Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnicím chybí 2 miliardy. Babiš: Zrušení poplatku za pobyt ve špitále byla chyba!

Andrej Babiš označil zrušení poplatků za pobyt v nemocnicích za chybu
Andrej Babiš označil zrušení poplatků za pobyt v nemocnicích za chybu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
19. března 2014
20:05

Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba. Připustil to dnes ve Sněmovně ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to nyní zdravotnictví používá jako argument, proč je do resortu nutné přidat více peněz. Nemocnicí s poplatky odešla část příjmu, a tak se hledá, kde vzít chybějící 2 miliardy. ČSSD má řešení, Babišovi se ale nelíbí, a tak je tu další neshoda ve vládní koalici. Může prý skončit dokonce pádem ministra zdravotnictví!

Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla priorita ČSSD, KDU-ČSL byla proti. Vládní koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře. "Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatně. Teď je to argument, aby se nalily větší peníze," přiznal však dnes novinářům Babiš.

Rozpory ve vládní koalici

Babiš připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali právě sociální demokraté. Lidovci chtěli poplatky ponechat. "My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušily," dodal šéf lidovců Bělobrádek.

Exministr zdravotnictví Martin Holcát, za kterého se poplatky za pobyt zrušily, přiznal: Zrušit je nechtěl! "Můj poslední krok ve funkci byl, že jsem předkládal návrh na návrat poplatku 60 korun za hospitalizaci, protože jsem přesvědčen, že nejde jen o příjem nemocnice, ale mají i regulační charakter," uvedl. Když poplatky byly, pacienti se podle Holcáta domáhali co nejkratší hospitalizace a bylo i víc propustek. Podle Holcáta navíc stihl nemocnice zrušením poplatku "nepříjemný výpadek". Nemocnice s tímto příjmem v rozpočtu již počítaly...

Ministr Němeček má hlavu na špalku?

Babišovi se však nelíbí plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na stabilizaci zdravotnictví - nesouhlasí s tím, aby se problémy ve zdravotnictví řešily především navyšováním plateb za státní pojištěnce, jak navrhuje ČSSD. "Nelíbí se mi, že problém zdravotnictví řešíme jen navyšováním odvodů státních pojištěnců a resort vůbec neřeší hospodárnost," řekl šéf ANO. "Navýšení určitě, ale jsem přesvědčen, že peníze se dají najít v resortu. A o tom je teď debata," poznamenal. S tím, že by podle něj mělo být transparentnější i hospodaření zdravotních pojišťoven.

Podle TV Nova je nyní pozice ministra Němečka dokonce v ohrožení! Spekuluje se o tom, že by se mohl Němeček padnout - a na jeho místo nastoupit kandidát z ANO, které navrhovalo Rostislava Vizulu. ANO by se však na oplátku muselo podle této teorie vzdát ministerstva spravedlnosti, které vede Helena Válková. Tahle divoká výměna by podle Novy mohla mít i nečekané vyústění - stínovým ministrem spravedlnosti totiž byl v minulosti Jeroným Tejc, pučista proti Bohuslavu Sobotkovi. A ten by se prý mohl dočkat omilostnění...

Rozpustí rezervní fond..., ale co pak?

Ani svržení Němečka by však nevyřešilo problém, kde vzít peníze z chybějících poplatků. Babiš proto poukázal na dvě miliardy na rezervním fondu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Mluvčí SÚKL Lucie Šustková ČTK potvrdila, že v rezervním fondu je 1,928 miliardy korun. S těmito prostředky lze však nakládat pouze v souladu se zákonem, který by se proto musel pravděpodobně změnit. "Jde o mimorozpočtové zdroje, které užívá ústav pro zajištění své činnosti prováděné podle zákona, nelze-li tuto činnost zajistit v potřebném rozsahu z rozpočtových zdrojů," uvedla. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) však není možné trvalý výpadek v příjmech zdravotnictví řešit rozpuštěním rezervy SÚKL. "Potřebujeme systémové řešení," upozornil.

dsmann ( 20. března 2014 14:02 )

Ano, za komunistů v nemocnicích nebyly příjemné, plně vybavené pokoje včetně televize pro dva pacienty, byly ratejny až pro dvacet pacientů s vybavením - postel a noční stolek, ten mnohdy pro dva pacienty. Ano, za komunistů v nemocnicích mnohdy nebyly přístroje nutné k běžným vyšetřením a operacím, kvalitní léky také ne, natož jejich alternativa vhodná pro ty co měli alergii na některou jejich složku. Zkrátka na to nebyly valuty a tenkrát nic z toho nebylo dostupné ani kdyby si za to člověk byl ochotný zaplatit cokoli, jelikož jenom to by mu mohlo zachránit život......Ale hlavně že to bylo "zadarmo" a neoperovali se tu zadarmo Ukrajinci a cizí haranti ale jenom haranti z Kuby a sem tam nějaký černoušek....

iq_tester ( 20. března 2014 10:49 )

Průměrná výše IQ občana České Republiky je 106.77 bodů. Zajímalo vás někdy jak vysoké je přibližně to vaše? Pokud ano, tak neváhejte a vyzkoušejte si jeden z našich IQ testů! Více informací a samotný test naleznete na této adrese: http://zjistete-sve-iq.okamzite.eu/ Hodně štěstí a správných odpovědí!

horstfuxteleshop ( 20. března 2014 06:16 )

bohatě stačí jedna pojišťovna pro tu českou bandu simulantů

abyss ( 20. března 2014 01:15 )

Babiš je v pořádku? Na doplnění vzdělání doporučuji knížku : Dušan Válko Počestný Andrej Babiš

abyss ( 20. března 2014 01:11 )

Zatím spíš ukázal jak umí lidi o práci připravit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa