Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ombudsman Varvařovský oznámil z dovolené: Končím! Proč?

Ombudsman Pavel Varvařovský končí ve funkci
Ombudsman Pavel Varvařovský končí ve funkci  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2013
14:26

Veřejný obchránce práv, ombudsman Pavel Varvařovský, se rozhodl skončit. Přesný důvod nečekaného kroku neoznámil, ovšem vzkázal, že nerezignuje z důvodů, týkajících se jeho úřadu. Varvařovský byl ve funkci od září 2010. Jeho předchůdcem byl Otakar Motejl.

Ombudsman Varvařovský chce ve své funkci skončit již k 20. prosinci, uvedla dnes mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. Jaký je důvod rezignace, to nesdělila. Prý ani sám Varvařovský se nechystá důvody svého konce komentovat. Hrazdílková připomněla, že podle zákona může úřadující ombudsman rezignovat až den poté, co předá oficiálně svůj úřad předsedovi Poslanecké sněmovny. Tím je nyní Jana Hamáček (ČSSD). 

Varvařovský je momentálně údajně na dovolené. Rezignací hrozil již dříve a to v omentech, kdy by poslanci ignorovali jeho legislativní návrhy. "Pan Varvařovský nám sdělil, že bude rezignovat z důvodů, které nespočívají uvnitř tohoto úřadu," řekl dnes ČT jeho zástupce Stanislav Křeček.

Varvařovský kontra Křeček

Varvařovský přitom s volbou Křečka příliš spokojený nebyl. A ani Křeček nejásal. Kancelář ombudsmana totiž sídlí v Brně, což exposlanec za ČSSD Křeček okomentoval při svém konci v Poslanecké sněmovně (snad s nadsázkou) slovy: "Bylo mi tady s vámi dobře. Odcházím však pracovat do vzdálené gubernie."

Namísto Křečka se přitom spekulovalo o bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké, sám Varvařovský při volbě podpořil Křečkova protikandidáta Filipa Dienstbiera, experta na správní právo. Svého zástupce si však sám vybrat nemohl.

"Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení: zejména zaměstnancům Kanceláře veřejného ochránce práv a oběma svým zástupcům – Jitce Seitlové a Stanislavu Křečkovi -, kteří se výraznou měrou podíleli na mé práci a spoluutvářeli mé tříleté působení ve funkci veřejného ochránce práv ČR," vzkázal však nyní Varvařovský přes novinky.cz z dovolené.

Ochráncem práv se nestraník Varvařovský stal v září 2010, kdy nahradil Otakara Motejla. Jedná se experta z oblasti správního soudnictví, medicínského a pracovního prýva. A také o člena vědecké rady Právnické fakulty UK a bývalého soudce Ústavního soudu, ve kterém pracoval od roku 1994 do roku 2004. Jmenoval ho tedy prezident Václav Havel.

zabibol ( 12. prosince 2013 08:57 )

Křeček. Už to jméno vypovídá co je to zač.

zabibol ( 12. prosince 2013 08:56 )

Je to jasné. Sockomunistická klika začíná úřadovat.

wimr ( 11. prosince 2013 16:40 )

ty jsi také jistě slušný člověk, ovšem co je to platné když jsi takový blb, že neprolezeš ani dveřma

salto ( 11. prosince 2013 15:30 )

Pan Varvařovský zjistil, že jeho funkce už neníé v tomto státě potřeba. Všechno je v absolutním cajku, tudíž ombudsmana NETŘEBA

bibijana ( 11. prosince 2013 15:19 )

V řádně fungujícím právním státě by tato instituce neměla opodstatnění.Toto je naprosto zbytečný kolos,jehož provoz stojí obrovské finance.K čemu to vlastně je,když nález ombudsmana není právně závazný ani pro úředníky,ani pro justici?Pracují tam obětaví,vstřícní lidé,mají snahu pomoci,ale tím jejich pravomoc končí.Cítí,že jsou bezmocní,a to je frustruje.Chce to tvrdého,nekompromisního šéfa,který to těm volům-politikům a úředníkům pořádně nandá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa