Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Heger: Lázně si budete platit sami!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý - 
31. března 2011
11:54

Zvýšení poplatků u doktora mu neprošlo, a tak ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vytáhl z klobouku další návrh, jak ušetřit na pacientech. Teď chce zkrouhnout lázně. Ze zdravotního pojištění na ně jdou ročně tři miliardy a loni je díky tomu mělo více či méně »grátis« 123 tisíc pacientů. Už příští rok ale budou mít mnozí smůlu.

Trochu to vypadá, že Heger namátkou zkouší, co mu u ostatních ministrů projde. Placení plomb u zubaře a zvýšení poplatků mu hodili na hlavu. Otřepal se a přišel s lázněmi. „Na lázeňské péči budeme chtít určitě ušetřit,“ potvrdil ve středu mluvčí ministra Vlastimil Sršeň.

Konkrétně hodlá ministerstvo přehodnotit, kdy má pacient nárok na lázně zcela nebo i jen z části hrazené pojišťovnou. A také jak má být léčení dlouhé. „Je například otázkou, jestli má být hrazen lázeňský pobyt po běžné operaci žlučníku, když se zásadně změnil způsob zákroku a je mnohem šetrnější než dřív,“ uvedl pro představu Sršeň s tím, že podobných případů je více. Zároveň ale dodal, že i nadále by samozřejmě byly diagnózy, kdy by měl pacient nárok na plně hrazené lázně.

Ročně přes 120 tisíc lidí v lázních na náklady pojišťovny

Ročně projde lázněmi v Česku skoro 110 tisíc lidí, kteří mají z pojištění hrazené nejen léčení, ale i ubytování, stravu a dopravu. Dalších 15 tisíc pacientů má zdarma jen léčení. Ministerstvo chce škrtat u obou skupin. Ale ještě neví, jak moc. O tom se bude radit s lékaři. „Rádi bychom, aby to začalo fungovat příští rok,“ dodal mluvčí.

Ve srovnání s nejprve zvažovaným a teď (snad) již zavrženým zvyšováním regulačních poplatků má ořezání lázní pro ministerstvo velkou výhodu – rozsah hrazené lázeňské péče určuje vyhláška, kterou může ministr sám změnit. Tedy aniž by potřeboval souhlas vlády či poslanců. Ten by asi hledal stěží. „Je to zase jen záplatování děr,“ zkritizoval Hegerův nápad zdravotnický expert ODS a poslanec Boris Šťastný. Podle něj se ministr zabývá jednotlivostmi, místo aby se soustředil na reformu celého systému.

sakra ( 1. dubna 2011 10:43 )

Běž do pr.de.le i s celou "koaliční" vládou zlodějů a flákačů! Kraďte dál!

oldpetr ( 1. dubna 2011 09:50 )

Je pravda že mnozí kteří by lázně potřebovali se do nich nedostanou.Většinou do nich jezdí neukojené buclaté ,stárnoucí a finančně zajištěné paničky za sexuálním dobrodružstvím, a taky je to o hladu doktorů po penězích čili obálka všechno spraví . Je spousta pacientů kteří by lázně potřebovali ale nemají na úplatek doktorovi a tak si o křížkových lázních nechávájí jen zdát.

muchojka ( 1. dubna 2011 09:00 )

muchojka ( 1. dubna 2011 08:57 )

GOGO,JA NEVOLILA OD REVOLUCE,ALE NA DALSI SE CHYSTAM....A BUDU VOLIT RADIKALY,NEBO KOMUNISTY...ALESPON BUDE SRANDA...MAM UZ TOHO DOST!!!!!

muchojka ( 1. dubna 2011 08:55 )

PRESNE RECENO!!!LAZNE V TU CHVILI,AZ SI JE BUDOU LIDI PLATIT,BUDOU KRACHOVAT...!LIDI UZ NEVI,CO DRIVE PLATIT,ZBYVA TAK MALO PENEZ NA ZIVOT,ZE NEBUDE KDE BRAT A RADEJI TO NECHAJI BYT...JA JE NEVYUZILA NIKDY,ALE JE TOLIK POTREBNYCH....JE MI JICH LITO!ALE TO JE ASI MALO,ZE?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa