Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Picek, Červíček i ombudsman mají náměstky: Jedu z Prahy do daleké gubernie Brna, říká Křeček

Zástupcem ombudsmana se stal Stanislav Křeček (ČSSD), nové náměstky má i šéf policie Červíček
Zástupcem ombudsmana se stal Stanislav Křeček (ČSSD), nové náměstky má i šéf policie Červíček  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. dubna 2013
09:48

Řada vysokých státních představitelů má nové náměstky - generál Picek, šéf policie Červíček, i ombudsman Varvařovský. Jeho zástupcem se stal poslanec Stanislav Křeček (ČSSD), který své jmenování okomentoval poměrně svérázně.

Dlouholetý sociálně demokratický poslanec Křeček se po svém zvolení loučil ve Sněmovně takřka se slzou v oku: "Bylo mi tady s vámi dobře. Odcházím však pracovat do vzdálené gubernie," sdělil kolegům v Praze s nadsázkou a odkazem na to, že nyní bude mít kancelář v Brně. V poslaneckých lavicích přitom seděl od roku 1998.

Na Veseckou nedošlo

V tajných volbách Křeček dostal 83 ze 164 možných hlasů a podle předčil Filipa Dienstbiera, experta na správní právo, kterého si jako svého zástupce přál sám ombudsman Varvařovský. Jako o zástupkyniombudsmana se přitom uvažovalo i o bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké, ta se však nakonec v březnu nominace vzdala.

To, že Varvařovský před volbou podpořil jeho protikandidáta, však Křečka mrzelo. "Volba je daná zákonem, ombudsman si nemůže vybírat svého zástupce. Ten důvod je takový, aby ombudsman a jeho zástupce nebyli 'stejného druhu', aby to byli různí lidé s různými povahami, přístupy a osudy," uvedl již dříve v Týdnu.cz.

Nový šéf dopravní policie: Tažení proti agresivním řidičům a alkoholu za volantem

K větším změnám došlo i ve vedení policie. Policejní prezident Martin Červíček dočasně pověřil vedením dopravní policie Tomáše Lercha, který si dal za úkol důkladnější zaměření na agresivitu, ale i drogy a alkohol za volantem. "Aktuálním úkolem, který nás čeká v dohledné době a dotkne se celé široké motoristické veřejnosti, je rekonstrukce dálnice D1," podotkl. Bojovat ale chce i proti špatnému technickému stavu aut.

Policejní prezident také oficiálně představil své dva nové náměstky - náměstka pro vnější službu, pod kterého spadá například dopravní či pořádková policie, Tomáše Tuhého a náměstka pro kriminální policii  Václav Kučera. První do teď šéfoval policistům v Jihomoravském, druhý ve Středočeském kraji.

Náměstka má i ministr obrany Picek

Druhým nejvyšším mužem na ministerstvu obrany po jeho novém šéfovi Vlastimilu Pickovi se pak stane Daniel Koštoval, který přichází k ardmádě z ministerstva zahraničních věcí. Ostříleného diplomata a státního úředníka si vybral sám Picek. Koštovalovi pomohlo k nové funkci třeba to, že rok šéfoval americké ambasádě ve Washingtonu a že na Schwarzenbergově ministerstvu vedl bezpečnostní politiku a vyjednával s NATO.

lennne ( 4. dubna 2013 13:10 )

Staci kdyz vsichni moravaci vypadnou z Prahy a bude klid...je vas tu jak much, v Praze se chova nadute a hrube naplava, mysli si, ze ji necouha slana z bot.

lennne ( 4. dubna 2013 13:07 )

cert ( 4. dubna 2013 12:52 )

No bezva, takže člověk, který je podepsaný pod zákonem o exekuci a veřejně jeho současnou mafiánskou podobu obhajuje se stal zástupcem ochránce veřejnosti? Pámbu s námi...

krtekub ( 4. dubna 2013 10:41 )

Sysel, nemá nhrabáno dost, ať táhne do důchodu a dají možnost mladým. Další trafika. 6E NEMAJ9SOUDNOST, Hovno dělal a druhé che dělat u onbudsmana.

1917 ( 4. dubna 2013 10:14 )

I když to pan Křeček možná řekl trochu z jeho pohledu nadneseně tak ukázal pouhou pravdu o nehorázné nabubřelosti Pražských cajzlů.Pro ně republika končí 10km za Prahou.Proto jsem přesvědčen o tom,že největší chyba po plyšáku byla,že se zbouraná Berlínská zeď nepřestěhovala do Česka a nepostavila se kolem Prahýýýýý aby si ti Cajzli mohli žít podle svého, ale já zdůrazňuji že ZA SVÉ, ZA SVÉ.A byl by pokoj.

Zobrazit celou diskusi