Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman v USA o boji s islamisty: Nesmíme pochodovat jako ovce na porážku!

Autor: ČTK, simao - 
2. března 2015
16:20

O víkendu si užil svatbu svého kancléře v moravských Osvětimanech. Miloš Zeman se však neveselil až do rána, ale vyrazil na letiště – čekala ho cesta do USA, kde dnes vystoupil na konferenci pořádané americko-izraelským výborem AIPAC. Pustil se zde opět do proslovu o boji proti terorismu.

Zeman dnes v USA podpořil především boj Izraelců proti terorismu a vyslovil se pro koordinovanou akci mezinárodního společenství proti islamistům. Stal se přitom hostem konference Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). A jak neopomněl jeho hradní mluvčí Jiří Ovčáček upozornit, Zeman byl prý během svého proslovu „mnohokrát přerušován potleskem“.

Potlesk Zeman skutečně sklidil. Třeba v momentě, když ve svém projevu připomněl slova amerického prezidenta Johna Kennedyho pronesená v červnu 1963 u Berlínské zdi. „Znáte ten známý slogan: Ich bin ein Berliner. Nyní musíme všichni říci: Jsem Žid,“ pronesl český prezident v angličtině a poslední větu zopakoval i v hebrejštině. „Vaše diskriminace je naše diskriminace, vaše oběti jsou naše oběti,“ dodal Zeman.

Český prezident opět upozornil, že svět čelí hrozbě islámského terorismu. Což je však nad slunce jasné i bez Zemanova upozorňování. Zeman však navázal i na svůj projev na Pražském hradě, kde se k terorismu vyjadřoval také. A zopakoval, že akce proti teroristům by se měla odehrát za užití bezpilotních letadel, zvláštních jednotek a tajných služeb.

„Potřebujeme novou strategii v boji proti islámskému terorismu. Ne tanky, ne pěchotu, ne dělostřelectvo, ale bezpilotní letouny, zvláštní jednotky a tajné služby,“ upřesnil český prezident. V této souvislosti vyzdvihl činnost izraelské tajné služby Mossad, která je podle něj jedinou efektivní tajnou službou světa. Proč je podle něj potřeba bojovat proti islamistům? „Už nikdy více nesmíme pochodovat dobrovolně jako ovce na porážku,“ prohlásil Zeman.

Moderátor se ho poté zeptal, proč Česká republika tak podporuje Izrael. „Velmi jednoduchá otázka a velmi jednoduchá odpověď. Protože máme stejnou historii. Byli jsme obklopeni nepřáteli, diktaturami. Bývalé Československo bylo jediným ostrovem demokracie v srdci Evropy,“ uvedl Zeman s tím, že Izrael je na tom podobně na Blízkém východě. „A mezi těmito dvěma ostrovy tak musí existovat solidarita,“ dodal.

Kromě Zemana vystoupil na konferenci i izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu. Právě s ním by se měl Zeman osobně sejít. Schůzka s vrcholnými americkými politiky však Zemana ve Spojených státech nečeká. Cesta za prezidentem Obamou není v programu Zemanova výjezdu. „Ne, o nic takového jsme americkou stranu nežádali,“ řekl MF Dnes šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček. 

rudyptak48 ( 3. března 2015 22:18 )

Lidový prezident Zemane, Zemane, tvé slavné bonmoty, jsou tak věrohodné, jak falešné noty. Seš přece prezident, proč by ses omlouval, stojíš nad zákonem, kdo by tě žaloval. Jen chudák senilní, má rád tvé výroky, myšlenky stupidní, patří jen do stoky. Oblečen ve špínu, v prasečím kožichu, házíš po nás hnojem, a my jsme potichu. Chceš být velkým hráčem, mezi prezidenty, z hradu si vytvořil, rozum na patenty. Tak velkého machra, hrad ještě neviděl, i ten Milouš Jakeš, moc by ti záviděl. Sliby, chyby, to zná každé dítě, a ty tvé bonmoty, ty už nespasí tě. Hloupých slibů, byla již hromada, i ta naše sametová, přesně tak dopadla. Ta tvá kamarila, je skvost mezi skvosty, odborníků málo, a lokajů spousty. Poděkujme Moskvě, že nám tolik dala, stvořila nám androida, prezidenta práva.

stop.armenum ( 3. března 2015 17:00 )

Z iDnes : Je smutné, že je český prezident v USA "persona non grata". Havla vítali, Klause považovali za exota, ale jistý respekt přece jen měl. Po Zemanovi neštěkne pes, nikdo ho nevítá, nikdo o něj nestojí. A je z nich nejskromnější, nejschopnější, nejgeniálnější, nejerudovanější, kam se ti dva na něho hrabou !

stop.armenum ( 3. března 2015 16:57 )

O židech je známo, že bývali (a snad i jsou) velmi schopní v obchodě i bankovnictví, tak snad nám Zeman přiveze pár zkušených finančníků z Izraele, protože o těch čínských mám silné pochybnosti

stop.armenum ( 3. března 2015 16:54 )

16 000 míst? To je jak fotbalový stadión!

stop.armenum ( 3. března 2015 16:47 )

Slova o míru, svobodě a demokracii, komu to zase vadí, proboha ? Fašounům, radikálním mohamedánům, neandrtálcům, kteří nepochopili nebo nechtějí pochopit, co řekl ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa