Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

ANKETA Chcete americké vojáky v Česku?

Někteří vojáci se již vrátili do USA.
Někteří vojáci se již vrátili do USA.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
5. března 2015
08:32

Američané chtějí rozšířit řady svých vojáků rozmístěných po Evropě. Mají nás chránit před ruskou hrozbou. Kromě Česka vysadí vojáky i v Maďarsku nebo Gruzii.

Operaci Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců ze Severoatlantické aliance, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi a ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy. 

Anketa
Chcete americké vojáky v Česku?
počet hlasujících: 2311
Anketa
Chcete americké vojáky v Česku?
NE
70 %
ANO
30 %
počet hlasujících: 2311

"Do konce léta zde bude jasně viditelná operace, která se bude rozpínat od Baltu po Černé moře," citoval DefenceNews plukovníka Michaela Fostera ze 173. letecké brigády umístěné v Itálii. Loni se zhruba 150 výsadkářů z této brigády zúčastnilo v Polsku cvičení v rámci Atlantic Resolve. 

DefenceNews v této souvislosti připomněl, že součástí operace byly již manévry s armádami Polska, Lotyšska, Litvy a Estonska. Do dalšího cvičení se na konci tohoto měsíce zapojí také Rumunsko a Bulharsko, čímž se podle serveru ArmyTimes více než zdvojnásobí počet amerických vojáků zapojených do operace. Jejich počet bude zhruba 1900, nyní je to 900 vojáků.

cipisek134 ( 5. března 2015 18:55 )

tgbg: Vole jeden blbej volskej!

cipisek134 ( 5. března 2015 18:54 )

tgbg: Ty jsi taky dobrej kretén.

cipisek134 ( 5. března 2015 18:52 )

winklos: Na čem ujíždíš ty parodie na Homo Sapiens? To musí bejt opravdu hodně kvalitní matroš.

popocatepetl ( 5. března 2015 16:49 )

 Proboha, proč Blesk celý den šíří tu poplašnou zprávu???! Nikdo to nenavrhl, v článku, který Blesk jakoby citoval a kde jsou některé země citovány, není o ČR nic, a od dopoledne už to bylo několikrát dementováno. Přesto tady pořád straší. Naši oligarchové Křetínský a Tkáč si jsou nějak jistí, že jim nehrozí stáhání za šíření poplašné zprávy.

jeanny_j ( 5. března 2015 16:03 )

Ani americký, ani ruský, ani z IS!!! Dop..ele ať si USA, Rusko a IS postaví svoje hřiště, tam ať si klidně natrhnou pr..le jeden druhýmu ale ku..a ať už přestanou tahat do svejch mocenských bojů obyčejný lidi!!!

Zobrazit celou diskusi