Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista zasahoval v ohnivém pekle mezi prvními: Dovnitř se nešlo dostat, lidé křičeli na balkonech!

Autor: iža, simao.k, ČTK - 
19. února 2013
18:37

Z hořícího pekla v paneláku ve Frenštátě jako první zachraňoval lidi policista Petr Albrecht (41), který bydlí ve stejném domě, kde došlo k výbuchu. K tragické události se přitom vyjádřil i jeho nejvyšší nadřízený - policejní šéf Martin Červíček.

"Považuji to za velmi závažný kriminální čin," řekl dnes novinářům v Ostravě policejní prezident Martin Červíček. Jeho slova později potvrdil i ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

"I nadále pracujeme s několika verzemi. Prioritní pro nás ale je to, že se jednalo o úmyslný trestný čin," řekl Tuhý s tím, že hlavním podezřelým je obyvatel domu. Podle dostupných informací Antonín B.

Spekuluje se však i o tom, že muž před tím, než pustil plyn ve sklepě a ve svém bytě, zabarikádoval vstupní dveře, aby ztížil práce záchranářům. To ale policie zatím nepotvrdila. "V tuto chvíli to nemůžeme potvrdit ani vyloučit. Musíme počkat na odborné vyjádření," řekl Tuhý. Jeden z prvních zasahujících policistů to však Blesku potvrdil.

Výbuch přišel 2 dny po revizi plynu

„Byla to ohlušující rána, jako by spadlo letadlo. Hned jsem poznal, že vybouchnul plyn. Jeho revizi v celém domě ale dělali zrovna ve čtvrtek,“ pověděl Blesku.

Nejdříve proletěl celý byt, než záhy pochopil, že hoří ve vedlejším vchodě. Bez ponožek a jen v teplákách okamžitě vyběhl ven pomáhat svým sousedům.

„Dovnitř se už nešlo dostat. Lidé křičeli na balkonech, tak jsem se je snažil uklidnit, aby nepanikařili, a pomáhal jsem jim pak dolů. Ozývaly se ze sklepa další detonace. Odnesl to zraněním jeden hasič, kterému do tváře vyšlehly plameny,“ popsal dále Albrecht a dodal: „Nejhorší byl ten stres, kdo v domě ještě zůstal.“ Sám se se svojí rodinou, která byla evakuována, setkal až za dlouhé hodiny.

Video  Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny  - Video od čtenáře - Pavel Šuba
Video se připravuje ...

fantom88 ( 20. února 2013 16:21 )

jak může někdo chtít zpátky komunisty? Asi jste to nezažil, jinak si to nejde vysvětlit

danda5 ( 20. února 2013 15:51 )

to nema chybu a ze se svou zenou poslal i maltezaka lidi jsou choboti z tragedie udelaj politickou akci boze kde jsme

danda5 ( 20. února 2013 15:50 )

o cem to meles ja chci taky komunisty a mam proto vyhodit panelak do luftu zajimalo by mne kolik ti bude let urcite moc ze jsi takovej antikomunista.Jeste ze uz Milos dojde na hrad ze se dockam

arismendo ( 19. února 2013 21:03 )

Pachatel Blažek byl bachař a odsák ,nánáviděl levici ,asi poslední kapka byla ,že mu z toho hráblo asi ta amnestie ,přišel o kamarády muklíky ,je mi líto těch dětí a všech postižných ,to by se asi před revolucí nestalo .

cityjail ( 19. února 2013 20:24 )

Pokud to skutečně udělal ten člověk ze msty,je to hrůza.

Zobrazit celou diskusi