Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Lidovci jsou posedlí! Vypukla válka o šéfa zemědělství

Andrej Babiš kritizuje Bělobrádkovi lidovce za to, že usilují o ministerstvo zemědělství
Andrej Babiš kritizuje Bělobrádkovi lidovce za to, že usilují o ministerstvo zemědělství  (Autor: Foto Blesk - Slávka Červená, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2013
21:37

KDU-ČSL o tenhle post enormně stojí. Chce mít vlastního šéfa zemědělství. jenže ČSSD je proti a Andrej Babiš se diví: Kde se to v lidovcích bere?Vždyť před volbami o zemědělství nemluvili. Jsou teď jako posedlí, útočí šéf ANO a majitel silné zemědělské firmy Agrofert.

Jednání o obsazení ministerských křesel pokračují. A shodou ani dnes neskončily. Strany předpokládané vládní koalice nemohou najít společnou řeč - a začínají být nervózní. Projevilo se to i na šéfovi ANO Andreji Babišovi. Ten k průběhu jednání, kdy se strhla pře o ministerstvo zemědělství, řekl: "Lidovci jsou zemědělstvím posedlí. Máme pocit, že oni mají zájem o ten resort spíš z politických důvodů než z pragmatických." Uvedly to Parlamentní listy.

Trhlina v koalici: Hrozí rozchod s lidovci

Lidovci se dnes opět požadavek na obsazení šéfa tohohle resortu, na který si brousí zuby ČSSD, snažili na jednání prosadit. Nepodařilo se, a tak ve čtvrtek budou o dalším postupu jednat na celostátním výboru. Hrozí dokonce, že KDU-ČSL zruší vládní námluvy! Šéf strany Pavel Bělobrádek přitom očekává, že výbor odmítne alternativy, které zástupci ČSSD a ANO lidovcům nabízejí - tedy ministerstvo práce v kombinaci s resortem dopravy nebo životního prostředí.

Koalice se tak dostala do vážných problémů. Týdny dojednávala koaliční smlouvu a když už se na ní domluvila, objevila se trhlina v jejím trupu - válka o zemědělství je až nečekaně ostrá. A lidovci připomínají, že jsou připraveni do budoucna i na opoziční roli. Zpráva, že výbor hnutí ANO dnes schválil znění vládního programu, tak zcela ustoupila do pozadí.

Hraje se o vliv na církevní restituce?

Z ČSSD a ANO přitom i nadále zaznívají hlasy, že KDU-ČSL nemá na ministerstvo zemědělství odpovídající odborníky a že křesťanský demokrat by mohl být příliš vstřícný při vydávání majetku v rámci církevních restitucí, v nichž tento resort hraje důležitou roli. Bělobrádek několikrát opáčil, že on by se stejnou logikou mohl ČSSD podezírat z toho, že její zástupce bude jako ministr zemědělství naopak církevní restituce účelově brzdit.

Boj o zemědělství tak začíná mít jasnější obrysy. Hraje se o to, kdo bude mít kontrolu nad církevnímu restitucemi, kde se budou rozdělovat miliardy. Zajímavá je přitom i pozice samotného Andreje Babiše, který vlastní silnou zemědělskou firmu Agrofert. Babiš tvrdí, že spory o zemědělství nejsou jeho problémem. "To není náš problém, to je problém pana Sobotky," řekl dnes šéf ANO. Jenže sám je jistě pořádně zvědavý, jak tahle mela dopadne.

versutus ( 19. prosince 2013 18:15 )

Jak může ministr ovlivňovat průběh restitucí? K tomu je nutné změnit zákon. V opačném případě by se dostal za hranu zákona a skončilo by vše u soudu. Pokud chce ČSSD změnit zákon, tak vše bude muset nechat projít hlasováním ve sněmovně.

b.r.s.a ( 19. prosince 2013 17:31 )

Já jsem nevolila ani jednoho z těch třech,ale proboha jak chtějí vládnout,když se dohadujou už teď? Jeden něco řekne , jako dnes Čunek, druhej se musí proti tomu ohradit,jako ANO . Jeden chce to,ten druhej mu to nechce dát , Babiš se tváří jako tele a to to zvířátko urážím ,ale kdekdo ví,co to je zač ,že ze sebe dělá blbečka,ale ........ Bělobrádek totéž,navíc si může podat ruku s Dukou , oba jsou stejný. No a Sobotka má všechno OK , chybí jen maličkosti,lže jen se z něj kouří.ale každej ví,že když to aspoň trochu neslátá,tak končí ..... Fakt paráda ,kvůli tomuhle jsem k volbám teda nešla

adeso ( 19. prosince 2013 09:55 )

ty jsi tak blbej že si pleterš i století, hlavně že podle tebe flandáci přišli k majetku poctivě, porotože hodně pracovali ty jsi ***

adeso ( 19. prosince 2013 09:51 )

proč???? může být klidně menšinová vláda, proč by se měli bát do toho jít?? klapalo by to mnohem líp než koalice... jsou i jiné cesty, než ty co se tu praktikují 25 jen kdyby se Sobotka tak nebál..

adeso ( 19. prosince 2013 09:49 )

agrofert je členem vlády, nebo ministr??? neznám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa