Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nekonečné debaty před důvěrou pro vládu uspaly nejednoho poslance: To se mi snad zdá!

Autor: simao, ljš - 
18. února 2014
18:46

Sobotkova vláda žádala o důvěru. Dostala ji, což však bylo předem takřka jisté. A to díky silné většině 111 poslanců. Jenže než došlo na samotné hlasování, uběhly dlouhé hodiny. Zákonodárci si dokonce schválili, že se mohou dohadovat i přes půlnoc. A tak se mezi nimi objevilo v průběhu i několik spáčů, které zmohly dohady přímo ve sněmovně! Řada vyjádření však jejich kolegy naopak zvedala ze židle. A celé to odstartoval prezident Zeman...

Po "nekonečné" rozpravě dostala Sobotkova vláda důvěru sněmovny. Pro hlasovalo všech 110 přítomných poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Proti byli poslanci TOP 09 a ODS, komunisté se hlasování zdrželi. Zástupci Okamurova hnutí Úsvit opustili před rozhodováním jednací sál, jak dopředu avizovali.

Než na hlasování došlo, uplynulo 11 hodin! Bylo to namáhavé pro všechny zúčastněné. Přímo v sálu si dokonce několik poslanců dalo šlofíka, další pak kromě "makání" sledovali i úspěchy českých sportovců na olympiádě v Soči, Zvlášť na podvečerní hokejový zápas se Slovenskem padla u řečnického pultíku řada narážek.

Jinak se ale mluvilo především o neúspěších minulých pravicových vlád a programu Sobotkova kabinetu, který opozice podrobila tvrdé kritice. Spokojený však nebyl ani prezident Zeman.    

Zeman: Moji milí, kde vezmete peníze?

Právě Zeman úterní zasedání odstartoval. Nechal na sebe čtvrt hodiny čekat, poté se pustil do více jak půlhodinového proslovu. Jen v programovém prohlášení prý našel 15 rozporů oproti koaliční smlouvě a premiéra Sobotky a spol. se na jejich záměry ptal: "Milí moji: A kde na to vezmete peníze?" Vedle toho však prezident zkritizoval i zásah ČNB a oslabení koruny. "Chtěl bych vyslovit svoji hlubokou nespokojenost s intervencí České národní banky, která tento kurz uměle posunula mimo reálnou tržní hodnotu, a tím, ať již vědomě nebo nevědomě, zpomalila náš vstup do eurozóny," uvedl Zeman.

Babiš: Kalousek udělal hyperprůser

Následovaly přestřelky mezi poslanci vládní koalice a opozičními zástupci. O rozruch se postarala především tradiční dvojice rivalů Miroslav Kalousek (TOP 09) a Andrej Babiš (ANO). "Ministr financí (Babiš) nebude jen ve výjimečných případech ve střetu zájmů a vláda bude v trvalém korupčním prostředí... Tohle bude tygr, sám Šerchán. A obávám se, že pan premiér nebude Mauglí," upozornil Kalousek.

Jeho nástupce v křesle ministra financí mu nic nedaroval. "Symbol korupce pan poslanec Kalousek tady mluví o korupci," divil se Babiš, podle kterého měl Kalousek v úřadu mnoho problémů a udělal i jeden "hyperprůser". "Tady se nic nevyšetří. Policajti, kteří chtěli něco vyšetřit, dostali po čuni," žehral však Babiš.

Spáči

To Karel Schwarzenberg zůstal věrný svému heslu "Když se kecají blbosti, tak spím" a nechal se ukolébat již Zemanovým projevem. Jen o chvíli později ho následoval poslanec za ČSSD Jiří Běhounek, který unaveně klimbal během projevu premiéra Sobotky. A následovali i další... Dění ve Sněmovně jsme pro vás sledovali ONLINE!

Video  Poslanec Jiří Běhounek si pospal během projevu Bohuslava Sobotky  - Martin Hurda
Video se připravuje ...

Sobotkova vláda žádá o důvěru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
18. 2. 2014

Češi drama se Slováky zvládli a po výhře 5:3 postoupili do čtvrtfinále. Svůj velký den pak má za sebou i Sobotkova vláda. Vysloužila si ve Sněmovně důvěru, což se ostatně čekalo. Pro hlasovalo všech 110 přítomných členů ČSSD, ANO a KDU-ČSL z celkových 111 poslanců koalice. Pouze lidovec Ivan Gaval byl omluven.

 

Proti bylo 38 přítomných poslanců TOP 09 a ODS. Všech 33 komunistů se zdrželo hlasování. Zástupci Úsvitu opustili jednací sál. O důvěře tak nakonec rozhodovalo i bez dalších absentérů z opozičních řad 181 poslanců (z 200) a Sobotka a spol. potřebovali k získání důvěry 91 hlasů. Žádný problém, jen těch řečí předtím...

 

Hlasování poslanců přitom bylo veřejné, proběhlo v abecedním pořadí. Pozici vůbec prvního hlasujícího si však sám vylosoval předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Komentoval to slovy, že má 200 svědků, že losování nezmanipuloval. A v sále vzbudil na závěr dlouhého jednacího dne smích i potlesk. Po odhlasování důvěry pak schůze skončila.

19:27
18. 2. 2014

Vážení čtenáři, v rámci zachování duševního zdraví jsme se rozhodli tento ONLINE přenos přerušit. Pojďte s námi raději místo nudy ve Sněmovně sledovat hokejový koncert, který předvádějí naši proti Slovákům, ostatně poslanci to dělají taky :).

Poslanci ve Sněmovně sledují hokej. To je větší zábava
19:18
18. 2. 2014

Kdo řídí Sobotku? Plus kauza privatizace OKD

Jako další řečník jde na řadu pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) a otevírá zajímavou otázku. Na pražskou radnici prý vyrazil změnit poměry a očistit politiku od podivných podnikatelů a "loutkářů". Naznačil však, že i premiér Sobotka za sebou někoho takového může mít!

"Měli bychom se ptát, kdo je jeho mužem v pozadí, kdo stojí za jeho vzestupem a kdo bude stát za jeho pádem, jak už to tak bývá!"

 

Svoboda připomněl premiérovi dobu, kdy byl Sobotka ministrem financí - a dobu privatizace důlního giganta OKD. Dva tehdejší vysocí úředníci čelí podezření, že prodali OKD pod cenou. Jenže právě Sobotka podle Svobody "měl zodpovědnost za prodej státního majetku" a byl "tím, kdo měl tehdy hlavní slovo, i když hlavním hybatelem všeho byl mladý, nadějný a všehoschopný Stanislav Gross".

 

Svoboda poukázal na spojení Sobotky a Grosse. A vyzval současného premiéra, aby vysvětlil svůj vztah k právníkovi a lobbistovi Radkovi Pokornému, který se údajně na privatizaci podílel. "Není on zákulisním hráčem sociální demokracie?" ptá se Svoboda a diví se, proč Sobotka ve svém životopisu údajně zapírá dvouletou práci koncipienta v Pokorného právní kanceláři. "V každém systému je rozhodující ten hlavní v případě vlády premiér," upozornil Svoboda a zapochyboval o Sobotkově důvěryhodnosti a  o tom, zda tedy vláda zaslouží vyslovení důvěry.

19:05
18. 2. 2014

Poslankyně ODS Černochová bavila nedávno Sněmovnu řečmi o tom, že by klidně mohla ležet s ministrem Babišem na pláži. Čtěte ZDE Její "laškování" s Babišem pokračuje i dnes.

"Komu fandíte v hokeji, pane Babiši?"

Ptala se Černochová a poukazovala na to, že současná vláda hledá řadu politických "receptů" na Slovensku, zatímco se spousta Slováků stěhuje k nám.

18:44
18. 2. 2014

Šéf TOPky Karel Schwarzenberg už se zjevně dostatečně posilnil spánkem a vyrazil k řečnickému pultíku. Nelíbí se mu, že v programovém prohlášení vlády nedostala zahraniční politika, která je jeho oborem, příliš velký prostor.

18:15
18. 2. 2014

Během náročného programu se ve Sněmovně roztrhl pytel s politickými spáči. Vévodil jim jako obvykle Karel Schwarzenberg, který si schrupnul během projevu svého oblíbeného řečníka Miloše Zemana. Debata ale nenudí jen opozici, v své lavici klimbal také poslanec za ČSSD Jiří Běhounek, a to dokonce při projevu svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky. Jak to tam bude vypadat po půlnoci?!

Karel Schwarzenberg se prospal při projevu prezidenta Miloše Zemana
Video  
Video se připravuje ...
17:36
18. 2. 2014

Poslanec TOP 09 František Laudát se pustil hlavně do otázek týkajících se dopravy. Podle něj koaliční smlouvu vystihuje úsloví "slibem nezarmoutíš". V dokumentu prý nápadně chybí konkrétní čísla.

18. 2. 2014
17:10
18. 2. 2014

Komunisté nebudou dnes hlasovat proti vyslovení důvery vládě, pouze se zdrží hlasování. Jejich poslanec Dolejš to vysvětlil takto:

"Sliby vlády jsou hodny pozornosti, ale obáváme se, že nemusí být naplněny. Nejsme poloopozice, která strká do vlády nohu, i když ji tam nechtějí."

16:14
18. 2. 2014

"Má smysl jednat o budoucnosti, nemá smysl jednat o minulých bídných 7 letech, kdy tady vládla pravice,"

upozornil šéf ČSSD Sobotka, jinak prý "dospějeme ke strašným zjištěním a budeme připomínat naprosté katastrofy a tragédie, které se odehrály." Sobotka tak dělá z rozpravy takřka antické drama.

18. 2. 2014
18. 2. 2014

Mohou jednat i po půlnoci! Ze strany ČSSD přišel návrh na to, aby se dnes jednalo a hlasovalo i po 19., 21. i 24. hodině. Tahle schůzka se Sněmovny se pěkně protáhne. 131 poslanců bylo pro, zbytek chtěl patrně na hokej.

"Strávíme tady spolu hezký večer, gratuluji Sněmovně,"

uvedl Petr Gazdík. Na hokej to podle něj dnes nevypadá, usmál se. Narážel samozřejmě na utkání Česko vs. Slovensko na olympiádě v Soči, které začíná v 18:00.

Na některé poslance během dlouhého programu jednání padala viditelně únava
18. 2. 2014
15:36
18. 2. 2014

"Nechci pokračovat v té žensky emotivní diskuzi, kterou tu paní kolegyně Černochová nastartovala a někteří kolegové se k ní přidali,"

zapojuje se i ministryně spravedlnosti Válková (ANO). Před ní mluvila Jana Černochová (ODS). Emotivně, někdy až hystericky, reaguje více politiků. U pultíku se střídají i další řečníci z řad koalice i opozice... Včetně pučistů z ČSSD Jeronýma Tejce a Michala Haška.

18. 2. 2014

"Vnáší jistý nový duch - slova jako hyperprůser, nebo že někdo dostane po čuni, jsme tu nebyli zvyklí slýchat,"

okomentoval poslanec Marek Benda Babišovo vystoupení.

15:27
18. 2. 2014

"V první části jste říkal ´my Agrofert´, v druhé ´my vláda´,"

reagoval na Babišův proslov Kalousek a tázal se, zda Babiš nemá problémy se schizofrenií.

18. 2. 2014

"Tady se nic nevyšetří. Policajti, kteří chtěli něco vyšetřit, dostali po čuni,"

dodal Babiš. A na závěr své řeči poznamenal: "My nejsme ti politici, ale už jsme teda." Sklidil velký potlesk.

15:20
18. 2. 2014

"My nejsme levicová vláda. My jsme spíš opoziční smlouva, jak jste tu kluci měli. Ale my tu nejsme na to, abysme spolu dělali nějaký kšefty, ale my jsme tu na to, abysme to dělali jiným způsobem. Aby lidé věděli, kam ty peníze státu jdou,"

uvedl Babiš. A pobavil Sněmovnu. Místopředsedkyně Jetmarová opět musí uklidňovat poslance a vyzývá je, aby si řekli, co potřebují, raději v předsálí.

18. 2. 2014

"Já mam na sekretariátu tři holky. Jedna mi nosí dopisy, druhá knihu, třetí... no to je neuvěřitelný, já sekretářku nepotřebuju, schůzky si sjednávám sám,"

říká Babiš a popisuje údajné zbytečné utrácení státu. "Občané této země musí mít pocit, že skončilo, to co tady bylo - korupce, plýtvánín netransparentnost," dodává.

18. 2. 2014

"Většina voličů ODS přešla k nám. Většina renomovaných podnikatelů je u nás.... Protože my jsme bojovali za jejich zájmy," vzkazuje Andrej Babiš šéfovi ODS Petrovi Fialovi a upozorňuje, že tahle vláda není levicová:

"Díky nám tu nezvykla levicová vláda za podpory KSČM, jak to bylo domluveno."

Andrej Babiš před hlasováním o nedůvěře vládě kritizoval Miroslava Kalouska
18. 2. 2014

"Pokud by bankovní rada měla jednat o kurzu české koruny, tak se toho jednání neúčastním a k těmto informacím se nedostanu," hájil se Babiš proti Kalouskovým řečem o střetu zájmu a jeho možnostem v křesle ministra financí.

"To, že jsem na nějakém přiblblém seznamu, který dávno není konkrétní, protože pan generál Lorenc se postaral, aby ti skuteční eštébáci tam nebyli, je horší, než že se tady ukradly miliardy,"

rozčiluje se Babiš a připomíná svůj soud se slovenskými historiky, že byl jako spolupracovník StB veden neprávem.

15:00
18. 2. 2014

"Symbol korupce pan poslanec Kalousek tady mluví o korupci,"

uvedl Babiš. "Dneska máme 25 miliard korun úvěry při obratu 220 miliard," nechal nahlédnout do finanční situace společnosti Agrofert. "Kdyby Agrofert zbankrotoval, tak má na účetě 6 miliarda celý majete," dodal miliardář. "250 vyfutroval firmu, nějaký kámoši jeho mohli dělat byznys," obvinil Babiš Kalouska.

"Nemluvím o exportní bance, to je hyperprůser,"

dodal Babiš.

14:56
18. 2. 2014
14:47
18. 2. 2014

"Někdy je to jako dialog hluchých,"

reaguje na průběh rozpravy a dosavadní handrkování šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

14:41
18. 2. 2014

Zatímco Miroslava Němcová mluví, Andrej Babiš ji směle ignoruje. Telefonuje si, píše poznámky do svého oblíbeného diáře. Proslov neúspěšné kandidátky na šéfku ODS ho příliš nezajímá. Do sálu se postupně vrací i ostatní ministři. Zaorálka předtím poslouchal snad jen Bohuslav Sobotka.

14:37
18. 2. 2014

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek předvedl další ze svých plamenných řečí. Zuřivě máchal rukama, bránil se proti nařčení, že program vlády je příliš obecný. Poukázal na to, kam zemi dovedly konkrétní předpovědi a čísla ministra Kalouska.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) opět svou řeč doprovodil výraznou gestikulací
14:09
18. 2. 2014

"Toto programové prohlášení je snem, ze kterého se vláda jednou probudí a to probuzení bude mimořádně těžké...," 

uvedl šéf ODS Fiala. Na rozdíl od prezidenta Zemana nenašel rozpory jen mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou, ale i ve vládním prohlášení samotném. Nelze podle něj např. slibovat snížení nezaměstnanosti a zároveň zvyšovat minimální mzdu.

13:45
18. 2. 2014

"17 žen a mužů nejsou partou hic... Není to množina lidí, kteří se na sebe budou neustále usmívat... Vláda nás za rok ani čtyři nepřivede do ráje,"

čte ze svého prohlášení místopředsedkyně ANO Jermanová a obhajuje záměry nové vlády. "To, co tady paní místopředsedkyně předvedla dnes, je neuvěřitelný názorový obrat, který si vysvětluji jediným - zblbnutím z aktiv ČNB," reagoval Adolf Beznoska (ODS) a poukázal na dřívější členství Jermanové právě v ODS.

"V tuto chvíli musím říct, že už v řadách ODS nejsem,"

zareagovala Jermanová. Co si asi v tuhle chvíli myslí Jiří Pospíšil, který ODS nedávno kvapem opustil?

13:38
18. 2. 2014

Jaroslav Faltýnek (ANO) označil Miroslava Kalouska za bývalého "neformálního premiéra". Babišovo hnutí mezitím na stránkách na Facebooku pobavila scénka z dnešního projevu prezidenta Zemana. "Trochu to zajiskřilo," uvedli ke snímku z TV, kdy se Zeman obrací na Babiše.

 
13:29
18. 2. 2014

"Ministr financí (Babiš) nebude jen ve výjimečných případech ve střetu zájmů a vláda bude v trvalém korupčním prostředí... Tohle bude tygr, sám Šerchán. A obávám se, že pan premiér nebude Mauglí,"

myslí si exministr Miroslav Kalousek. Dokáže si představit, že by opoziční TOP 09 levicovou vládu podpořila. Ovšem ne tuto a ne za těchto podmínek a v tomto obsazení. Cíle vlády z programového prohlášení se podle něj navzájem vylučují.

Miroslav Kalousek před hlasováním o důvěře vládě varoval před ministrem financí Babišem
13:21
18. 2. 2014

"Vláda vznikla na tom, že souhlasila a podpořila ignorování jednoho zákona... Někteří vyvolení lustrační zákon dodržovat nemusí... Vláda by měla jít příkladem, místo toho, aby se zákonům takto vysmívala,,"

upozornil Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého musí být zákony dodržování bez výjimky a každým. Navázal tak na svou kritiku chybějícího lustračního osvědčení Andreje Babiše, který se na Slovensku soudí s historiky, že byl je veden v seznamu spolupracovníků StB neoprávněně. Lustrační osvědčení by patrně nedostal.

Andrej Babiš se svými kolegy vládními kolegy Petrem Chovancem a Lubomírem Zaorálkem
13:17
18. 2. 2014

"Jsem přesvědčen, že někteří ministři pravděpodobně neunesou tíhu ministerského angažmá a budou muset být vyměněni. To se tak v životě stává,"

upozornil šéf komunistů Filip.

18. 2. 2014

Do rozpravy se s přednostním právem přihlásili Vojtěch Filip (KSČM) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Filip zopakoval zklamání vládním prohlášením. ČSSD si prý nechala vnutit program, který je posunutý do pravého středu. Opět pak zpochybnil církevní restituce a jejich smysl.

Exministr Pavel Blažek (ODS) s místopředsedou Sněmovny Vojtěchem Filipem (KSČM)
13:00
18. 2. 2014

"Musíme výrazně zlepšit naší pověst, jakou ve světě máme... Rádi bychom obnovili důvěru lidí ve stát, aby se lidi za svůj stát nemuseli stydět,"

tvrdí Sobotka.

12:54
18. 2. 2014

"Ať se to prověří, ať se všechny věci prošetří,"

vyzývá Sobotka policii k dalšímu jedná ve velkých kauzách. Je prý nutné vědět, co se dělo ve státních firmách. "Jenom se vždycky poukazuje na kauzy, podivné případy záhadného zbohatnutí... Co nejdříve proto schvalme zákon o prokazování původu majetku," dodal.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka během projevu ve sněmovně před hlasováním o důvěře vládě
12:46
18. 2. 2014

"Nemůžeme vrátit vše do stavu, v jakém to bylo přes 7 lety...Stejně tak se nedají napravit úplně všechny chyby a škody,"

tepe Sobotka do pravicových vlád Topolánka a Nečase. Jeho vláda by podle něj však měla aktivně pokračovat směrem k přijetí eura.

18. 2. 2014

Tak se přiznejte, poslanci, kdo z vás namísto Zemana sledoval bronzový závod biatlonisty Ondřeje Moravce v Soči? Andrej Babiš však řešil jiný problém...

18. 2. 2014

Se svým proslovem předstupuje premiér Bohuslav Sobotka.

"Předpokládám, že během rozpravy bude zaznívat kritika jak zleva, tak zprava. To je komická situace,"

myslí si premiér Bohuslav Sobotka. Za vládní cíle označuje napravení chyb Nečasovy vlády. Další prioritou je prý zajištění dobře fungujícího státu, který zabrání "rozkrádání veřejných prostředků".

12:19
18. 2. 2014

"Jestli je vám to jedno, chcete jít rychle domů a nebo na hokej, tak budiž,"

zlobí se Zbyněk Stanjura, který po přestávce zmínil vyhrocení situace na Ukrajině, ale pochopení od poslanců se nedočkal.

12:04
18. 2. 2014
18. 2. 2014

Poslancům Zeman popřál, aby pro ně byl pobyt ve Sněmovně nejzajímavějším a nejužitečnějším obdobím svého života. Sněmovna Zemanův proslov odměnila dlouhým potleskem vestoje. Zeman sál opustil a následuje 15timinutová přestávka.

Hlavně opatrně, pane prezidente. Miloš Zeman dorazil do Sněmovny opět o hůlce
11:57
18. 2. 2014

"Nehodnoťte se podle průzkumů popularity. Kde je dnes Stanislav Gross,"

vzkázal Zeman vládě. Za nejhorší sedlinu společnosti pak označil lidi, diskutující na internetu.

11:48
18. 2. 2014

"Buď můžete být odborník a nebo politik. A já vám tvrdí, že můžete být obojí. Byl Karel Rašín politik? Samozřejmě ano. Byl ekonom? Samozřejmě ano,"

říká na závěr Zeman. Tyto dvě funkce lze prý spojit. "Baťa byl starosta Zlína, tedy politik," přidává další příklad. "Nevěřte těm, kteří budou klást hranici mezi odborníky a politiky," varuje Zeman. Při troše dobré vůle lze podle něj najít lidi splňující obě kritéria.

18. 2. 2014
11:45
18. 2. 2014

"Scénář první: Pan ministr Babiš najde v rozpočtu dostatečné rezervy na to, aby vládní sliby byly naplněny... V tom případě bude všechno v pořádku a my pana Babiše navrhneme na Nobelovu cenu za ekonomii,"

popisuje Zeman, co by se mohlo stát. V druhém případě prý nastane situace, že bude nutné přistoupit k onomu skandinávskému modelu... "V obou případech je to optimistický scénář a oba tyto scénáře se mohou vzájemně doplňovat," dodal prezident.

"Vláda oznámí: Naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického konceptu a začne ztrácet důvěru občanů... Scénář druhý: Vláda splní sliby za cenu dalšího zadlužování,"

nastiňuje však Zeman i dva pesimistické scénáře.

Miloš Zeman se opírá o řečnický pultík ve sněmovně: Promluvil o programovém prohlášení Sobotkovy vlády Miloš Zeman se občerstvuje vodou během svého projevu před poslanci ve sněmovně
11:40
18. 2. 2014

"Milí moji, chtěl jsem se zeptat: A kde na to vezmete peníze?"

Miloš Zeman se podivuje nad sliby vlády. A nastiňuje scénáře, co by se mohlo dít dále.

18. 2. 2014

"Toto koaliční partnerství, tento sňatek z rozumu, je jediným možným řešením situace, která vznikla po předčasných volbách,"

myslí si Zeman. Vládě prý chce dát jen několik "přátelských" poznámek. "Jsem rád, že v kapitole ministerstva obrany se objevují zahraniční mise," uvedl Zeman a významně pokynul směrem k ministru obrany Martinovi Stropnickému.

Zasedání sněmovny při návštěvě prezidenta Zemana a před hlasováním o důvěře vládě
18. 2. 2014

Miloš Zeman prý našel mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou 15 základních obsahových rozdílů!

"Kdybych byl právní puntíčkář, jako že nejsem, tak bych prohlásil, že programové prohlášení vlády je porušením koaliční smlouvy. Ale já nic takového neřeknu,"

zkritizoval Zeman programové prohlášení vlády.

Miloš Zeman ve Sněmovně zkritizoval programové prohlášení vlády. Našel v něm 15 obsahových rozdílů oproti koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL
18. 2. 2014

Proti zásahu Singerovy ČNB. Zeman vyslovil hlubokou nespokojenost s loňskou intervencí ČNB proti kurzu koruny. Podle něj posunutím kurzu zpomalila vstup ČR do eurozóny.

11:26
18. 2. 2014

"Nejlépe se s krizí vyrovnali skandinávské země,"

upozornil Miloš Zeman. Dánsko označil za nejšťastnější zemi v Evropě. "Aniž bych to spojoval s počínáním dánských studentů v Praze," dodal. Upozornil, že švédský státní dluh klesl za posledních 10 let o 50%. "A my musíme přemýšlet nad tím, proč se to Švédům povedlo a proč se to nepovedlo nám.

"Ano, nikdo neplatí rád daně, ale skandinávský model je typický ne jenom vysokým zdaněním, ale tím, že se výnos daní nerozkrade a je rozumně investován - do oblasti lidského potenciálu, ať už je to školství a nebo zdravotnictví. A právě tyto lidské investice mají dlouhodobý charakter,"

míní Zeman.

18. 2. 2014

"Předpokládali jsme, že do 7 let doženeme Rakousko. Nevšiml jsem si toho. Předpokládali jsme, že se staneme středoevropským ekonomickým tygrem. Nevšiml jsem si toho,"

uvedl Zeman. Za chybu považuje, že jsme se neinspirovali západem a dospěli jsme k názoru, že umíme sestavit novou metodu privatizace. "Všichni víme, jak dopadla," uvedl Zeman a kritizoval "čechocentrismus", snahu najít originální českou cestu za každou cenu.

11:20
18. 2. 2014

"Napsal jsem několik knih o společenských vizích, ale nejsem tak autorsky ješitný, abych předpokládal, že jste je všichni četli,"

řekl Zeman. V pěti minutách chce své vize nastínit. Mluví zpatra, bez papíru, opírá se o řečnický pultík, občas se napije. Vody.

Miloš Zeman předstoupil před Poslaneckou sněmovnu
18. 2. 2014
11:17
18. 2. 2014

"Jsem si vědom toho, že při volební kampani zaznělo ze stran politických subjektů mnoho slibů a je třeba hledat kompromis,"

uvedl prezident Zeman. "Programové prohlášení považuji za kolektivní slib, či závazek. Slib, který by měl být kontrolovatelný a k jehož porušování by nemělo docházet, jak jsme zažili v minulosti. kdy dané slovo neplatilo, kdy podaná ruka i podepsaná smlouva byly znehodnocovány krátce po svém podepsání. Myslím si, že to byl jeden z faktorů, proč se rozpadla vládní koalice," dodal.

Premiér a další členové Sobotkovy vlády při návštěvě prezidenta Zemana ve Sněmovně
11:15
18. 2. 2014

Čtvrt hodinka uplynula, Zeman předstupuje před poslance. Vítá ho šéf Sněmovny Hamáček.

18. 2. 2014
11:00
18. 2. 2014

Čekání na Zemana. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) zahájila dnešní jednání a vyzvala poslance, ať vydrží na svých místech: Do sálu míří prezident Zeman.

18. 2. 2014

"Chceme šetřit na provozu státu a vést tvrdý boj proti daňovým únikům,"

dodal premiér Sobotka. Nechce prý lidem brát zbytečně peníze a zvyšovat daně formou zvyšování DPH, či škrtat platy. S odkazem na vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase uvedl, že vláda chce odstranit ty části reforem, které byly "sociálně nespravedlnivé a sociálně tvrdé..." Zvláště o Nečasově vládě se dnes patrně nebude mluvit dvakrát v dobrém. 

10:48
18. 2. 2014

"Jsme připraveni k dialogu s opozicí. K hlasování samotnému: Já neočekávám žádné překvapení... Po řadě měsíců přichází vláda, která má jasný politický mandát,"

uvedl na brífinku premiér Bohuslav Sobotka.

10:44
18. 2. 2014

Prezident Zeman dorazil do poslanecké sněmovny a zamířil do Sobotkovy kanceláře.

Miloše Zemana přivítal ve Sněmovně její šéf Jan Hamáček
18. 2. 2014
18. 2. 2014

"Za hrubou chybu považujeme, že vláda definitivně říká, nezavedeme školné ani zápisné na VŠ. V tom už jsme zmeškali mnoho let a vláda naznačuje, že naše opožďování za světem bude jen a jen pokračovat,"

dodal exprezident Klaus. Podle něj jsou některé nejasnosti v prohlášení vlády dokonce záměrné!

10:34
18. 2. 2014

"Nás popuzuje a zlobí, že je ve vládním prohlášení nazvána, pouze nazvána, celá řada zákonů, z jejichž názvů nelze vůbec nic usuzovat... Jsou to takové prázdné přísliby, prázdná hesla, se kterými nemůžeme souhlasit,"

strhal programové prohlášení vlády ve svém Institutu exprezident Václav Klaus.

10:24
18. 2. 2014

"Osobně jsem optimista... Předpokládam, že tato vláda má šanci řídit zemi celé čtyři roky,"

dodal Jaroslav Faltýnek (ANO).

18. 2. 2014

"Když jsme šli do voleb, tak jsme s vládním angažmá nepočítali, to je potřeba tady jasně říct,"

uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Hlasy voličů je však zavázaly do vlády jít. "Ti, kteří nás kritizují, by si měli uvědomit, v jakém stavu nám naší zemi, státní správu a ekonomiku zanechali. Máme přes milion lidí na hranici chudoby... Naším úkolem je stát spravovat ve prospěch lidí. To se tady 20 let nedělo." ODS nepřímo označil za umírající stranu.

10:07
18. 2. 2014

"Člověk, který je manažer a vlastní velkou korporaci, předkládá plán bez konkrétních čísel, harmonogramu a bez toho, aby měl spočítány konkrétní příjmy a konkrétní výdaje,"

vyslal Fiala výtku směrem k ministrovi financí Andreji Babišovi. Diví se také tomu, že premiér Sobotka přes léta v opozici nedokázal podle něj připravit reálný program, jak snížit třeba nezaměstnanost.

10:02
18. 2. 2014

"Dát důvěru vládě by bylo stejně naivní, jako když bych si vzal lyže, šel ven, tam bylo 20 stupňů a já se divil, že nemohu lyžovat,"

nepřekvapil s rozhodnutím nepodpořit vládu šéf ODS Petr Fiala. Vláda podle něj slibuje řadu věcí, které nemůže splnit.

"Pan premiér Sobotka se nepoučil z chyb, které sociální demokracie udělala v minulosti. V roce 2002 ČSSD také slibovala fungující sociální stát,"

dodal Fiala. Podle něj nejsou sliby vlády ani dnes zasazeny do reálně ekonomického rámce a dodal: "Je nedůvěryhodný způsob, jakým vláda vznikla i nedůvěryhodný program vlády. Programové prohlášení je velmi vágní, nekonkrétní a na řadě míst i rozporuplné."

18. 2. 2014

"Mám obavu, že třeba pan ministr Jurečka nebude zvládat svou roli v zemědělství,"

doplnil Vojtěch Filip konkrétně, kde vidí slabá místa nové vlády a kdo jsou pro něj lidé, kteří nezaručují uplatňování programového prohlášení ve prospěch všech. Prstem tak ukázal na nového šéfa zemědělství a benjamínka vlády, kterého nominovala KDU-ČSL.

09:46
18. 2. 2014

"Nemyslíme si, že by vláda byla schopná splnit ty věci, jak obecně říká a které má napsané v programovém prohlášení,"

upozornil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunisté neodejdou ze sálu, zdrží se však hlasování a vládu přímo nepodpoří.

09:41
18. 2. 2014

Na brífink vyrazili i komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip ohodnotil programové prohlášení nové. Je skeptický. "Některé body programové prohlášení vlády vůbec neobsahuje, což může vést k prohloubení skepse v české společnosti," upozornil Filip. Chybí mu třeba vytvoření banky, která bude v rukou státu, což prý bylo v programu ČSSD.

18. 2. 2014

Ještě před zasedáním Sněmovny uvedl její šéf Hamáček do Úřadu novou ombudsmanku Annu Šabatovou, bývalou disidentku, mluvčí Charty 77 a přítelkyni zesnulého exprezidenta Václava Havla. Medailonek Anny Šabatové zde. Proč za komunistů seděla a kdo byl její otec?

Nová ombudsmanka Anna Šabatová skládá za dohledu šéfa Sněmovny Hamáčka slib a ujímá se funkce Ombudsmanka Anna Šabatová si připíjí se šéfem Sněmovny Hamáčkem (ČSSD)
18. 2. 2014
09:38
18. 2. 2014

Na jednání Sněmovny se očekává i vystoupení prezidenta Zemana. Bude prý mluvit o vizi ČR, což chce spojit s rozborem programu vlády pod vedením Bohuslava Sobotky. Dá premiérovi za uši podobně, jako při jmenování vlády na Hradě? Tehdy Zeman veřejně poukázal na chyby, které obsahoval nominační dopis od Sobotky se jmény ministrů.

09:35
18. 2. 2014

"Poslanci hnutí Úsvit odejdou při hlasování o důvěře vládě ze sálu,"

oznámil při brífinku Tomio Okamura z hnutí Úsvit. "Nemůžeme dát celé vládě důvěru," vysvětlil Okamura. Důvod? Slíbil prý voličům zákon o obecném referendu, ale předsedové vládních stran s výjimkou Andreje Babiše nereagovali na výzvu Úsvitu.

09:30
18. 2. 2014

Takhle třeba vypadalo nedávné hlasování o důvěře premiérovi Ficovi ve slovenském parlamentu. Na hlavy poslanců se málem snesla židle, na poslední chvíli proti rozlícené voličce zasáhla ochranka

Slovenský parlament hlasoval o odvolání prezidenta Fica. Ten hlasování bez problémů ustál, což rozlítilo tuto ženu. Na poslance chtěla hodit židličku!
09:29
18. 2. 2014

Sněmovna dnes bude jednat o důvěře novému kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Před samotným hlasováním však čeká poslance patrně poměrně dlouhá debata. Ovlivní očekávaná kritika ze strany pravicové opozice výsledek? A jak divoké hlasování bude?

majojo ( 19. února 2014 02:34 )

A co s prominutím kradeš ty? Ale možná, že nejsi Čech a česky jenom píšeš.

majojo ( 19. února 2014 02:32 )

A co si myslíš o jiných privatizacích posvěcených našimi nejvyššími?

majojo ( 19. února 2014 02:31 )

Neboj, bude v tom něco jiného.

majojo ( 19. února 2014 02:30 )

Já zas nepochybuju o tom, že do tří let by byl naším hlavním městem Berlin. A novoroční projev s titulkama - to by bylo sousto pro národ!

majojo ( 19. února 2014 02:29 )

Nojo, ale koho? Příčetnej Čech, i kdyby byl náhodou napůl Japonec, se do toho nepohrne!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa