Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milouš Jakeš superstar: Na 1. máje fotil SELFIE a rozdával autogramy

Autor: simao, ČTK - 
1. května 2015
12:48

Jaký by to byl První máj bez mítinku komunistů v Praze. Nechyběla na něm ani jeho tradiční největší hvězda. Milouš Jakeš. Je zkrátka věčný. V 92 letech opět oplýval energií, fotil se s lidmi, rozdával podpisy... Zkrátka taková komunistická superstar. A že těch lidí na Výstavišti opět nebylo málo.

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ na těchhle akcích zkrátka chybět nemůže. Oslavy Prvního máje si nenechal uniknout ani letos. Na 92 let vypadal vdovec, který v roce 2013 pochoval manželku Květenu, velmi zachovale. Ostatně jako každý rok. Podobný kabát, klobouk i průběh návštěvy mítinku.

Jakeš se fotil se zájemci, pořídil si s nimi i nejedno selfie. Rozdával také autogramy na své černobílé fotografie. Jestliže Česko vytrvale hledá své superstars, komunisté jednu už dávno mají.

Z pódia přitom přívržence komunistů „oblažili“ místopředseda KSČM Jiří Dolejš a také poslankyně Marta Semelová. Zazněla varování před válkou a tradiční výzvy vládě, ať odstraňuje nezaměstnanost.

Na prvomájovém mítinku KSČM bylo opět narváno. Cestu na Výstaviště si našly stovky převážně postarších lidí, dorazily však i desítky odpůrců komunistů, přirovnávajících komunistický režim často k nacismu. 

Video Jakeš slavil 1. máj kritikou: "Styďte se za to, jak jste kradli, soudruhu!" - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Dolejš: Nenávistné ideologie se vrátily

Podle Dolejše se letošní Svátek práce a tradiční shromáždění u Křižíkovy fontány však výrazně liší od předchozích, neboť se koná v předvečer 70. výročí konce druhé světové války. Dolejš bouřil, že nebezpečí ozbrojených konfliktů je stále akutní. „Válka není zažehnána,“ prohlásil Dolejš mimo jiné v narážce na konflikt na Ukrajině. „Militarizace společnosti je tu opět, nenávistné ideologie jsou opět ve všech azimutech. A my se jim musíme bránit,“ vyzval.

Pozastavil se také nad rolí NATO, které svou politikou spíše zvyšuje nebezpečí vypuknutí války, než aby mu předcházelo. „Není ten, kdo má ve své zakládací listině mír, v rozporu a místo mírotvorce se z něj stává zdroj válečné nákazy?“ položil Dolejš řečnickou otázku.

Ve svém proslovu Dolejš připomněl, že Svátek práce se už slaví 125 let, problém nedostatku práce ale stále přetrvává, a to i v České republice. „Je třeba zdvihnout prst, jestli tato vláda, která má ve své sestavě sociální demokracii, která stála u zrodu tohoto svátku, jestli dělá všechno pro to, aby lidé, kteří chtějí pracovat a žít důstojně, jestli mají dostatek možností. Musím říct, že tomu zdaleka tak není,“ pokračoval Dolejš. „Proto vzkazuji vládě, aby začala konečně něco dělat,“ prohlásil v projevu na úvod oficiální části shromáždění, kterou orámovaly česká a slovenská hymna, Píseň práce a Internacionála.

Tu už neslyšeli odpůrci komunistů, kteří za Dolejšova proslovu stáli u Křižíkovy fontány s vlajkami USA, NATO a Evropské unie a s transparenty, na nichž bylo rovnítko mezi nacistickým hákovým křížem a rudou hvězdou nebo portréty obětí komunistického režimu Milady Horákové či generála Heliodora Píky. „Komunisté zavraždili více lidí než nacisté,“ hlásal jeden z plakátů protikomunistických demonstrantů, s nimiž účastníci shromáždění vášnivě diskutovali. Na jejich výměnu názorů dohlíželi policisté a členové antikonfliktního týmu. „Americké vlajky a vlajky NATO jsme tu ještě neměli,“ řekl ČTK Dolejš. „Současná geopolitická situace je neutěšená. S tou neutěšeností a strachem z války souvisí i iracionalita lidí,“ dodal.

 

janina7777 ( 3. května 2015 18:22 )

Miloš Jakeš!!!!!!!

keep.smiling ( 3. května 2015 05:55 )

a jako levnou pracovní sílu nás získali i bez boje...

keep.smiling ( 3. května 2015 05:54 )

Ty, který zde píšeš, že ti je líto lidí, kteří za komunismu tak trpěli a dnes to čtou, tak si uvědom, že osmdesátá léta nebyla léta padesátá, že vše bylo již "uvolněné", lidé nebyli zavírání za svůj názor, stačílo by, aby sis někdy poslechl třeba Dvořáka v Televarieté, ty programy se opakují...,lidé remcali, to je fakt, ale co to bylo proti dnešku!! Navíc já znám i lidi, kteří v devadesátých letech prohlašovali, jací byli političtí vězni a přitom byli ve vězení za trestné činy související s krádeží a podob. Léta padesátá byla špatná, ale to bychom také museli zatracovat např. i římskokatolickou církev, která se také v minulosti chovala ještě hůř,.. život není jen černý a bílý, každá doba přináší i něco, po čem se lidem začne stýskat...

keep.smiling ( 3. května 2015 05:45 )

Měli jsme nejpřísnější normy na potraviny, lidé měli jistotu, že budou mít kde bydlet, nebyly exekuce, protože nebyly lichvářské úroky, navíc se sledovalo, zda žadatel je solventní, s Čedokem se dalo cestovat třeba i do Afriky, za 40 let od doby války až do r. 89 se vybudoval průmysl, školy, postavily sídliště, přehrady, nemocnice, atd., atd....

keep.smiling ( 3. května 2015 05:36 )

potrvá to ještě mnoho let, než se něco změní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa