Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VV: Dobeš a John odejdou, ale jít musí i Kalousek a Vondra

Autor: ČTK, jos - 
9. dubna 2011
15:52

Novopečená šéfka sněmovního klubu VV Karolína Peake v sobotu ráno prohlásila, že pro stranu je nepřípustné debatovat o tom, aby Radek John a Josef Dobeš opustili ministerské posty, tak jako to kvůli uplácení udělal Vít Bárta. Pak ale Věci veřejné uvedly, že oba ministry obětují. Na oplátku ale požadují odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS).

Lídři ODS a TOP 09 žádají, aby z vlády odešli spolu s ministrem dopravy a neformálním lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou i další ministři VV napojení na bezpečnostní agenturu ABL. Jde podle nich o ministra vnitra a předsedu strany Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše.

Šéfka sněmovního klubu VV Karolína Peake to považuje za nepřijatelné. Koaliční jednání zástupci nejmenší vládní strany opustili v pátek večer předčasně. Premiér Petr Nečas dál s VV počítá, koaliční smlouva trvá, uvedl. John však v noci nevyloučil odchod VV z vlády.

TOP 09 fandí Nečasovi

Nečas po nečekaně krátkém, zhruba hodinovém zasedání K9 předstoupil před novináře doprovázen jen politiky ODS a TOP 09. Prohlásil, že je pro něj nepřijatelné, aby ve vládě byli lidé spojení s firmou, kterou do vstupu do politiky vlastnil odcházející ministr Bárta. Premiér si myslí, že tento krok je nezbytný, a je odhodlán ho prosadit.

"Dostalo se mi k tomuto plné podpory nejenom mé Občanské demokratické strany, ale i strany TOP 09, uvedl. "Společně jsme se usnesli, že nemůžeme býti vládou protikorupční odpovědnosti a nadále sdílet vládu se stranou, která budí veliké pochyby. Takže jsem velice rád, že pan premiér se ujal tohoto úkolu a půjde navrhnout panu prezidentovi odvolání řečených ministrů," prohlásil Schwarzenberg.

Premiér se v pátek odpoledne domluvil s prezidentem Václavem Klausem, že další kroky podniknou v pondělí. "Tito lidé musí odejít z těchto vysokých pozicí, a proto já vedle předání rezignace pana ministra Bárty na pozici ministra dopravy navrhnu panu prezidentovi i odchod pana ministra Johna a pana ministra Dobeše," uvedl Nečas po zasedání koalice.

Peake se podivila nad tím, že Nečas spojuje Johna s ABL. John na rozdíl od Dobeše jejím zaměstnancem nebyl. O nebezpečí, které může znamenat pro vnitro propojení s Věcmi veřejnými kvůli kontaktům s ABL, ale mluvili politici ostatních koaličních stran ještě před zformováním vlády. VV však na získání ministerstva vnitra trvaly.

"Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy," řekl remiér Petr Nečas na požadavek Věcí veřejných na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Změny v kabinetu ale udělat chce. Na odchodu předsedy Věcí veřejných Radka Johna trvá, myslí si, že na svou funkci nestačí. "Ve vládě je čtrnáct ministrů a nikdo to nemá jisté," uvedl na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS.

VV vydaly také své prohlášení, že si stále stojí za tím, že obětují Johna s Dobešem, pokud odejde Kalousek a Vondra. "Nehodláme bránit akceschopnosti vlády," řekla Peake.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že je ještě možné vládnout v koalici s VV pod podmínkou

sakra ( 11. dubna 2011 10:42 )

Naprostá pravda. Takovou "partu" v čele státu jsme tu ještě od roku 1918 neměli!!!

max898 ( 11. dubna 2011 10:01 )

Moje řeč , nikdo jim nebrání aby odešli z vlády ve , které jim ostatní strany ignorují jejich názor očividně. Ted je ten čas kdy má John dostát svému slovu , a odejít , přesně jak tvrdil hned po volbách .Tehdy tvrdil , že pokud nebudou VV moci prosadit svou politiku tak z vládou okamžitě končí.

komentator ( 9. dubna 2011 23:58 )

Co to plácáš za nesmysly? Tvrdíš, že VV jsou s ODS na kordy. Proč je strana VV (prý Velcí Volové) ve vládě, ve které posluhuje ODS a TOP 09? Pokud jsem s někým na kordy, tak mu alespoň nedělám slouhu!! Nečas a Kalousek požadují, aby John a Dobeš dostali padáka. A Véčkaří "stáhnou ocas" a "drží hubu a krok"! Tvrdíš, že Véčkaři nemůžou prosadit odchod z vlády "politických dinosaurů" Kalouska a Vondru, kteří jsou namočeni ve velkých korupčních skandálech. Proč jsou tedy Véčkaři ve vládě, když ODS a TOP 09 názory a stanoviska Véčkařů naprosto ignorují? Proč děljí Véčkaři odéesákům a topakům stafáž? Vždyť se svým posluhovaním ODS naprosto zdiskreditují!!

gogo ( 9. dubna 2011 22:28 )

Je Vám z toho na nic... A co mám říci já, který jsem ještě o generaci starší než Vy ? Mně je z toho přímo na zvracení .....

gogo ( 9. dubna 2011 22:27 )

Ano, tato vláda je asi skutečně ta nejhorší od velkého třesku ... to jest od podvodu zvaného "sametová revoluce" ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa