Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bárta padl: Nechtěl prý zABLokovat vládu!

Autor: Oldřich Tichý, Pavlína Kosová, evakk - 
9. dubna 2011
05:15

Korupční aféra uvnitř vlastní strany stála křeslo ministra dopravy a faktického šéfa Věcí veřejných Víta Bártu (37). V pátek rezignoval poté, co ho dva poslanci VV obvinili, že jim platil za loajalitu. Navíc se objevily důkazy, že do politiky vstoupil, aby získal ekonomický vliv. Premiér Petr Nečas (ODS) plánuje další výměny ministrů. Ohroženi jsou ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš (oba VV).

Následující věty by podepsal snad úplně každý: „Tato koalice se musí hodně rychle vzpamatovat! Je nepřípustné, aby v ní dominovaly skandály nad tvrdou prací.“ Neřekl je ani Jiří Paroubek (ČSSD), ani jiný opoziční kritik vlády, ale premiér Nečas. Reagoval tak na fakt, že po loňské vynucené rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a po otřesené věrohodnosti ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) teď do třetice zacloumal koalicí skandál ministra Bárty.

Toho v rozmezí pár dnů obvinili z uplácení poslanec Jaroslav Škárka a dnes již exšéfka poslanců VV Kristýna Kočí. Oba tvrdili, že jim platil za loajalitu. Bárta sice trvá na tom, že jim peníze jen půjčoval, a ostatní poslanci VV se tváří, že mu věří, ministerský post ale nakonec opustil. „Činím tak proto, abych nezatěžoval akceschopnost vlády v době reforem a nepoškozoval Věci veřejné,“ řekl.

Nečas rezignaci obratem přijal. Dodal, že je třeba znovu otevřít debatu, zda je možné akceptovat propojení někdejší Bártovy detektivní agentury ABL s vysokými posty ve vládě. Lidé z ABL totiž dělají náměstky několika ministrům a ve stejné firmě pracoval i ministr školství Dobeš. Debata by se podle Nečase měla týkat i toho, zda mají VV nadále řídit ministerstvo vnitra. Nečas v pátek o obměně kabinetu jednal s prezidentem Václavem Klausem. Bártovu demisi s sebou ale nepřinesl.

Nečas chce změny ve vládě udělat ještě na jaře. Kromě propojení VV s ABL je podle něj důvodem i to, že někteří ministři na funkce nestačí. Odmítl ale být konkrétní. Vyloučil nicméně možnost, že by se měnila koalice, kterou tvoří ODS, VV a TOP 09.

lunatic ( 9. dubna 2011 13:43 )

Komentátor,kterému dělá problém normálně formulovat své myšlenky je PA.LB !

komentator ( 9. dubna 2011 10:45 )

Ministrem finncí je jeden z nejkorupčnějších politiků v této zemi- recyklovaný černo***ník Kalousek! Kalouskův kámoš zbrojař Háva (jeho firma Omnipol) si vydělal na na provizích dle týdeníku Respekt nebo deníku hospodářských novin neuvěřitelných 10 miliard korun na silně předražených nákupech zbraní pro českou armádu! Zlodějské kšefty Hávy financované z peněz státu proběhly bez výběrového řízení. A o lup se prý Háva dělí se svými politickými "ochránci", zejména s Kalouskem. Další výtečník Odéesák Vondra toleruje rozkrádání stamilionů korun na silně předražených státních zakázkách. A korupčník odéesák Drobil vytvářel "penězovody" na odsávání peněz státu do pokladny ODS. Bárta není anděl. Možná že Bárta do vlády nepatří! proč se však neměří stejným mětrem! Na straně jedné byl Bárta dotlačen k demisi. proč jsou ve vládě politici jako kalousek a Vondra, kteří očiviodně mají na triku velké poškozování státních peněz. Coapk nevěděli nic o velkém rozkrádání státních peněz? Na jedné straně ODS a TOP 09 prosazují tvrdá úsporná opatření na úkor obyčejných lidí. Na straně druhé tolerují rozkrádání těžkých miliard firmami a podnikateli napojenými na ODS a na TOPm 09!

slay ( 9. dubna 2011 09:45 )

Vyšlo to hlavně proto, že sám Bárta jim v tom pomohl. Ty jeho výmluvy, pokaždé jiná, mi připomínaly Grosse jak vysvětloval peníze, za které si koupil byt nebo co to tenkrát bylo. Ono jakmile člověk začné lhát, tak se v tom pak topí a topí až se utopí.

lunatic ( 9. dubna 2011 08:49 )

... a ten smysl pro humor - zkrátka: "Kdo tu byl dneska,zítra se vrátí - s naší partou rozehranou - nashledanou".

sosacek ( 9. dubna 2011 08:31 )

jóó.., šťourat do Vondry se nevyplácí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa