muslimove jsou mistri sveta v pretvarovani.Maji svuj cil a udelaji vsechno,aby se tam dostali.Az tam budou tak zacnou vyskakovat.Proc se tady nikdo nezaqbyva otazkou, proc ostatni arabske zeme neberou utecence ???????????????Proc lezou do Evropy ??????????? To jsou jen ekonomicke duvody.a ty nemoci, to tady take nikdo neresi. Do Nemecka zavlekli par infekcnich nemoci,maji i dospely nestovice,tyfus,parazitu,ze o tom se vam ani nezda,pohlavni nemoci a parazity v moco ve trubici a v zaludku.Jsou proste prolezly ze vsech stran.

ambree ( 7. srpna 2015 11:25 )

Nejhorší je, že ten příliv neutichá. Denně jich vyloví stovky. Ve středu jsem četla, že je zachraňovali 15 km od Libijských hranic, ještě ve vodách Líbie. Proč?!?! Měli je odvézt domů, ne do Evropy. Za to bych už od Italů nevzala ani jednoho a nechala je všechny v Itálii. Lovíte sije, tak si je nechejte!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa