Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Véčkař Škárka: Nahrávala mě z výstřihu!

Škárka je autorem mnoha kontroverzních výroků a teď znovu šokoval
Škárka je autorem mnoha kontroverzních výroků a teď znovu šokoval  (Autor: Pro Blesk - Věci veřejné)
Autor: Eva Hofrichterová, Oldřich Tichý, evakk - 
5. dubna 2011
05:00

Vít Bárta prý uplácí poslance Věcí veřejných za loajalitu, redaktorky si cpou za výstřih diktafony a tajně si nahrávají politiky… Poslanec VV Jaroslav Škárka roztočil další mediální ruletu. Poté, co časopis Respekt zveřejnil informace, že véčkaři podle něj dostávají peníze v hotovosti bokem, začal tvrdit, že si schválně vymýšlel. Premiér Petr Nečas chce vysvětlení.

Nespokojenec ve VV Škárka se scházel s redaktory Respektu a vykládal jim o poměrech ve straně. Spekuluje se totiž, že část poslanců chce odejít kvůli autoritativním metodám faktického šéfa Víta Bárty. Škárka žádal ujištění, že ho nikdo nenahrává. „Choval se podezíravě, byl nervózní, žádal, abychom si vypnuli telefony a dali baterky od diktafonů na stůl,“ řekla reportérka Respektu Ivana Svobodová. Pak prý Škárka začal vykládat, že opustí poslanecký klub VV, a v tom smyslu utrousil, že přijde o »ty peníze«.

Na dalších schůzkách, které si už reportéři tajně nahrávali, pak konkrétně uvedl, že někteří lidé ve straně jsou od vedení placeni za loajalitu v řádu poslaneckého platu. Teď to ale Škárka popírá, stejně jako jeho kolegové z VV. „Když se reportérka předklonila, viděl jsem, že měla v záňadří zapnutý diktafon. To mi přišlo velmi nefér, a proto jsem si vymyslel několik nepravdivých příběhů,“ tvrdí teď poslanec s tím, že šlo o mystifikaci.

Těžko říci, kdo mluví pravdu a proč Respekt zveřejnil Škárkova slova, která reportérům říkal pouze mimo záznam. Etický kodex novináře totiž jasně říká: „Jestliže si zdroj informací přeje zůstat utajen, novinář je povinen zachovávat profesionální tajemství, i kdyby mu z toho měly vzniknout potíže.“ Podle reportérů ale byly informace tak vážné, že se rozhodli je zveřejnit. „Pokud jde opravdu o závažné informace, jejichž zveřejnění je ve veřejném zájmu, tak to novináře opravňuje, aby použil mimořádné prostředky. V tomto případě to bylo tak vážné, že novináři zřejmě usoudili, že slib, který mu dali, nemohou dodržet,“ myslí si mediální odborník Milan Kruml. O Škárkovi bude jednat poslanecký klub VV.

Kdo je vlastně Škárka?

Je jedním z původních členů Věcí veřejných. Netají se svými někdy až extrémně pravicovými názory. A ve straně patří k těm, kteří zvedli bojovný prapor proti lídrovi VV Vítu Bártovi. Jakou mediální a politickou hru vlastně Škárka hraje?

Odborníci oslovení Bleskem mají jasno. Škárka se s reportéry scházel kvůli tomu, že sledoval nějaký svůj účel. Zda lhal, mystifikoval či mluvil pravdu nyní není jasné. „Pokud by opravdu nechtěl, aby ta informace byla zveřejněna, pokud by podle něj měla zůstat tajná, tak proč by o tom vůbec mluvil?“ pokládá si otázku mediální odborník Milan Kruml.

Škárka je ve Věcích veřejných od roku 2003, tedy téměř od začátku. Už v roce 2006 byl zvolen pražským zastupitelem. »Jeho« partaj ale začal kormidlovat Vít Bárta, který je dokonce ochotný ustupovat levicovým názorům. A to musí být pro Škárku, který si myslí, že levici volí jen flákači, rána do živého.

Mezi jeho výroky patří

„Levice se zastává flákačů a tupců a trestá lidi schopné. Jak jinak si vysvětlit různé obskurní návrhy na progresivní daně, či bezbřehé zvyšování sociálních podpor a mnoha dalšího.“

„Do tramvaje nastoupím opravdu jenom tehdy, když není zbytí, protože špinavé sedačky, upatlaná madla, ukrajinští dělníci ve špinavých montérkách, kteří se na mě lepí ze všech stran, a smradlaví spící bezdomovci nejsou pro mě lákadla ve prospěch městské dopravy.“

„Naprosto nechápu, jak se hrdinkou dne mohla stát slepice samoživitelka, která v pořadu Máte slovo pokřikovala na ministra průmyslu a obchodu... To, že je samoživitelka a nemůže děti uživit, není argument, buď se měla líp učit a víc vydělávat, nebo si nepořizovat děti.“

"Zbláznil se!"

Pokud někdo nevěřil, že politika je svinstvo, teď už se asi nikdo nenajde. Nejdřív poslanec VV Jaroslav Škárka obvinil kolegu z VV a ministra dopravy Víta Bártu, že mu platí za mlčení o financování strany. Včera pro změnu další poslanec VV Michal Babák obvinil Škárku, že na objednávku kmotrů z ODS rozbíjí poslanecký klub véčkařů. Šéf VV Radek John rovnou podal trestní oznámení. V první reakci podle něj došli lidé z VV k přesvědčení, že se Škárka zbláznil. Premiér Petr Nečas (ODS) vzkázal, že čeká vysvětlení. O všem chce mluvit na schůzce šéfů koalice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lonytony ( 7. dubna 2011 19:23 )

veselé historky z natáčení....z výstřihu

vistaintel ( 6. dubna 2011 21:47 )

Lidi,lidi, nejhorší je, že není kam odejít.

hugu ( 5. dubna 2011 20:35 )

Nejsem příznivec VV,ale toho Škárku bych nebral vážně. Vypadá to,že členové VV si si škodí navzájem i bez něho. Stále více a více to vypadá na nějaký amaterský soubor,který nemá ani žádnou společnou ideu,mimo populismu, v tom jsou borci.

hugu ( 5. dubna 2011 20:28 )

Martho, ty zastavené a zakonzervované stavby silnic a dálníc nás příjdou hodně draho,podle hesla hesla"šetřit se musí, ať to stojí co to stojí".

cherilyn ( 5. dubna 2011 17:20 )

taky není slušné, Škarko!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa