Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragédie ve Frenštátě: Lidé si oběti neštěstí vzali k sobě domů

Autor: ČTK, ljš - 
18. února 2013
13:06

Obrovská vlna solidarity se zvedla mezi obyvateli Frenštátu pod Radhoštěm. Obyvatelé z domu, v jehož troskách po výbuchu plynu zemřelo nejméně pět lidí, včetně tří dětí, našlo dočasný domov u soucítících obyvatel městečka.

Ani jeden z obyvatel zříceného domu ve Frenštátu pod Radhoštěm nevyužil možnosti náhradního ubytování, jež připravila radnice. "Lidé si všechny evakuované vzali k sobě domů," řekla frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová. Svědčí to podle ní o velké solidaritě, které po neštěstí panuje.

Kvůli nedělnímu výbuchu a požáru panelového domu zemřelo nejméně pět lidí, z toho tři děti. Jeden člověk se stále pohřešuje a dva zranění jsou v kritickém stavu. Třípatrový dům s šesti byty je kompletně zničený.

Leščišinová řekla, že náhradní ubytování je prioritně připraveno pro obyvatele zničeného domu, kteří jsou momentálně hospitalizováni. Zájem pomoci postiženým lidem je podle starostky obrovský.

"Musím opravdu moc poděkovat organizacím a okolním obcím, které už teď schvalují na svých radách mimořádných finanční pomoc. Majitelé bytů nabízejí možnost náhradního ubytování. Na recepci zaznamenáváme nabídky pomoci, možnosti stravování, dokonce možnost ozdravných pobytů pro děti, pro rodiny, které nám nabídl Rožnov," řekla Leščišinová.

Video Policejní mluvčí - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Sbírka

Radnice domluvila spolupráci s charitou, kam mohou lidé směřovat materiální pomoc. Ještě dnes chce úřad zveřejnit číslo účtu, na který budou moci lidé posílat peníze, například i formou dárcovských SMS. Na zřízení sbírky spolupracuje Frenštát s krajským úřadem. "Frenštátští budou přesně specifikovat, s čím jim můžeme pomoci, a my se podle toho zařídíme," řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Na mimořádném zasedání budu dnes frenštátští zastupitelé schvalovat také uvolnění finančních prostředků. Půjde o statisíce korun. Podle starostky budou určeny na pomoc postiženým rodinám a na zaplacení prací spojených s likvidací následků neštěstí. "Museli jsme si najmout firmu, která pomáhá při odvozu materiálu, provádělo se zasklení oken, revize a podobně, zajišťovali jsme stravu, občerstvení pro všechny složky, které tu pracují. A samozřejmě musíme vyčíslit, co bude potřeba dál," řekla starostka.

Video Místo tragédie ve Frenštátu - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

dafanek13 ( 20. února 2013 17:13 )

BLESKU CO TAKHE POSLAT ZISK ZA JEDEN DEN TĚM POSTIŽENÝM KDYŽ MÁTE O ČEM PSÁT

dafanek13 ( 20. února 2013 16:56 )

PROČ POŘÁD DO VŠEHO PLETETE POLITIKU RADĚJI POMOZTE NEVÍTE KDY SE VÁM TO MŮŽE VRÁTIT NÁBOŽENSTVÍ A POLITIKU DEJME STRANOU VŽDYT JSME JEDEN NÁROD TAK RADĚJI POMŮŽEM JAK KDO MŮŽE NĚKDO PENĚZI VĚCMI NEBO RUKAMA

dafanek13 ( 20. února 2013 16:51 )

PŘÁL BYCH TI PODOBNÝ OSUD A KOMUNISTI BY TI BYLI DOBŘÍ AŽ BY POMOHLI

docent1111 ( 18. února 2013 20:13 )

Chtěl bych vas poprosit,Přestantě byt chytři a pomozte postiženym rodinam.Je to hruza.Muže se to stat každemu z nas.Dokažte že jsme narod,ktery drži při sobě i když je nejhuř.Děkuji.

evelajn3 ( 18. února 2013 14:15 )

Zobrazit celou diskusi