Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Peklo ve Frenštátě: Jedno z největších civilních neštěstí za posledních 20 let!

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2013
11:13

VIDEO: Nedělní výbuch paneláku ve Frenštátu si vyžádal již pět lidských životů, další lidé jsou zraněni, někteří v kritickém stavu. Apokalypsa, za kterou možná mohl jeden z obyvatel domu, patří k nejrozsáhlejším tragédiím tohoto druhu v Česku za posledních 20 let.

Z panelového domu ve Frenštátě zbyla jen ruina. Příčiny výbuchu vyšetřuje policie, záchranáři našli troskách další tři těla dětí a počet obětí tím stoupl na pět. Nemusí být navíc konečný.

V nemocnici leží dva lidé v kritickém stavu a dalších devět zraněných, záchranáři z psovody nadále prohledávají místo, kde patrně vybuchl plyn. Tragická událost ve Frenštátě se však již nyní zařadila k nejhorším katastrofám svého druhu v ČR i Československa.

Nejhorší požáry obytných budov v Československu

Nejvíce obětí si od 2. světové vyžádal v prosinci 1973 výbuch ubytovny v Tachově, kdy zemřelo 47 lidí! Velká tragédie v historii výbuchů a požárů obytných budov se odehrála v listopadu 1984, kdy v ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách zahynulo 26 chovanek. Případ se stal předlohou pro Renčův film Requiem pro panenku.

Nejhorší požáry v Česku

Za posledních 20 let si nejvíce obětí, celkem devět, si připsal noční požár drážní budovy na pražské Florenci, kdy oheň způsobil svou nedbalostí jeden z bezdomovců, kteří objekt používali.

Osm obětí - hotelových hostů a dalších 36 zraněných si pak připsal požár hotelu Olympik v Praze v květnu 1995. Způsobilo ho porušení bezpečnostních předpisů, kdy okolo chladničky v místnosti pro pokojskou, odkud se plameny rozšířily, byl naskládán hořlavý materiál. Na neslavném třetím místě je pak právě požár ve Frenštátu ze 17. února 2013.

Video  Frenštát: Jak to vypadalo na místě tragédie během zásahu hasičů  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Video  Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny  - Video od čtenáře - Pavel Šuba
Video se připravuje ...

hana512 ( 19. února 2013 22:00 )

Toto individuum nebylo ani tak zoufalé jako spíš magor. NIKDO nemá právo vzít život jiným! Za žádných okolností. Je to sprostá chladnokrevná vražda. Uvědomte si, že během pár vteřin rodiče přijdou o obě děti kvůli magorovi. Zkuste jim říct, že to byl zoufalý člověk.

lepabrena ( 18. února 2013 19:54 )

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Asi byste dali přednost tomu, aby po vyklizení bytu spáchal sebevraždu anebo tiše usedl na lavičku a zemřel. Podejte návrh zákona do parlamentu, aby se všichni nízkopříjmoví občané dostavili i s kanistrem benzínu do krematoria ke kremaci- aby stát ušetřil a exekutoři se ještě více napakovali.

janinax ( 18. února 2013 11:40 )

K NEŠTĚSTÍ STAČÍ JEN VTEŘINA,PŘÍŠERNÉ!!!!

arcaben ( 18. února 2013 11:20 )

Příšerné!Vypadá to jako po bombardování...Jestli se prokáže,že dům"odpálil"zemřelý nájemník tak je to ještě otřesnější...Běhá mi mráz po zádech,že ani ve vlastním bytě si člověk nemůže být jistý životem=stačí jeden poťapaný soused...Je mi všech přeživších velmi líto

Zobrazit celou diskusi