Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Jana Nečasová dostala podmínku! Soud ji uznal vinnou za zneužití Vojenského zpravodajství

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
30. června 2014
15:38

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal vinnou Janu Nečasovou, dříve Nagyovou ze zneužití Vojenského zpravodajství. Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil roční podmínku.

Součástí rozhodnutí je také zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany. Olomoucký státní zástupce Pavel Komár uvedl, že páteční rozhodnutí soudkyně Heleny Králové dostalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci do datové schránky dnes.

Podle Komára vydala soudkyně trestní příkaz u bývalé šéfky kanceláře expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové kvůli zneužití pravomoci. Je to roční podmíněný trest s odkladem na čtyři roky. Dostala také zákaz pracovat ve státní správě. Žalobci prý podají odpor, případ proto podle trestního řádu projedná soud v hlavním líčení. "Trest nepovažujeme za adekvátní," sdělil ČTK Komár. Podobně žalobci podle něj vnímají rozhodnutí ohledně zbylých obviněných.

V případě Páleníka a Kovandy soudkyně případ postoupila ministerstvu obrany, pod které spadá VZ, kvůli případnému kázeňskému provinění. Také proti tomu podají žalobci stížnost, kterou projedná Městský soud v Praze. Soud na to má tři dny. Žalobci podle Komára rovněž podají stížnost ohledně zastavení trestního stíhání Pohůnka.

Kovandův advokát Jiří Matzner potvrdil, že dnes obdržel usnesení o postoupení případu jeho klienta ministerstvu obrany k dalšímu řešení s podezřením z kázeňského provinění.

Obhájce Páleníka Tomáš Sokol dostal text rozhodnutí do datové schránky rovněž dnes a zatím prý nemá bližší informace. Celý den trávil na Městském soudu v Praze, kde obhajuje lobbistu Marka Dalíka v kauze údajného podvodu ohledně nákupu obrněných transportérů pandur pro českou armádu. "Zatím to nebudu vůbec nějak komentovat, protože jak už jsem vyrozuměl, tak protistrana tam bude podávat stížnost proti tomu usnesení. Takže to není uzavřená věc a myslím, že by nebylo rozumné se k tomu nějak dramaticky vyjadřovat. Počkáme si," řekl novinářům.

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdy Nagyová zpravodajce VZ ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

janek88 ( 15. srpna 2016 17:39 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se poškozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

itartas ( 9. července 2014 18:05 )

osinek..nežer to tak ty média ja, škodí to tvému slepičímu mozečku!

itartas ( 9. července 2014 18:05 )

ollis...je vidět, že jsi obyčejná husopaska nebo pasačka koz, protože máš v hlavě slámu. Kdo kdy slyšel, aby někdo vracel odměnu za práci, ty koní hlavo. Kde to je napsaný? Já taky nevidím důvod proč by všechny kravky na ministerstvech měly brát a nejenom ony, ale všichni tak vysoké odměny. Ale takový je zákon!

itartas ( 9. července 2014 18:02 )

...špína je ten kdo špinavě přemýšlí, takže jsi to Ty ve finále. Gratuluji ti!

itartas ( 9. července 2014 17:59 )

jasně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa