Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Linkový autobus s civilisty zasáhla raketa: 11 mrtvých na Ukrajině!

Autor: ČTK, simao - 
13. ledna 2015
22:33

Jedenáct civilistů dnes přišlo o život a dalších třináct utrpělo zranění poté, co autobus na východě Ukrajiny utrpěl přímý zásah z raketové baterie Grad. Šlo údajně o střelu proruských separatistů, kteří ostřelovali kontrolní stanoviště ukrajinské armády u města Volnovacha. Separatisté ale svou odpovědnost za tragédii popřeli.

Ukrajinská armáda z odpovědnosti za smrt cestujících v ostřelovaném autobusu obvinila vzbouřence. „Ukrajinští vojáci s útokem nemají nic společného,“ řekl novinářům zástupce ukrajinského generálního štábu Bohdan Bondar. Podle generálního štábu je mezi oběťmi šest žen.

Na dnešní krveprolití u Volnovachy v mimořádném provolání k národu reagoval prezident Petro Porošenko, který útok přirovnal k teroristické akci islamistů proti francouzskému týdeníku Charlie Hebdo. „Paříž a Volnovacha jsou události stejného řádu. Civilizovaný svět se musí spojit v boji s terorismem,“ konstatoval. „Strašná tragédie u Volnovachy patří k událostem, které i v dnešních podmínkách šokují svou krutostí. Teroristé záměrně zavraždili pokojné cestující včetně čtrnáctileté dívky,“ řekl prezident.

Ostré boje: Situace v Donbasu se zhoršila

Porošenko oznámil, že ve středu podepíše dekret o nové mobilizační akci, už čtvrté od dubnového zahájení proruského povstání v Donbasu. Komunikační spojení s povstaleckými zónami bude dál omezeno a armáda může počítat s posilami. „Každodenně dostává stovky zbraní a nové nebo opravené bojové techniky. Za dobu od pozastavení bojových operací jsme znásobili své síly,“ řekl Porošenko.

Šéf ukrajinské mise OBSE Ertugrul Apakan dnes ve Vídni novinářům řekl, že za posledních 24 hodin se situace ve východoukrajinském Donbasu výrazně zhoršila, zejména kolem doněckého letiště. „Zprávy o incidentech přicházejí i z jiných míst, obě strany musejí projevit maximální zdrženlivost,“ řekl turecký diplomat.

Proruští separatisté se od zasažení linkového autobusu distancovali. „U Volnovachy je jen ukrajinské kontrolní stanoviště, ale leží mimo dostřel našeho dělostřelectva. Nebyli jsme s to jej ostřelovat,“ citovala agentura Interfax mluvčího „ministerstva obrany“ neuznávané povstalecké Doněcké lidové republiky.

cid2000 ( 28. ledna 2015 16:14 )

Pro info všem lidem!!!....například z článků jistého George Friedmana z jeho think-tanku STARTFOR (použijte Google), který radí americkému ministerstvu zahraničí a Bílému domu. Mimo jiné píše, že proti invazním jednotkám Ruska budou nasazeny „Visegrádské armády pod vedením Polska“. Protože když na Ukrajině budou bojovat Rusové proti Rusům, tak se navíc zbaví všech Slovanů, pěkně je všechny naženou proti sobě. Víte, že od cca 2011 jsou pro tento účel v rámci NATO zakládány „Visegrad Battlegroups“ ? Celá ta věc byla dlouhodobě plánována.

ninka64 ( 14. ledna 2015 13:52 )

Jsi trapný a směšný

ninka64 ( 14. ledna 2015 13:50 )

souhlas!

ninka64 ( 14. ledna 2015 13:49 )

povinné

ninka64 ( 14. ledna 2015 13:49 )

Fašisti jsou Ukrajinci a jejich samozvaná armáda(protože ani vláda neví, jaké vojenské bandy se po Ukrajině pohybují)!!! Jen hlupák to nevidí!!!A to, že ten autobus mají na svědomí ani, stejně jako letadlo o tom není pochyb, jen se o tom u nás nesmí mluvit, protože řiťolezství k USA naších médií je povinnéje .

Zobrazit celou diskusi