Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka o Zemanovi: Co se škádlívá, rádo se mívá! Jak vysvětlil dopis?

Autor: simao, vlb - 
30. ledna 2014
05:15

Prezident Zeman včera na Hradě pronesl: „Milý pane premiére, máte tam poměrně dost chyb.“ Překlad: Sobotko, jste lajdák! Právě tak studená sprcha se snesla z úst prezidenta na pleš novopečeného premiéra Bohuslava Sobotky (42) a jeho seznam ministrů. Jenže Sobotka si z toho příliš velkou hlavu nedělal. Za své počínání však sklidil různé reakce. Někdo se smál, někdo kritizoval.

Bohuslav Sobotka přinesl na Hrad 24. ledna dokument se jmény členů své vlády. Teprve včera, při slavnostním jmenování nového kabinetu, ho však Miloš Zeman sepsul za šest chyb v jedenapůl stránkovém textu.

„Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence a místo toho jsem ministrem životního prostředí jmenoval pana Brabce. Odmítl jsem pana Martina Jurečku a místo toho jsem jmenoval ministrem pana Mariana Jurečku. Odmítl jsem jmenovat pana Jurečku ministrem zdravotnictví a místo toho jsem ho jmenoval ministrem zemědělství. Mít ve vládě dva ministry zdravotnictví je zajímavá idea, ale myslím, že by státu příliš nepřispěla,“ řekl doslova Zeman. A lehce si zapochyboval o znamení profesionality nové vlády.

Video  Zeman na Hradě vyškolil Sobotku: Nejste profesionál!  - Jan Jedlička,
Video se připravuje ...

Sobotka se Zemanovi nepostavil. Vznik dopisu omlouval

Sobotka se však tváří v tvář Zemanovi nepostavil. Problém raději přehlédl. "Chceme vytvořit dobře fungující zemi s efektivním a transparentním státem," pronesl jen obyčejnou frázi k nové vládě. Po ceremoniálu však již byl Sobotka sdílnější. "Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot skutečně neumí odpustit. Je tady staré pořekadlo – co se škádlívá, rádo se mívá. Já doufám, že to bude platit i pro budoucí vztahy mezi panem prezidentem a nově vzniklou vládou," řekl Sobotka.

A vysvětlil také původ dopisu, plného chyb, který podepsal patrně duchem nepřítomen. "Dopis vznikal v sekretariátu v Lidovém domě. Nevznikal bohužel ještě na Úřadu vlády. Předpokládám, že pokud by ho zpracovával zdejší odbor vládních agend, tak že by tam formální chyby nebyly," dodal šéf ČSSD.

Brabenec místo Brabce? Prý se to nabízelo

Vicepremiér a nový ministr financí Sobotku za Zemanův "kartáč" litoval a tvrdil, že chyby Zeman mohl přejít. Na facebookovém profilu to pak jeho hnutí ANO komentovalo již v odlehčeném duchu. "Na rozdíl od pana prezidenta, my překlepy v dopise odpouštíme. ´Brabenec´ místo ´Brabec´ se v případě ministra životního prostředí tak trochu nabízel," okomentoval strana popletení jména jejího ministra životního prostředí a bývalého topmanažera z vrcholných chemickýh závodů Richarda Brabce.

To Marian Jurečka, u kterého se v Sobotkově dopise spletli hned dvakrát, se cítil pobaveně. Málem se stal ministrem zdravotnictví! Loni přitom na sebe při kauze viróza upozornil výrokem, že se politik nemůže namazat jako ruský mužik. Nyní Zemanovi připomněl, že i on se plete. "Myslím, že to nemuselo být, každý děláme chyby. Jsem ale rád, že nakonec vláda nebyla jmenována v listopadu, jak pan prezident před 14 dny omylem říkal," řekl Prývu Jurečka.

Politoložka se diví: Vyčítání chyb jako hlavní obsah projevu?

Politoložce z VŠE v Praze Vladimíře Dvořákové se však drobná šarvátka mezi Sobotkou a Zemanem příliš nelíbila. "Očekávala bych, že prezident pronese cosi o úkolech vlády do budoucna. Chyby v dopise jako hlavní obsah prezidentova projevu byly nedůstojné. Je to ale hlavně chyba premiéra," zhodnotila.

Exministr vnitra Radek John byl jiného názoru. Ale pustil se i do Sobotkovy kritiky. "Pro tentokrát mi výčet formálních a snad i pravopisných chyb v dopise s návrhy na jmenování ministrů přišel docela vtipný a ministři v čele se Sobotkou se museli červenat jako rajče. Chyb v úvodu bylo tedy mnoho, otázkou zůstává, kolik jich bude v průběhu, resp. na konci funkčního období. Asi se máme na co těšit,“ řekl Parlamentním listům.

Internet se však Sobotkovým pochybením spíš bavil. Stejně jako falešný, zato vtipný profil "spícího knížete" Karla Schwarzenberga.

gogo ( 30. ledna 2014 12:30 )

A ako na Slovensku ? Povedaj ...

zahorak1 ( 30. ledna 2014 12:10 )

Husitskí bojovníci, bol som sa vás už raz pomodliť v brně na Petrově, po zvolení Cemana prezidentom, no to čo robí váš "priemer" od volieb - Sodoma - Gomora. Asi ho ten "rejpal" Ceman dobre vytočil. A vytáča.... Pôjdem sa tuším pomodliť aj do Blatnice pod sv. Antoníčkem - absolvujem tam krížovú cestu, aj za mňa, hriešny som i ja.

gogo ( 30. ledna 2014 12:01 )

Inu - jak praví přísloví - každá změna (prý) vede k horšímu. Uvidíme.

gogo ( 30. ledna 2014 12:00 )

Je všeobecný úpadek přesnosti a pečlivosti. Je prostě jiná doba. Úpadek je v lékařství i u instalatérů. Proč by neměl být u nějaké sekretářky s plzeňským diplomem ?

gogo ( 30. ledna 2014 11:59 )

Přesně tak. Snad se najde konečně jiná.. Za milion uvařit kávu není k zahození. Stejně žasnu, že miliony, které Nečas ukradl pro Nagyovou ze státní pokladny před zraky nás všech jí zůstaly. Neuvěřitelné..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa