Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko poslalo ušanky pro vojáky na Ukrajině: Výbava do zimní války!

Autor: ČTK, simao - 
2. ledna 2015
12:35

Plyšové ušanky, kabáty, zimní boty. Celkem přes 10 tisíc kusů především zimní výstroje poslalo české ministerstvo obrany na Ukrajinu. A zahrálo si na lehce opožděného Ježíška.

Ukrajincům přitom Češi darovali údajně nepotřebnou výstroj. „Tato vojenská výstroj byla prohlášena za trvale nepotřebný majetek a je připravena k darování Ministerstvu obrany Ukrajiny,“ potvrdil ředitel Sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš na webu ministerstva. V úterý 30. prosince přitom sám darovací smlouvu podepsal.

Co všechno na Ukrajinu putuje? 2000 kabátů vzor 97 s vložkou, 800 bot vzor 95 či 3000 plyšových ušanek. "Vzhledem k ročnímu období na seznamu převažují zimní výstrojní součástky, jako jsou nejrůznější vložky či zateplené oděvy," uvedlo ministerstvo.

Česko pomáhalo Ukrajině i v minulosti během konfliktu, který se na východě odehrává - ukrajinské vojsko i nadále čelí separatistům, které údajně podporují Rusové.

Češi nabídli Ukrajincům mj. léčbu zraněných demonstrantů, do českých nemocnic jich byly převezeny asi čtyři desítky. Ministr obrany Martin Stropnický loni v září uvedl, že by se v Česku mohli léčit i zranění ukrajinští vojáci a že česká strana je připravena na Ukrajinu dodat zdravotnický i jiný materiál. Ukrajina již projevila zájem také o nepotřebná letadla, která má Česko k dispozici.

jancibobo64 ( 4. ledna 2015 18:13 )

Vy Češi sa nezapriete. Kráčate cestou Havlovej demagogie ako sa patrí

weigel ( 3. ledna 2015 14:33 )

Ukrajinský premiér nechal zakoupil pro svůj služební Mercedes zimní pneumatiky za 250 000 Kč. Šetřit se musí když je Ukrajina v těžkém období. Mimochodem Ruská armáda nedávno se rozhodovala vyřadit s vojenské výstroje jako už zastaralé ušanky a válenky.

lepabrena ( 3. ledna 2015 07:06 )

Ptáte se proč nepomůžeme separatistům? A kdo pomáhal Čechům v jejich těžkých chvílích? Mnichovský diktát- zradila Francie a Anglie.Rusko také, protože v této pro Čechy těžké chvíli podepsalo s Hitlerem smlouvu o přátelství a vzájemné pomoci, aby poté bratrsky a nerozdílně napadli Polsko. Doporučuji film Katyň- to se vám otevřou oči! Poláky tam vyvražďovali hitlerovci a stalinisté v bratrské shodě. Asi největší chyba Hitlera byla, že přepadl Rusko- svého spojence a bratra. Pokud by tuto chybu neudělal, dnes by už neexistovala přinejmenším Evropa a Asie jiná než rusko-německá. Ještě před koncem války se Stalin dohodl se zástupci Anglie a USA o poválečných sférách vlivu- a Československá republika připadla Stalinovi. Ostatní po válce už známe- Československo se stalo ruskou kolonií se vším všudy. Přesto však českoslovenští prezidenti chtěli udržet suverénní stát a proto po řadě všichni odmítali okupační přítomnost ruských vojsk na československém území a umístění jaderných zbraní na území Československa. Proto bylo nutné Dubčekovo divadelní představení v roce 1968, které vytvořilo záminku pro ruský zásah, který obnášel to, co Rusko chtělo odjakživa- okupaci Československa a rozmístění jaderných zbraní na našem území. V době okupace v roce 1968 žádal náš ministr zahraničních věcí Hájek o vojenskou pomoc v USA- samozřejmě ho odmítli. A rok 1989? Další Moskvou organizované divadelní představení ve svých koloniích i v Rusku, jehož cílem byl majetkový převrat a vznik oligarchů- v Rusku i u nás, aby tak ti, co byli v té době u moci mohli moc uchvátit na věčné časy. Ne, Česko nikomu nic nedluží a nemělo by v konfliktu komunistických oligarchů na Ukrajině podporovat ani jednu stranu- a zimní výstroj měla být rozdána bezdomovcům v Česku. Je ostuda, že se Česko neumí postarat o své občany ani tak, jako se o ně dokázalo postarat Rakousko-Uhersko před 100 lety a že v 21. století lidé umírají každou zimu mrazem na ulici!

ambree ( 2. ledna 2015 17:02 )

A Ty se odstěhuj do Kijeva

ambree ( 2. ledna 2015 17:01 )

 Nesouhlasím, aby z mých daní nakoupené vojenské vybnavení bylo darováno fašistům na Ukrajině. Proč podporujeme Porošenka v genocidě na svých občanech? Fuj, styďte se vy, co jste na jejich straně!!!!!! proč nepomůžeme utlačovaným separatistům, kteří brání své rodiny a domovy před fašisty?

Zobrazit celou diskusi