Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vůdce lékařů vyděračů nevezmou zpět do nemocnice

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim, ap - 
18. února 2011
16:37

DISKUTUJTE: Od začátku protestu lékařů Děkujeme, odcházíme stál v jejich čele a vyjednával s ministrem zdravotnictví Hegerem. Martin Engel (56) byl jedním z 3800 lékařů, kteří podali výpověď. Žádal vyšší platy a záruky, že nemocnice všechny lékaře přijmou zpět. Ve své domovské Vinohradské nemocnici ho ale nechtějí. Na jeho místo přijali už náhradu.

Engel působil na Vinohradech jako rentgenolog. Po měsících bojů a vyhrožování ho jeho nemocnice odmítá vzít zpět. Na jeho místo už přijali náhradu. Engel ale smutnit nemusí. Čeká ho jistě mnoho příležitostí v Německu, kam chtěl jako jeden ze 3800 lékařů, jež podali výpovědi, odejít za prací.

O osudu dalšího odborového předáka Miloše Volemana, jež je také ve výpovědní lhůtě a který dal výpověď také Vinohradské nemocnici, právě teď jedná vedení. Voleman si o tom, že Engela nechtějí vzít zpět, postěžoval ve vysílání Radiožurnálu. Voleman na Vinohradech působil jako chirurg.

"Naše nemocnice, respektive vedení, odmítlo dnes garantovat, že vezme všechny lékaře zpátky, i když to udělala velká většina nemocnic. Konkrétně tam došlo na doktora Engla, na jehož místo je údajně už přijatý jiný lékař," uvedl Voleman v Radiožurnálu.

Odboráři už zase hrozí

Odboráři ve Vinohradské nemocnici se začali odvolávat na doložku solidarity, kterou podepisovali spolu s výpovědí. Když prý nevezme nemocnice Engela zpět, nevrátí se žádný doktor ve výpovědi.

Asi to nikoho nepřekvapuje. Vždyť je to právě Voleman, který místní odboráře vede. Engel vede dokonce celorepublikovou Lékařskou odborovou komoru. Pánové tak skrze své postavení v odborech chrání sami sebe.

Samotný Engel se chce do nemocnice vrátit. "Já si prostě pořád myslím, že se to nějakým způsobem vysvětlí. A jinak jako se říká..., že revoluce někdy žere své děti, tak já pevně věřím, že já nebudu tím příkladem," prohlásil zaskočený Engel.

Nemocnice se již vydírat nenechá

"Odboráři kladou vedení nemocnice nepřijatelné požadavky," reagovala mluvčí. Vedení místních odborů předalo dnes managementu seznam všech lékařů, kteří chtějí stáhnout výpovědi. "Zároveň pohrozilo, že pokud nemocnice všechny zpět nepřijme, budou ve stávce pokračovat a výpovědi nestáhnou," řekla mluvčí.

"Vedení nemocnice se rozhodlo, že nátlaku neustoupí, žádost odborů jde nad rámec dohody uzavřené mezi odboráři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09)," vysvětlil ředitel Marek Zeman. Je připraven vzít zpět většinu lékařů, ale ne všechny. "Na některá místa již byli přijati lékaři noví, někde budeme počty lékařů snižovat," řekl.

Co si myslíte vy, čtenáři Blesk.cz? Měla by vinohradská nemocnice vzít doktory Engela a Volemana zpět? A mají ředitelé nemocnic povinnost přijmout všechny lékaře, kteří dobrovolně podali výpověď? jak byste se na jejich místech zachovali vy? Diskutujte pod článkem. Blesk.cz váš názor zajímá.

vseznaleksenior ( 23. února 2011 20:58 )

vůdce vyděračá atd má značně peiorativní nádech.Bojovali nejen za peníze, mělái dalších 12 bodů.M.j.chtěli poukázat na vážnost lékařského stavu. Že v tomto bodu docílili pravého opaku je věc druhá.Faktem zůstává, že 200 lékařů odchází ročně mimo republiku, ted snad i více.. Zamyslí se nad tím někdo ??

radekfilosof ( 23. února 2011 18:22 )

tom nebude tak docela..... Před cirka 15 lety měl chirurg s 1 atestací asi o 3 tisíce základní plat menší, než úřednice Komerční banky a asi o 1 500 Kč méně, než hasič... Udělali tak zvanou demonstrativní stávku 1996 a politici se tomu smáli... Ted už to není k smíchu nikomu

jozzinek ( 23. února 2011 09:58 )

Pohybuji, zda ti ten tvůj rozum neunikl rektálním otvorem, když tohle můžeš napsat. Na rozdíl od sobeckých lékařů, měli učitelé soudnost a solidárnost s rodiči.

anil ( 23. února 2011 09:35 )

Kdyby tak přestaly jezdit na měsíc tramvaje a autobusy, na rok se zavřely školy, to by byli hrdinové, to by je všichni obdivovali, i lékaři. A třeba z nemocnic odešel ostatní personál - kuchařky, uklízečky, sestry - co by tam lékaři sami asi dělali?

liun ( 22. února 2011 23:47 )

Odmitam doktory s nalepkou VYDERAC !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa