Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš chce vyšší slevy na další děti. A zcela novou sazbu DPH pro léky a knihy!

Andrej Babiš prosazuje novou, již třetí sazbu DPH - na léky a knihy
Andrej Babiš prosazuje novou, již třetí sazbu DPH - na léky a knihy  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
19. března 2014
13:21

Ministr financí Andrej Babiš přichází s novými návrhy - chce zavést třeba vyšší slevy na dani na druhé dítě i následující potomky. A také třetí sazbu DPH. Spekuluje se o 10% třeba na léky. Od svého předchůdce Miroslava Kalouska to Babiš schytal - podnikatel ve funkci ministra se podle něj snaží zavést nepřátelské podnikání!

Šéf ANO Andrej Babiš se ujal státní kasy a rozpočtu a pustil se do zavádění novot k obrazu svému. Přišel dnes s ministerským návrhem, co by nás mohlo od roku 2015 všechno čekat. Babišovo ministerstvo chystá např. zavedení vyšší slevy na dani na druhé dítě a další dítě, což má být podpora pro pracující rodiny s dětmi. Jak by to vypadalo v praxi? Myslí však i na stáří. Plánuje také navrácení daňové slevy pro pracující důchodce. Ale nejen to.

Zvýhodněná třetí sazba DPH: Na léky a knihy

Babiš také prosazuje novou, již třetí sazbu DPH. V současnosti máme dvě sazby - základní 21% a sníženou 15%. Již dříve se mluvilo o zjednodušení a nastavení nové sazby DPH 17,5%. Babišův úřad to odmítá. A plánuje naopak zavedení třetí sazby. Babiš sice dnes nepotvrdil konkrétně, jak vysoká by tahle nová sazba měla být, spekuluje se však o sazbě 10%. Navzdory tomu, že ČSSD v minulosti doufalo v sazbu 5%.

Tahle sazba by přitom měla platit pro léky a knihy. Nenahraditelnou dětskou výživu zatím do třetí sazby nezahrnuli. Ani dětské pleny. "Pokud by byla třetí sazba DPH pětiprocentní, znamenalo by to u léků dopad 7,8 miliardy korun a to si rozpočet nemůže dovolit," upozornila přitom na dnešní tiskovce Babišova náměstkyně Hornochová.

Chystá centrální registr účtů

Od příštího roku by se měl rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 zavedena elektronická evidence pro účely DPH.

Babiš je totiž přesvědčený, že u nás kvůli daňovým únikům na spotřební dani přichází stát ročně o miliardy a organizované skupiny se "přímo obsluhují v naší kase". "Pokud přesvědčíme všechny potenciální plátce, že se nahoře neplýtvá, nekrade, tak se možná dočkáme toho, že jednou budeme všichni pyšní na to, že platíme daně," uvedl Babiš, který chce v dalších opatřeních mj. zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu.

Kalousek: Babiš zavádí nepřátelské podnikání!

Změny navrhované Babišem v daňové oblasti jsou však podle exministra Miroslava Kalouska (TOP 09) výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž. "Především je potřeba říct, že to, co zveřejnilo dnes ministerstvo financí, znamená výrazně vyšší daňovou zátěž, než předpokládá platný právní stav," uvedl dnes v reakci pro ČTK Kalousek. Zvýšenou zátěž na přímých odvodech odhadl na 20 miliard korun ročně.

Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou. "Třetí sazba DPH je samozřejmě krok zpět, třetí sazba DPH znamená vyšší administrativní náklady a větší prostor k daňovým únikům," dodal Kalousek. Podivil se navíc nad tím, proč koaliční strany nenavrhují snížit DPH na potraviny, když její dřívější zvýšení kritizovaly.

fairmon.webz.cz ( 4. května 2014 15:29 )

V tohoto člověka nemám vůbec důvěru ,chce hlavně vyprat špinavé peníze a pomoct si k tomu , čeho ještě nedosáhl.Bylo špatně a bude ještě hůř , drží hubu a v autobuse nebo u lékaře běduji jak se mají špatně. Svojí neschopností a mlčením vlastně dovolují hrstce lídí aby si s nimi dělali co sami budou chtít. Přeji všem hezký den. Fairmon.webz.cz

fairmon.webz.cz ( 19. dubna 2014 21:47 )

Babiš chce hlavně zbohatnout a ošetřit co di ukradl.Nic se nezměnilo všichni opět demokraticky kradou a chudáci chudnou.Doufám že se lidi dostanou na sociální dno aby je pak konečně všechny pověsily.Jediná demokratická cesta v této zemi !!!!

fairmon.webz.cz ( 7. dubna 2014 00:05 )

Já osobně Babišovi neveřím ani pozdrav.ˇClověk který púonikal a podváděl na Slovensku a v Německu neni pro mně vhodnám kandidáten na pozici kterou v současné době má. Faitmon.webz .cz

japos22 ( 19. března 2014 21:51 )

Ještě řekni, kde to ukradneš

abyss ( 19. března 2014 16:50 )

To by nejdříve musel sám vrátit co tady od '95 nakrad, podvodem získal, vytuneloval, na dotacích uloupil pro vlastní soukromé záměry,.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa