Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman exkluzivně pro Blesk.cz: Proč si vzal kun*u do úst!

Autor: vr, simao - 
4. listopadu 2014
15:33

Miloš Zeman vydal první vlastní prohlášení k aktuální kauze „Kun*a“. Blesk.cz prozradil, proč mluvil v posledních Hovorech z Lán tak vulgárně. Vyplývá z toho, že si svou řeč dokonce připravil.

Prezident Zeman se v nedělních Hovorech z Lán dopustil nevídaného – z jeho úst zaznělo během vysílání pořadu hned několik vulgarit. Kun*a sem, kun*a tam... To když mluvil o stíhané ruské skupině Pussy Riot. „Víte, co je to ´pasy´ v angličtině?,“ ptal se Zeman moderátora Českého rozhlasu Jana Pokorného a na mysli při tom měl anglické slůvko „pussy“, které je podle anglistů využíváno jako domácí označení pro kočku (číča) nebo označení ženských genitálií.

Moderátor vzápětí opravil Zemanovu angličtinu. „Myslím, že se to vyslovuje ´pusy´, ale vím, co myslíte,“ odpověděl Pokorný. „Kun*a. Takže s prominutím v textech této skupiny je kun*a sem, kun*a tam, opravdu dokonalý příklad politického vězně jako vyšitej,“ pokračoval bez váhání Zeman. 

Některé pasáže měl však prezident dobře připravené, upozornil moderátor Jan Pokorný. A skutečně! Zeman to exkluzivně pro Blesk.cz přiznal! „Já jsem se připravoval na kritiku Pussy Riot, což znamená v překladu ´kun*í řev´. A právě protože v souvislosti s dopisem pana Gorbaněvského o politických vězních v Rusku nepovažuji Pussy Riot za ideální příklad politického vězně, citoval jsem některé výrazy z jejich písní, které byly skutečně vulgární," tvrdí český prezident.

Další Zemanovy odpovědi a velký rozhovor s prezidentem najdete již ve středečním Blesku

Video Zemanův skandální projev: 5 sprosťáren v 60 minutách - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Vulgarity vyslovené prezidentem Zemanem však přesto pobouřily veřejnost. "Velmi rád bych požádal občany, aby už neposílali další stížnosti. Je jich už tolik, že je nestíháme evidovat. Slibujeme, že se Hovorům z Lán budeme velmi důkladně věnovat," vzkazuje však přes Blesk.cz šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí (ČSSD).

Prezidentova slova vysvětloval na dnešním brífinku i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. A pořádně se u toho zapotil. „Důležité je, že pan prezident tím otevřel klíčové téma, zda-li je vůbec přípustné takové výrazivo v politice používat. V minulosti to bylo blahosklonně přehlíženo, dokonce kvitováno, bylo to označováno za noblesní. To si myslím, že není správné,“ upozornil Ovčáček.

Zemanův mluvčí také odmítl kritiku, že prezident v případě překladu slova „pussy“ použil příliš vulgární výraz, který českému překladu neodpovídá. „Myslím, že činnost této hudební skupiny umožňuje pouze jeden jediný výklad,“ okomentoval Ovčáček pro ČTK provokativní ruskou punkovou skupinu, která s oblibou kritizuje ruského prezidenta Putina. Za řádění s kuklami na hlavě v moskevské Katedrále Krista Spasitele v únoru 2012 a „modlitbě pro Putina“ byly její členky Marija Aljochina, Jekatěrina Samucevičova a Naděžda Tolokonnikova zatčeny a po soudním procesu uvězněny. Propustili je v prosinci 2013.

w.mojko ( 5. listopadu 2014 20:50 )

To, že havel chodil do bor-delu a tam naháňal a platil si za ku-n-du, nikoho netrápilo a nikto to neodsudzoval.???

wfgx ( 5. listopadu 2014 15:10 )

No oni Ti grázlové název města vyhvězdičkovali... K.u.n.d.a...názevpřístavního města

wfgx ( 5. listopadu 2014 15:07 )

*** je malé přístavní město v severoestonském kraji Lääne-Virumaa. Leží převážně na levém břehu stejnojmenné řeky, asi 2 km od jejího ústí do Finského zálivu přibližně 100 km východně od Tallinnu. Má kolem 3,5 tisíce obyvatel a rozlohu 9,85 km². A má mnoho dalších významů! Ha ha ha a včil mudrujte...

jarypadlo ( 5. listopadu 2014 09:24 )

Běžím s ho.v.nem proti plátnu,do plátna to ho.v.no zatnu-a podobné perly hráli a zpívali The Plastic People of the Universe. To byli disidenti?

ninka64 ( 5. listopadu 2014 01:37 )

No vždyť to říkám IQ tykve, skoč pod ten vlak!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa