Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinská armáda prý ovládla velkou část letiště v Doněcku

Autor: ČTK - 
18. ledna 2015
14:33

Ukrajinská armáda zahájila v noci na dnešek "rozsáhlou operaci" u doněckého letiště, které v uplynulých týdnech ovládli proruští separatisté. Jednotky věrné vládě v Kyjevě mají nyní podle armádního mluvčího Andrije Lysenka pod kontrolou převážnou část letiště, které se stalo v posledních dnech dějištěm tvrdých bojů. Za posledních 24 hodin přišli o životi čtyři ukrajinští vojáci a 32 jich bylo zraněno, řekl také Lysenko.

Celou noc bylo v centru Doněcku slyšet střelbu z těžkých zbraní, která brzy ráno nabrala na intenzitě. Dva granáty dopadly i blízko středu města, kde dnes nejezdí veřejná doprava a kde obchody zůstaly zavřené. Stejná situace je i v jedné čtvrti ležící poblíž letiště, informovala dříve dnes agentura AFP.

"Podařilo se nám téměř vyčistit tu část letiště, která, jak určují demarkační čáry, patří k území pod kontrolou ukrajinských jednotek," cituje agentura Reuters Lysenka. Po dnešní ofenzivě na doněckém letišti se ukrajinská armáda podle něho probojovala na své dřívější pozice, a prý tak neporušila podmínky příměří, na nichž se znesvářené strany dohodly v září v Minsku.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 4800 lidských obětí. Obě strany už několikrát uzavřeli příměří, nedodržují ho však.

Na dvoudenním klidu zbraní se v sobotu s vedením oblasti věrným Kyjevu dohodli separatisté ze samozvané Luhanské lidové republiky, která sousedí s Doněckou oblastí. Boje mají utichnout během pravoslavných svátků Křtu Páně, jež připadají na dnešek a pondělí.

katkom ( 18. ledna 2015 19:10 )

Moskevská nacistická teroristická junta je nelegitimní dál tu není co řešit ,kdo podporuje moskevskou juntu je terorista a jako s teroristou s ním musí být zacházeno. Moskevská junta řízená Ruskem , vědomě ,záměrně a cíleně navedla civilní letadlo nad místo bojů ,dobře věděli proč to udělali, vrazi dalších 295 lidí + tisíců civilistů ukrajiny+ oděský masakr. Krev a životy těchto lidí má na svědomí moskevská fašistická junta.

katkom ( 18. ledna 2015 19:09 )

Moskevský prapor nejen, že mává „neonacistickým symbolem připomínajícím komunistickou svastiku jako svoji vlajkou“. Tento symbol je ve skutečnosti bolševický používaný různými divizemi Stalina během druhé světové války a rovná se to salutování samotnému Stalinovi na potvrzení své oddanosti jeho toxické ideologii a oslavě četných nechvalně známých ruských nacistických zvěrstev.......stop ruským náckům a jejich propagandě.

katkom ( 18. ledna 2015 19:08 )

Ruská vláda vůbec nemá přehled o tom, kdo za jejich zájmy bojuje. Jsou to bandy samozvaných bojovníků, žoldáků,sebranka zločinců, vrahů, bolševiků, komunistů a fašounů, kterým nejde o vyřešení problému, ale o to, zastřílet si za prachy. Na Ukrajině probíhá genocída a to už jenom tím, že tam tyto vrahy nechává Ruská vláda bez prostředků a ti drancují a vraždí ukrajinské civilisty. Bez pomoci EU a USA by ukrajinští civilisti již dávno zemřeli hladem. Rusko podporuje vraždění a vyhánění ukrajinských civilistů, je to hnus.

sars ( 18. ledna 2015 18:22 )

 Asi se to povedlo, rozestvat a nechat být, jako bývalou Jugoslávii.

sars ( 18. ledna 2015 15:34 )

 Zase se rozjede černý byznys s orgány, to je hnus ty pravoslavni křesťani.

Zobrazit celou diskusi