Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš o zatčení Rittiga: Sebrali kmotra, který řídil celou ODS!

Andrej Babiš okomentoval údajné zatčení kmotra Iva Rittiga
Andrej Babiš okomentoval údajné zatčení kmotra Iva Rittiga  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
13. února 2014
22:13

Ministr financí Andrej Babiš při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně odrážel útoky opozičních poslanců. Využil k tomu i údajného zatčení podnikatele Iva Rittiga, který se podle něj "dostal do fáze, že řídil celou ODS". Ke kauze Rittig se přitom vyjádřil i premiér Sobotka a řada dalších politiků.

Když se exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) ptal při interpelacích na ministry na rušení poplatků za pobyt v nemocnici, bouchly v Babišovi "saze". Vyčetl minulé vládě např. ztráty z projektu IZIP, ale nezastavil se jen u toho.

"A jsme v úplně absurdní situaci, kdy ministr zdravotnictví nemůže kontrolovat dceřinou společnost nemocnice Na Homolce, protože páni na Homolce si z toho asi udělali svoje ryto. A pokud vím, tak právě dneska zatkli vašeho kmotra, který to na Homolce organizoval a který se dostal do fáze, že řídil celou ODS," vmetl Babiš podle Parlamentních listů Svobodovi dnešní údajné zatčení vlivného podnikatele a lobbisty Iva Rittiga, pro kterého si údajně ve čtvrtek dopoledne přišla policie.

Rittig byl podle MF Dnes "sebrán" kvůli kauze Dopravního podniku a údajně předraženého tisku jízdenek. 17 halířů z každé jízdenky mělo jít do Rittigovy kapsy, tvrdil již před dvěma lety Nadační fond proti korupci. Policie se to nyní evidentně rozhodla řešit a důkladně prošetřit. "Nestojím za žádnou firmou, která měla provize v Dopravním podniku," tvrdil přitom před časem v ČT Rittig, který se kvůli tomuto nařčení loni soudil i s protikorupčním fondem.

Sobotka: Je dobře, že policie koná

Ke zvratu kolem pražského kmotra Rittiga se přitom vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který však dnes ve Sněmovně nebyl. Je totiž na pracovní návštěvě Slovenska. "Pokud jsou tady lidé, o kterých se dlouhodobě spekuluje, že se určitým způsobem mohli podílet na trestné činnosti, tak je dobře, pokud policie koná a tyto věci jednoznačně prověří a potvrdí, anebo vyvrátí," prohlásil.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je dnešní zásah policie logickým vyústěním informací, které se v minulosti kolem dopravního podniku objevily. "Na druhou stranu je na orgánech činných v trestním řízení, jak tuto kauzu dořeší a jestli proběhne i odsouzení," dodal Dienstbier.

Opozice: Rittigovo zatčení je zlom

Opoziční politici považují zatčení Rittiga za zlom. Podle některých z nich se ale teprve ukáže, jestli obvinění také stanou před soudem. "Jedna věc je někoho zatknout, druhá věc je někoho postavit před soud a něco mu dokázat. Až bude toto hotovo, tak bych řekl, že policie něco splnila. Zatýkání už jsme za poslední rok zažili poměrně hodně, ale dost bez výsledku," konstatoval poslanec za ODS Marek Benda s odkazem na červnový zásah policie v kauze Nagyová.

"Jestli má policie pádné důkazy, pak je dobře, že koná. Je to zlom, doteď honila policie a státní zástupce spíše politiky, teď se dostává na tu druhou skupinu," dodal František Laudát (TOP 09).

Radek John: Rittig by dřív zmizel do Monaka

To exministr vnitra Radek John (VV), který již ve Sněmovně nesedí, hodnotil rozruch kolem Rittiga, takto: "Kdyby mi v roce 2009 někdo tvrdil, že si policie dojde domů pro lobbistu ODS Ivo Rittiga, poslal bych ho na hospitalizaci k docentu Chocholouškovi a doporučil bych skotské střiky třikrát denně. Dřív by totiž pan Rittig dostal den předem echo z policie, sbalil by si kufr a zamířil do svého milovaného Monaka," řekla John Parlamentním listům. A připomněl Rittigovo trvalé bydliště, které má zadržený podnikatel právě na jihu Francie.

abyss ( 17. února 2014 13:41 )

abyss ( 17. února 2014 13:40 )

Tak koukám tobě jde ryze o jednostrannou politickou moc, ne o spravedlnost. Pozavírat by měli i všechny tebou jmenované aby to bylo spravedlivé. Nikdo z nich není čistý, většina toho má na triku skutečně hodně.

abyss ( 17. února 2014 13:38 )

abyss ( 17. února 2014 13:37 )

Stejní gauneři jako v ODS jsou i v ostatních stranách a kdyby byl Rittig kmotr číslo jedna, tak by ho tak snadno nedostali

ninka64 ( 17. února 2014 09:43 )

To je bez diskuze. ODS je strana gaunerů a Rittig je jejich kmotr číslo jedna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa