Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci z amerického konvoje nejsou okupační armáda, tvrdí Zeman: Z negativismu viní Českou televizi

Autor: ČTK - 
24. března 2015
13:48

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, aby byli vojáci amerického konvoje označováni za okupační armádu. Řekl to dnes při návštěvě Libereckého kraje. Poznamenal, že v souvislosti s konvojem musí bojovat s „antiamerickými blázny“. Blížící se průjezd konvoje v posledních dnech vyvolal kontroverze, nesouhlasí s ním zejména komunisté a aktivisté názorově blízcí Rusku. Plánují proti němu protesty. Jejich odpůrci naopak chtějí vojáky vítat. 

„Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách,“ řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem. „Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá,“ dodal prezident.

Zeman zopakoval, že je proti jakýmkoli jiným vojenským základnám v Česku než českým. Poznamenal, že v minulém roce bylo podobných průjezdů několik a nikdo si toho nevšiml. „Jedině díky České televizi, která ten asi pětisetčlenný konvoj málem interpretuje jako Závod míru, neustále slyšíme v hlavních zprávách, kudy konvoj pojede,“ poznamenal Zeman.

Americký konvoj bude čítat asi 516 lidí a 118 vozidel. Přes Česko pojede v rámci svého přesunu z vojenského cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku. V současné době je v Polsku.

Proti jeho průjezdu Českem se postavili například komunisté, podle kterých nejde o průjezd, nýbrž o pobyt, a proto ho měla schvalovat Poslanecká sněmovna, nikoli vláda. Byla tak prý porušena ústava. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s tím zásadně nesouhlasí, vše je prý v souladu s českými zákony. Proti konvoji také protestují různí aktivisté, podle nichž jde o demonstraci síly, která je zaměřena proti Rusku. Plánují proto protesty a demonstrace, vyhrožují i blokádou.

S jejich názory nesouhlasí mnoho dalších skupin, které se naopak chtějí s americkými vojáky setkat a za jejich spojenectví jim poděkovat.  „Zvedá se mi žaludek z posttotalitních zombie, kteří protestují proti průjezdu americké vojenské kolony na našem území,“ napsal třeba místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na svém twitterovém profilu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 30. března 2015 11:02 )

tohle patří santixkauzovi!

marais ( 30. března 2015 11:00 )

kolik ti platí za ty kecy??????

versutus ( 29. března 2015 14:31 )

Chcípni ty prašivá, zasraná, rusofilní, komoušská sračko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marais ( 29. března 2015 10:51 )

sorry, musí mít stát statečné politiky a ne lokaje!

marais ( 29. března 2015 10:49 )

Že se ta spanilá jízda nekoná taky na západ od nás? proč musíme být až tak horliví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa