Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman dal Krtečka čínskému prezidentovi. Pohádku bude nově točit Čína!

Autor: simao, ČTK - 
27. října 2014
15:25

Na závěr návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně došlo i k setkání s čínským prezidentem, ale také k podpisu několika mezinárodních smluv. Jedna z nich se týkala legendární pohádky o Krtečkovi, který je v Číně velmi populární. A tak se Čínané chystají natočit pokračování - jmenovat se bude Krteček a panda!

Prezident Miloš Zeman se dnes na závěr návštěvy Číny setkal v Pekingu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Jako dárek mu přinesl plyšového Krtečka. Bylo to symbolické gesto. Kreslená postavička Krteček je totiž v Číně velmi populární! A právě dnešek byl pro další osudy Krtečka důležitým dnem.

V Pekingu totiž dnes čeští zástupci podepsali s čínskými partnery sedm smluv - jedna z nich se týkala právě přípravy animované pohádky Krteček a panda. Za českou stranu ji podepsala vnučka legendárního výtvarníka Zdeňka Milera Karolína Milerová. 

Krteček za stovky milionů

Další příběhy animované postavičky natočí čínská televize CCTV, která má plány převést Krtečka i do formátu 3D. "Jsem strašně ráda, že se díky této smlouvě bude dědovo dílo a odkaz dále rozvíjet. Celou koprodukční smlouvu jsme dohadovali přes tři roky. Celkem desetkrát jsem kvůli tomu musela letět do Číny, a tak jsem ráda, že všechno nakonec dobře dopadlo," uvedla ČTK Milerová.

Hodnota smlouvy podle majitelky veškerých licenčních práv Milerové může dosáhnout stovek milionů korun. "Za CCTV za celý projekt odpovídá paní, kterou můj dědeček osobně dobře znal a velmi její práci uznával," prozradila.

Prezident Zeman o projektu mluvil v Číně již s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem. "Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu," komentoval to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman bilancoval cestu: Co je největším úspěchem?

Před zraky Zemana a jeho čínského protějška však byly uzavřeny i další smlouvy. O investiční spolupráci mezi českými a čínskými společnostmi, ale také třeba o strategické spolupráci mezi českým ministerstvem zdravotnictví a čínskou národní komisí pro zdravotní a rodinné plánování. A nebo o kulturní spolupráci mezi ministerstvy kultury Číny a Česka.

Za největší úspěch své čtyřdenní cesty po Číně však prezident Zeman pokládá právě rozhodnutí několika velkých čínských investorů investovat "doslova miliardy korun" v Česku. "Za druhý největší úspěch považuji zřízení bankovní pobočky Bank of China, protože čínští investoři samozřejmě potřebují určité finanční krytí od své domácí banky," doplnil Zeman. V Číně ho prý nejvíce překvapil smog. Nečekal, že bude tak intenzivní. "Tak jsem toho hbitě využil a nabídl jsem čínské straně dodávku zařízení na čistění vody a vzduchu," poznamenal český prezident.

pravlast ( 29. října 2014 07:19 )

Když už číňani kradou průmyslově chráněné značky a kopírují všechny možné výrobky tak jim je budeme sami darovat.Na oplátku mohli darovat čínskou vládu,parlament,senát-aspoň by byly určitě levnější.

doodledoctor ( 28. října 2014 16:38 )

Kdo ví, co vznikne až se spáří panda s krtečkem?

rudyptak48 ( 28. října 2014 10:00 )

krakonos500 se cítí být čestným rytířem pána Zemana z Podbradků a Bonmotů. Proč asi?

tochadda ( 27. října 2014 22:28 )

Nejdřív se válí na Lánech a pak jede na knap do Číny.aby málem nestihl dávání metálů ....to bude vypadat,asi ho na pódium dovezou na vozejku...

vosavopruz ( 27. října 2014 18:08 )

šikmooký Krteček na Hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa