Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nagyová je podle soudu nevinná: Má nárok na milionové odškodné?

Autor: vr - 
30. května 2015
17:04

Jako šéfka kabinetu premiéra Nečase vydělávala 190 tisíc měsíčně. Sladké časy přerušila vazba a obvinění ze zneužití vojenské rozvědky. To, čeho se Jana Nečasová (dříve Nagyová) dopustila, však podle pátečního verdiktu není trestným činem. Má nyní nárok na milionové odškodné?! Právníci Blesku vysvětlili, jak to teď bude.

Jana Nagyová (50), nyní Nečasová, nic neprovedla. Jestli takový bude i pravomocný rozsudek a ona požádá stát o odškodnění, budeme se na ni muset všichni složit.

Mohlo by jí náležet odškodné za měsíční vazbu v řádu stovek korun za každý den, co tam strávila. Mohla by ale vysoudit i víc peněz jak za ušlý zisk, tak za to, že ji proces poškodil. „Znám případy z praxe, že klient dostal odškodnění, protože mu třeba zkrachovala firma. Lze zhodnotit i rozpad manželství, poškození jména, psychickou újmu. Jen je třeba vše u soudu prokázat,“ řekl Blesku advokát Jan Černý.

Nagyová by klidně mohla chtít také nahradit plat, který přestala pobírat jako vrchní ředitelka sekce na Úřadu vlády. Ten roku 2011 i s odměnami činil 185 tisíc měsíčně.

Za takřka dva roky, které uplynou od jejího zatčení, to je 4,4 milionu korun. „Soud ale může využít institut ,dobrých mravů‘ a argumentovat, že je nemorální, aby dostala celý tento plat, protože jí neměl náležet tak vysoký,“ tvrdí Černý.

Podle ústavního právníka Jana Kysely fakt, že Nagyová v pátek uspěla, není důvod, proč nedůvěřovat justici. Možná i naopak. „Není nic špatného na tom, když je něco, co se jeví jako nafouknuté, smeteno pod stůl. Obzvlášť, když si veřejnost žádá jistý rozsudek jenom proto, že to je kauza,“ řekl Blesku.

ivezade ( 4. června 2015 06:44 )

Na odškodné má nárok a měla by to udělat.Proč všichni na ni nadávají?Není to žádná obyčejná ženská,a měli by se k ní podle toho chovat.Držím palce.

salto ( 3. června 2015 08:58 )

Až lidi vezmou spravedlnost do svých rukou, to bude frmol...

aluman ( 1. června 2015 16:20 )

Od počátku bylo těm co mají dar chápání jasné, že jde o uměle vyvolanou kauzu, která po té, co splní svůj účel, skončí bez potrestání "viníků" a bude zametena pod koberec. Zkrátka jinak to skončit nemohlo. Obvinění byla postavena ad absurdum na opačném gardu, vzhledem k tomu, že člověk bez oprávnění nemůže zneužít to nad čím nemá moc a pokud by zmíněný děj skutečně proběhl, viníkem by musel být ten "kdo se dobrovolně nechal "zneužít"".

tgbb. ( 31. května 2015 20:43 )

Milion Nagyové, 5 miliard Babišovi. 1:5000 pro Babiše.

aaobcanka ( 31. května 2015 14:47 )

Přišel mi v kopii mail soudkyni : Paní "soudkyně" Heleno Králová, nestydíte se ? Potřebujete psychiatra ? Zastrašil vás např. Rittig, Krejčíř, Kožený, objednatel popravy Mrázka nebo Housky, Putin, ev. šéf všech soudců ? Bojíte se o místo ? Vypuštění odposlechů je snad pro lid kódovanou zprávou, že jste byla donucena k takovému rozsudku ? Hanba ! Možná jste i mstivá. Preventivně se omlouváme za vše, co by vás urazilo, vše je fikce nebo lež (s vámi asi celý národ opovrhuje). Jak vidno, dle rozsudku s arogantními, narcistickými a sebejistými tzv. vojenskými hlupáky, poslouchajícími tzv. nánu od plotny, rádoby vojenskými rozvědčíky, za něž se 90% občanů stydí, a už od pohledu dle jejich vystupování nijak bystrými, neschopnými, a dále s tzv. kantýnsko-podpantofláckým duem "vole, vole, primitive", Nagyová-Nečas, jste schopna nechat naopak zavřít čestné, pracovité, pravdomluvné, inteligentní občany a za nic. V r. 1989 jsme zvonili na Václaváku klíči, ale teď voláme : komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! 4 Pražáci původem z Moravy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa