Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman milosti udělovat nebude: Pravomoc hodil na ministerstvo

Miloš Zeman převedl udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti
Miloš Zeman převedl udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan a archiv, profi media.cz)
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2013
13:57

Prezident Miloš Zeman převedl v pátek pravomoc v udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti. Výjimkou budou případy, ve kterých lidé žádají o osvobození z humanitárních důvodů, například když trpí nevyléčitelnou chorobou.

Hrad rozhodnutí zveřejnil na svých webových stránkách. Zeman se již po svém lednovém zvolení prezidentem vyjádřil, že se chce práva na udílení milostí vzdát, protože jej považuje za "zbytečně monarchistický prvek" v Ústavě.

Zemanova mluvčí Hana Burianová dnes ČTK řekla, že rozhodnutí platí poté, kdy v pátek vyšlo ve sbírce zákonů. Prezident si sice nechal pravomoc u rozhodování v humanitárních případech, podle Burianové ale zároveň platí jeho dřívější vyjádření. "Bude záležet na konkrétních případech," dodala.

Prezidenti v minulosti udíleli milost například také odsouzeným, kteří se potřebovali starat doma o děti. Podmíněné tresty u podvodů se někdy promíjely, když člověk uhradil škodu a nebyl dříve trestán. Důvodem mohl být také fakt, že se u dotyčného jednalo o "mimořádné vybočení z jinak řádného a bezúhonného života" a zaručil se za něj například starosta a lidé z místa bydliště.

strnad86 ( 6. prosince 2013 13:39 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

itartas ( 1. prosince 2013 17:09 )

itartas ( 1. prosince 2013 17:08 )

abzk...velmi spravne

itartas ( 1. prosince 2013 17:07 )

jsem znechucena a naprosto souhlasim s wandzim

abzk ( 30. listopadu 2013 16:44 )

máš pravdu Zeman takhle otevřel možnost daleko většího zneužívání milosti než jaké tady kdy bylo. Pokud by mu šlo o to aby milost nebyla zneužívána, měl si právo udělování milosti ponechat a když je proti udělování milosti, stačilo aby toho práva nevyužil. Udělení milosti bylo vždy na prezidentovi a jen na něm bylo jestli milost udělí nebo ne, tak "velký spravedlivý" Zeman moh všem ukázat jak se to správně dělá, jak se to právo nezneužívá a on ho místo toho přesune k těm co ho budou zneužívat nekontrolovaně podle svého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa