Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odmítání pacientů v nemocnicích: Naštvaného ministra to přestává bavit!

Ministr zdravotnictví Němeček je rozladěný z dalšího problému s pacienty, které údajně nechtěly nemocnice převzít
Ministr zdravotnictví Němeček je rozladěný z dalšího problému s pacienty, které údajně nechtěly nemocnice převzít  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský, Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
26. června 2014
17:44

A je to tady zase. Záchranka prý vozila pacienta se zástavou srdce, v pražské nemocnici ho údajně odmítli a musel jinam! Lidské zdraví na prvním místě? Ale jděte... Situace, která se opakuje již poněkolikáté, vytočila i ministra zdravotnictví Němečka (ČSSD). Přestává ho dle jeho slov "bavit". A chystá opatření. Komisi, která vše prošetří.

Případy pacientů, které se záchranné službě v noci na středu nepodařilo ihned umístit do pražských nemocnic, prozkoumá nová vyšetřovací komise. Zřídí ji ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Výsledky chce mít příští týden a žádá potrestání případných viníků. Řekl to dnes novinářům po jednání se šéfy pražských nemocnic a náměstkem ředitele záchranky.

Potíže se čtyřmi pacienty za jednu noc?

Pražská záchranná služba ve středu upozornila na svém webu na opětovný problém s předáváním pacientů. V noci měly její posádky potíže umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními problémy. Vedení záchranky a šéfové nemocnic se však o případ pacienta se srdečními obtížemi přou. Zatímco záchranáři tvrdí, že vozili nemocného po Praze skoro dvě hodiny, podle záznamů nemocnic péči dostal zhruba do půl hodiny.

Co je jisté, je to, že záchranka vezla pacienta se srdečními obtížemi nejprve na Bulovku. Její ředitelka Andrea Vrbovská však řekla, že podle záznamů záchranáři nemocnici kontaktovali ve 22:59. Ve 23:37 už lékařka psala zprávu o výsledcích vyšetření. Podle náměstka ředitele záchranky Jaroslava Valáška Bulovka záchranářům telefonicky převzetí potvrdila, pak nemocného ale poslala jinam - na Vinohrady. "Pokud nemocnice příjem odsouhlasí, musí si pacienta nechat. Věnovaly se mu dvě posádky, místo toho mohly být k dispozici jinde," uvedl Valášek. Komise by měla argumenty, dokumentaci i nahrávky prověřit.

Ministr hrozí postihy

Podle premiéra Sobotky (ČSSD) je situace závažná a musí se do řešení osobně vložit ministr zdravotnictví. Dosud to měl na starosti náměstek. "Mě ta situace, co se týká pražského zdravotnictví, přestává bavit," uvedl dnes Němeček. Upozornil, že problém je jen v Praze, v jiných krajích ne. Pokud se ukáže pochybení, viníci by měli vyvodit "tvrdou odpovědnost", uvedl Němeček. Budou padat hlavy?

Také podle exministra Leoše Hegera (TOP 09) je potřeba u potíží záchranné služby "bouchnout pěstí do stolu". "Pražské nemocnice jsou trošku nafoukané a myslí na špičkovou medicínu - což naše země potřebuje, nesmí to ale být na úkor bazální péče," reagoval v České televizi Heger.

Němeček se chystá zahájit i jednání se zdravotními pojišťovnami o zvýšení počtu akutních lůžek v metropoli. Podle ministra se v minulých letech tato akutní místa seškrtala a teď se prý ukazuje, že v metropoli chybí. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) ČTK sdělil, že Praha už dřív měla plán, že bude mít svou metropolitní nemocnici s vyčleněnými akutními lůžky. Dotovat je chtěla ze svého rozpočtu.

Zprávy o potížích s předáváním pacientů přitom nejsou nic nového pod sluncem. Komplikací sice ubylo poté, co ministerstvo nařídilo svým nemocnicí, že v Praze musí pacienty převzít vždy ta nejbližší. Ostatním pražským a středočeským nemocnicím to však pouze doporučilo.

moiaza ( 27. června 2014 00:04 )

Ubožáčku!

moiaza ( 27. června 2014 00:03 )

Ryba smrdí od hlavy. Když je binec ve vládě a každý si dělá co chce, proč by to ve zdravotnictví mělo být jinak?

andreslawicky ( 26. června 2014 23:07 )

A čemu se divíte schopný lékař nebude sloužit v K.V ale o 50 km dál v Německu za 3 x větší plat to stejné u pomocného personálu.

andreslawicky ( 26. června 2014 23:05 )

Ale existuje babka jde na tři oddělení vždy ji bolí něco jiného a když ji doktor řekne že jí nic není povedení rodinka na něj napíše stížnost

andreslawicky ( 26. června 2014 23:03 )

Nemusíte sbírat žádná víčka když jsou nemocné tak prostě umřou a jejich rodiče si udělají další dítě to je příroda silné kusy přežijí slabé umírají lidí je jako s.r.aček

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa