Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Senátoři chtějí vyhodit Berlusconiho z parlamentu!

Autor: shp, ČTK - 
19. září 2013
07:35

Italští senátoři se dohodli jasně. Silvia Berlusconiho, který byl odsouzen za daňové úniky, v parlamentu nechtějí. O jeho osudu bude ale definitivně rozhodnuto až v říjnu.

Imunitní výbor italského Senátu dnes doporučil odebrat mandát expremiérovi Silviu Berlusconimu, který byl letos odsouzen mimo jiné za daňové podvody. Krátce před hlasováním opustilo sál šest senátorů z řad Berlusconiho pravicového uskupení Lid svobody a opoziční Ligy severu. Ze zbývajících členů výboru hlasovalo pro Berlusconiho vyloučení 15 senátorů, proti byl jen jediný.

Vinný Berlusconi

Berlusconi byl letos odsouzen za daňové úniky v době svého působení v mediální společnosti Mediaset ke čtyřletému vězení. Tři roky z toho se ale vymazávají díky amnestii z roku 2006. Roční trest si vzhledem ke svému věku může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.

Součástí verdiktu byl i na základě loňského zákona pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí. Nejvyšší soud ale nařídil revizi tohoto rozhodnutí - podle odborníků by zákaz měl být snížen na jeden rok až tři roky.

Berlusconi: Z politiky neodejdu

Hlasování vyvolalo obavy o další budoucnost současné vlády. Ta je totiž závislá na podpoře Berlusconiho pravicového seskupení Lid svobody, jehož členové již pohrozili odchodem z koalice. Podle některých italských médií si to ale může strana rozmyslet a na další volby nespěchat, dokud Berlusconimu trest zákazu aktivní politiky nevyprší.

Berlusconi v emotivním projevu nahraném dopředu v jedné ze svých televizí už prohlásil, že z politiky neodejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa