Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exploze ve Frenštátě: Vezmu vás s sebou, hrozil prý Antonín (†62)

Ruina panelového domu ve Frenštátě, kde došlo k výbuchu plynu
Ruina panelového domu ve Frenštátě, kde došlo k výbuchu plynu  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Slávka Červená, Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, Slávka Červená, simao.k - 
18. února 2013
05:00

VIDEO: "Když budu muset jít já, půjdete všichni," vyhrožoval údajně v sobotu obyvatelům čtyřpodlažního paneláku Antonín B. (†62), kterému hrozilo soudní vystěhování. Není vyloučeno, že hrůzné varování včera naplnil. Mohutná exploze v jeho bytě, při které zemřel, zdemolovala většinu domu!

„Byla to ohromná rána! Přesně ve 3:48. Schválně jsem se díval na hodiny. Netušili jsme, co se děje,“ řekl Blesku muž, který se v poledne přišel podívat k místu neštěstí. Výbuch způsobil únik plynu. A dům skoro srovnal se zemí.

Sousedům z protějšího domu se naskytla úděsná podívaná. Po ohlušující ráně vyšlehly mohutné plameny. Pak nastal zmatek, ozýval se křik. Lidé vybíhali ven v pyžamech. Někteří vyskakovali z oken. Exploze zranila 11 osob, pět z nich vážně. Vedle toho policie dlouho do noci pátrala po eventuálních zasypaných obětech.

Svědek: Soused chtěl, aby vyletěli do povětří

Jeden ze zraněných, údajně malý chlapec, podle serveru deník.cz vypověděl, že ho v noci probudil silný zápach plynu. Když se šel podívat, co se děje, viděl prý na chodbě souseda, jak manipuluje s tlakovou nádobou...

Desítky lidí pak Blesku tvrdily, že výbuch plynu má opravdu na svědomí Antonín B. (†62). Pět let bydlel v opraveném paneláku hned v přízemním bytě, který se stal epicentrem výbuchu.

Blesk pátral, kdo ve skutečnosti pan Antonín B. byl. Podle místních to byl podivín, který dělal lidem ve svém okolí jen problémy. Živil se ve městě roznášením letáků, aby je nemusel tahat, postavil si nedávno tříkolku. Celý dům si na jeho chování opakovaně stěžoval na radnici.

Byl hlučný, vulgární a lidem neustále vyhrožoval. Měl prý také dluhy. Před pár dny dokonce běhal po baráku s nožem v ruce a lidem hrozil zabitím. Dával jim za vinu, že bude muset byt opustit, protože úřad nařídil jeho soudní vystěhování,“ prozradil Blesku soused z vedlejšího domu Jiří Mikeska (41).

„Pořád dokola podával trestní oznámení. Radnice věděla, jaké dělá nájemníkům problémy, ale dlouho nic neřešila. Mám tam známé, pohodové a klidné manžele Andreu (37) a Viléma (38) Š. Mají dvě děti. Nedávno rekonstruovali celý byt. Nevím, jak na tom jsou. Je to strašné,“ dodal Mikeska.

Video  Výpověď svědka Jiřího Mikesky: Soused chtěl, aby vyletěli do povětří  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Povolali psychology

Všichni obyvatelé zničeného domu byli hospitalizováni. Osm v nemocnici v Ostravě. Tři, kteří se nadýchali zplodin, v Novém Jičíně. Ze sousedního paneláku bylo evakuováno 30 obyvatel. Zázemí našli na městském úřadě, kde jim poskytli pomoc psychologové.

„O všechny je postaráno. Statik prohlíží okolní budovy. Pokud by se nemohli vrátit, budou ubytováni v domově mládeže. Pro příbuzné poškozených jsme zřídili krizovou linku 556 833 111. Lidé nabízejí poškozeným pomoc. Zítra se rozhodne o formě sbírky,“ uvedla starostka Zdenka Leščišinová. Obyvatelé zničeného domu přišli o vše.

Video  Jak to vypadalo na místě tragédie  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Video  Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny  - Video od čtenáře - Pavel Šuba
Video se připravuje ...

lion007 ( 18. února 2013 14:02 )

Jedna matka ababička jsou mrtvé, matka od další dvou dětí se v nemocnici psychicky zhoutila.

namhal ( 18. února 2013 12:16 )

Soudruh Havel je mimo a stejně rozkradl miliardy.

namhal ( 18. února 2013 12:13 )

Na sbírku bych nedal ani korunu.Naši politici okradou i děcka. Jedině na konkrétní věc těm postiženým lidem.

blekyn2012 ( 18. února 2013 11:44 )

johanka: souhlas, tohle je skutečné peklo...

bersimalinecka ( 18. února 2013 10:49 )

on asi chtěl říct že lidem vadí že se poukazuje co bylo dřív ale že se rozkrádají miliardy s požehnáním státu se jaksi přehlíží.Co ti je platný banán když za brambory dáš víc..

Zobrazit celou diskusi