Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tak dnes vypadá zakázaná zóna u Černobylu!

Autor: Marian Balog, lmk - 
3. prosince 2014
06:00

Od výbuchu reaktoru v jaderné elektrárně Černobyl uplynulo skoro 30 let, ale následky tragédie jsou viditelné dodnes. Město dávno pohltila příroda a po ulicích se prohánějí medvědi...

Neupravená postel, použité nádobí na stole, šaty na věšáku – podobné obrazy typické pro Černobyl zachytily už desítky fotografů. Teď ale nad městem Pripjať, které leží pouhých 3,6 km od černobylské elektrárny (na druhém břehu ochlazovací nádrže), a kde je dodnes kvůli extrémní radiaci zakázaná zóna, přeletěl dron. Záběry z něj ukazují zkázu města ze zcela nového úhlu. „Černobyl je jedno z nejzajímavějších a zároveň nejnebezpečnějších míst, které jsem navštívil. To místo je neskutečně klidné a přesto tam panuje aura čehosi zlověstného,“ svěřil se Danny Cooke, jehož vrtulníček snímky pořídil.

I když je pro lidi Černobyl stále neobyvatelný, zvířatům »klidová zóna« zjevně svědčí. Kamera dokonce zachytila medvěda – huňáč se do oblasti vrátil po 100 letech! A v radioaktivní zóně byli spatřeni i vlci, rysi, divočáci, jeleni a další zvířena! Návrat lidí do Černobylu je ovšem pořád v nedohlednu…

Černobylská havárie

Výbuch v atomové elektrárně v Černobylu (26. dubna 1986) je považován za nejhorší jadernou katastrofu v dějinách. Ihned zahynulo 31 lidí, konečný počet obětí byl zprvu odhadován na 40 až 60 tisíc. V roce 2007 však byla publikována obsáhlá studie, podle níž do roku 2004 na následky havárie (zejména leukémie a rakovina št. žlázy) zemřelo již 985 000 lidí, z toho 170 000 v Severní Americe.

tgbb. ( 4. prosince 2014 00:30 )

Líbí se mi, že se předvádíš jako obyčejný komouš neboli hulvát bez mozku papouškující hovadiny z komoušského polytbyra.

tgbb. ( 4. prosince 2014 00:28 )

Páchnoucí kobylo, srovnávat Hirošimu a Nagasaki s Černobylem je skutečně obtížné, protože komouši v Černobylu způsobili mnohonásobně víc mrtvých. Nejen při samotném výbuchu, ale i následkem debilně organizovaných vzklízecích pracech bez ochranných pomůcek a v prostorách s těžkým zamořením radioaktivitou. To ovšem levácká lůza nechce slyšet a dle pokynů nadřazených leváků to musí popírat. Útok jadernými zbraněmi je dnes možný, zločinec Putin se s tím již pochlubil, že chystá jaderný útok na USA z Kuby.

tgbb. ( 3. prosince 2014 13:50 )

Ubohý trapný komouši, nejvíce mrtvých po jaderné katastrofě má na svědomí Rusko ve svém satelitu Ukrajina. Všechny dosud svržené atomovky nemají na svědomí tolik lidských životů, jako výbuch sovětské elektrárny u Kyjeva, blbe. Ovšem jako zemanovsko-putinský lízač koulí a jejich anusů to musíš povinně zapírat a sprostě nadávat, aby bylo vidět, že jsi opravdový komunista a zemanovec.

tgbb. ( 3. prosince 2014 12:48 )

Největší jaderná katastrofa všech dob(zatím). Mrtvých už je už skoro milion. kam se hrabe Hirošima s Nagasaki dohromady. A umírají další i po 30 letech na leukémii. Tenhle rekord bude překonán, až Putin podle svého slibu odpálí jaderné rakety ze "své" Kuby na USA.

annakarenina ( 3. prosince 2014 12:34 )

Tak ze by zase? http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/12/03/ukraine-meldet-atomunfall-im-osten/ Uk rajina hlasi atomovou nehodu na Jizni Ukrajine - Energodar.

Zobrazit celou diskusi