Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tluchoř a spol. chtějí odškodné: Bude ho platit Ištván?

Bude muset Ištvan Tluchořovi a spol. platit odškodné?
Bude muset Ištvan Tluchořovi a spol. platit odškodné?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
24. ledna 2014
10:24

Ve vazbě strávili měsíc a podle Nejvyššího soudu to bylo neprávem. Teď za to exposlanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa chtějí nějkolikamilionové odškodné. A není vyloučené, že ho bude muset zaplatit, člověk, který kauzu Nagyová spustil, vrchní státní zástupce Ivo Ištván.

Exposlanci požadují po státu zhruba dvanáct milionů korun. Krom ušlé mzdy a nákladů na právníky, cítí také morální újmu. Kauza podle nich poškodila jejich pověst a zmařila jejich další politickou kariéru.

Odškodňování protizákonného trestního stíhání je přitom poměrně běžná věc. Stát v loňském roce vyplatil v takových případech 60 milionů korun.

Server Novinky.cz upozornil na možnost, že místo daňových poplatníků by mohl odškodné zaplatit státní zástupce Ištván. Ten se k tomu odmítl vyjádřit, příliš se bát ale nemusí.

Od státních úředníků se škoda vzniklá jejich pochybením vymáhá jen zřídka. „Za posledních pět let uplatnilo ministerstvo regresivní nárok přibližně u sedmdesáti osob,“ řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Robert Schuster. Mezi těmito případy bylo sice několik soudců, ale žádný státní zástupce a částky byly většinou desetitisícové.

itartas ( 25. ledna 2014 12:14 )

itartas ( 25. ledna 2014 12:13 )

ab....samozřejmě, že se jim omluví a vypálí odškodné. to bylo jasné hned od počátku, šlo o to sestřelit ODS, tak to bylo nalajnovaný a důvod se vždy najde!

itartas ( 25. ledna 2014 12:12 )

edi..já jsem v tom co udělali žádnou korupci tedy neviděla, pokud ty ano tak patříš do skupiny těch, kteří to tak vidět chtějí. 100 právníků-100 rozdílných právních názorů!!

itartas ( 25. ledna 2014 12:10 )

jana...mluv za sebe a věřit v něčí vinu nestačí, ono to musíš taky prokázat...ale to lidem jako jsi ty zřejmě nedochází!!!

itartas ( 25. ledna 2014 12:10 )

tonny...na tebe jsem čekala a hlavně na tvůj duchaplný příspěvěk opět jsi nezklamal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa