Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bárta a spol. stáhli kalhoty: Véčkaři nejdou do voleb! Někteří podpoří Okamuru

Skončí Věci veřejné v propadlišti dějin? Stranické grémium rozhodlo, že VV do předčasných voleb samostatně nepůjdou. Místopředsedové Babák a Drastichová (vpravo) složili proto funkce
Skončí Věci veřejné v propadlišti dějin? Stranické grémium rozhodlo, že VV do předčasných voleb samostatně nepůjdou. Místopředsedové Babák a Drastichová (vpravo) složili proto funkce  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. září 2013
13:08

Říká se - nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Jenže volby se kvapem blíží a Věci veřejné stály před rozhodnutím. Buď se pokusí o malý zázrak, dostat se znovu do Sněmovny, a nebo volební boj vzdají předem. Bývalá vládní strana se nakonec rozhodla do voleb nejít vůbec. Jen někteří její členové prý podpoří Okamurův Úsvit.

Věci veřejné si za minulé volební období prožily ledasco. Byly vládní i opoziční stranou, zažily přeběhnutí několika svých členů v čele s Karolínou Peake do LIDEM, vyměnili se u nich šéfové, aby se vedení strany nakonec opět ujal soudně očištěný Vít Bárta... Jenže podle předvolebních průzkumů VV příliš šancí na další působení ve Sněmovně neměly. A tak se rozhodly volební boj vzdát ještě dříve, než se do něj pustily. S hrozbou neúspěchu nad hlavami do voleb samostatně nepůjdou! Grémium strany o tom rozhodlo na pondělním zasedání.

Rozhodl Vít Bárta, zklamaná i Klasnová

Objevila se přitom informace, že někteří Véčkaři podpoří hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce. "Na včerejším grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky Hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize," sdělil ČTK šéf Véček Vít Bárta, který však neuvedl, zda bude kandidovat i on. "Do své funkce jsem kandidoval s tím, že je třeba podpořit v politice i nové osobnosti," vysvětloval idnes.cz Bárta. Jenže s tímhle rozhodnutím řada jeho oveček nesouhlasí. A to včetně jeho manželky Kateřiny Klasnové! Ta prý prosazovala samostatnou kandidátku a takto raději nebude kandidovat vůbec. Spojit síly s Okamurou by bylo proti jejímu přesvědčení. Věnovat se tak chce alespoň komunální politice.

Místopředsedové Véček složili funkce

Místopředsedové VV Michal Babák, Zdeněk Renc a Jana Drastichová pak na rozhodnutí stranického grémia zareagovali tak, že složili své funkce. "Jsme svéprávný subjekt a měli jsme kandidovat sami," myslí si Babák. "Nesouhlasím s tím, co Vít Bárta udělal," dodal pro idnes.cz Renc a poodhalil zákulisí jednání VV: "Bárta řekl, že kdybychom kandidovali sami, byla by to katastrofa. Že na to ani nejsou peníze a že bychom nedostali ani půl procenta." Bárta na jejich rozhodnutí zareagoval tak, že ho to prý "velmi mrzí".

Okamura: Zájem o spolupráci má i Paroubek

Na zprávy o spojení sil s Véčkaři pak hbitě zareagoval i Tomio Okamura: "Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Rádi však dáme prostor na kandidátkách konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie," uvedl senátor a česko-japonský podnikatel. Na kandidátce Úsvitu by si dokázal představit "úspěšné starosty, místostarosty či zastupitele, kteří byli opakovaně zvoleni přímo občany" či "špičkové renomované lékaře, kteří také v řadách VV jsou," jak Okamura uvedl v oficiálním prohlášení. O spolupráci s ním má zájem prý i NS-LEV 21 Jiřího Paroubka.

ko.ko.tek ( 4. září 2013 12:18 )

Přijde zájemce na úřad práce a povídá: "Chtěl bych dělat ministra pro hvězdná souhvězdí." - "Ale pane, my přece žádná souhvězdí nemáme." - "A to vadí? Vždyť spravedlnost také nemáme a ministra ano!"

salto ( 4. září 2013 08:59 )

Babák, Babák - to mi něco říká. Není to ten co o něm říkali že vypadá jako upír co narazil do kandelábru?

mesalina ( 3. září 2013 19:06 )

přesně to mě napadlo....

dzery ( 3. září 2013 18:59 )

zaviracispendlik ( 3. září 2013 16:04 )

jirka by měl jít do politického důchodu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa