Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Konec vydírání: Lékaři přijali nabídku ministra

Fotografie
Lékaři rozhodují i o tobě!  (Autor: internal)
Autor: ap - 
16. února 2011
17:31

Žádné hromadné odchody do zahraničí se konat nebudou. Protestující lékaři dosáhli svého a přes vyhrůžky, že mohou i nadále stupňovat své požadavky, přistoupili na nabídku ministra Hegera. Ten jim nabídl okamžité navýšení platu až o osm tisíc měsíčně. I přesto, že jeden z odborářských vyjednávačů Miloš Voleman vyzval před samotným jednáním emailem ostatní lékaře k pokračování protestů za každou cenu, se tak odchody lékařů se neuskuteční.

Již v březnu měly vstoupit v platnost výpovědi zhruba 3800 lékařů. Vláda dokonce připravila krizový plán, který počítal mimo jiné i se zapojením armády. Ministr zdravotnictví Heger nakonec ustoupil a lékařům slíbil dvě miliardy na platy v tarifních tabulkách. To se projeví okamžitým nárůstem platů až o osm tisíc.

Na středečním jednání Lékařské odborové komory nakonec zástupci jednotlivých nemocnic na dohodu přistoupili. A to přesto, že jeden z předních odborářských vyjednávačů Miloš Voleman rozesílal na poslední chvíli lékařům emaily s tím, aby na dohodu nepřistupovali. "Existuje možnost dosáhnout mnohem lepší dohody, či dokonce diktátu z naší strany," vyzýval své kolegy. Ti ale na nabídku ministra kývli. Krize ve zdravotní péči o obyvatelstvo, kterou lékaři vyhrožovali v případě jejich odchodu do zahraničí, se tak určitě neuskuteční.

Online přenos

17:48 Po skončení tiskové konference Lékařského odborového klubu je zřejmé, že rapidnímu růstu platů lékařů již nic nebrání. Podle dohody podepíše nyní do tří dnů ministr zdravotnictví Heger dohodu, podle níž si lékaři polepší od března o pět až osm tisíc korun. Dohoda navíc obsahuje memorandum, které lékařům zajišťuje růst platů každý rok. V následujících letech budou jejich platy růst zhruba o 15 % ročně. Lékařští odboráři pod vedením Martina Engela si vzali jako rukojmí desetitisíce českých pacientů a dosáhli výsledku, o kterém si ostatní zaměnstnanci mohou jen nechat zdát.

17:36 Podle odborářského vyjednavače Miloše Volemana, který ještě v noci vyzýval odboráře k tomu, aby dohodu nepodepisovali, zaznívá smutek. Podle něho rozhodlo to, že lékařům nešlo jenom o peníze, ale i o zdraví pacientů.

17:35 Představitelé Lékařského odborového klubu odmítli sdělit, jak přesně dopadlo hlasování. Potřebné dvě třetiny lékařů prý hlasovaly pro stažení výpovědí.

17:34 "Tu naši sílu jsme předvedli," prohlásil Martin Engel s tím, že v případě potřeby jsou schopni svou akci kdykoliv opakovat. V současné chvíli však akci "Děkujeme, odcházíme" podle Engela lékaři ukončili. Nevyloučil však, že část lékařů přesto z nemocnic odejde.

17:31 Přichází první reakce ze strany politiků. "Uvidíme. Už nikdy nic nebude ve zdravotnictví stejné jako dřív," prohlásil zdravotnický expert ODS Boris Šťastný.

17:31"Nabídku ministra Lékařský odborový klub přijímá" sdělil předseda Martin Engel.

17:01 Podle zatím neoficiálních výsledků se lékaři po diskusi v hlasování rozhodli přijmout nabídku ministra. Oficiální prohlášení Lékařského odborového klubu je naplánováno na 17:30.

16:52 Je dohlasováno. Zástupci odborářů, kteří se dnes sjeli do pražského hotelu Golf, aby rozhodli, zda i přes příslib výrazného zvýšení jejich mezd budou pokračovat ve své protestní akci "Děkujeme, odcházíme" již odevzdali své hlasy. Ty se nyní sčítají a čeká se na výsledek.

14:30 Jednání lékařských odborářů se protahuje. Část z nich odešla na oběd. Brífink odborářů je plánován na 17:30. V tuto chvíli to ale nevypadá, že by se našly potřebné dvě třetiny hlasů přítomných lékařů, kteří by schválili ministrův plán. Situaci nadále sledujeme. Po skončení jednání či v případě nenadálého vývoje vás bude Blesk.cz okamžitě informovat.

13:58 Hradecký kraj v případě neshody vlády a lékařských odborů vyhlásí v pátek opatření, jež nemocnicím pomohou zvládnout avizované odchody lékařů.

13:15 "Zvažte pro a proti, zvažte riziko střetu, ale také možnost dosáhnout mnohem lepší dohody, či dokonce diktátu z naší strany. Ale také možnost porážky, když nevydržíme,“ napsal odborářský vyjednavač Voleman v E-mailu lékařům před dnešním jednáním.

13:01 Lékařský odborový klub zahájil jednání o přijetí dohody ve zdravotnictví. Emoce na místě jsou velmi silné. Podle stanov ji bude muset schválit či neschválit většinou dvou třetin hlasů.

12:44 Šéf odborového klubu Martin Engel reagoval na postup vlády tajemně. "Bereme to na vědomí, zařídíme se podle toho," vyjádřil se bez bližšího upřesnění Engel.

12:35 Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci vlády prohlásil, že vláda je připravena schválit návrh ministra zdravotnictví Hegera na zvýšení platů lékařů okamžitě poté, co lékaři ukončí svůj protest. Na stažení dohody dala vláda lékařům týdne. Na zvýšení mezd lékařům půjdou celé dvě miliardy korun, které vláda získá reformami ve zdravotnictví. V příštích letech by se zvýšení platů měl dočkat i nelékařský personál ve zdravotnictví. Ti se k protestům lékařů a hrozbám odchodu nepřidali.

12:11 Klíčové jednání odborářů se zřejmě povede v dramatickém duchu. Postoj odborářů k dohodě není jednotný. Některé kraje se přimlouvají za přijetí dohody. Značná část z 3800 lékařů, kteří hrozili odchodem, je ale pro pokračování akce.

Odborář Voleman emailem vyzýval k pokračování protestů

11:57 Volemanův postoj potvrzuje informace Blesk.cz. V noci na dnešek rozesílal podle našich informací vybraným protestujícím lékařům emaily s jediným vzkazem: Pokračujte v protestech. Ve středu v žádném případě nepřistupujte na dohodu.

11:51 Jeden z hlavních odborářských vyjednavačů Miloš Voleman se vyjádřil, že pravděpodobnost dohody je minimální. Vláda je podle jeho názoru ochotna jednat jen pod nátlakem radikální akce. Pro aktuálně.cz se vyjádřil ve smyslu, že pokud se budou zavírat v důsledku odchodu lékařů byť jen malé nemocnice, budou občané umírat i na banální nemoci.

11:40 K situaci ve zdravotnictví se vláda vrátí příští týden. Vláda požaduje, aby lékařské obory nejdříve ukončily protesty. Míček je tak na straně Lékařské odborové komise. Ta má začít jednat ve 13:00.

11:05 Překvapivý obrat v postoji ČSSD. Rath, kterému se ještě donedávna postoje vlády a ministra k situaci ve zdravotnictví nelíbily, nyní Hegera nečekaně podpořil. Lékaře vyzval, aby jeho nabídku přijali.

10:40 Vláda vyslechla ministra zdravotnictví Hegera ohledně dohody, která mimo jiné zaručuje výrazný růst platů lékařům. Sestry si budou na zvýšení platů muset počkat.

09:00 Situace ohledně přijetí dojednané dohody o řešení situace ve zdravotnictví není ani po včerejší noci jasná. Některým odborářským vůdcům se dohodnuté memorandum nelíbí a chtějí za každou cenu vytrvat v protestech. Podle nich není dohoda právně závazná a oni mají dost sil, aby své požadavky prosadili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jozzinek ( 22. února 2011 16:43 )

Souhlasím ! a dodávám... jenom nevím jaký je vlastně cíl odborů? Je snad jejich cílem chránit bohaté? Bossové odborů si špatně nežijí... a tak asi... Jaksi se mi ten původní smysl odoborů vytrácí...

radekfilosof ( 22. února 2011 11:35 )

že ty stížnosti k ničemu nevedou... Popsané gastroskopické vyšetření, event. gastrofibroskopie moc příjemné není, tak jak je zde popsáno to vypad skoro vždycky.Tady to posuzování diskutérů je velice podiovné

vseznaleksenior ( 21. února 2011 19:56 )

pokud tomu nerozumíte.Tak když se vyšetřuje funkce svěraču jícnu/ na konci jícnu/ kvli tak zvanému refluxu, tak se injekce nepodává, aby to šlío vůbec vyštřit. Subjektivní sensace při těchto vyšetřeních jsou asi takové, že to není příjemné pro nikoho..

doktormediciny ( 21. února 2011 18:53 )

může být subjektivní. Injekce se paušálně nepodává. Sám jsme měl dělanou gastroskopii myslím 2 x, po jsem byl zelený, bylo miá špatně. Hadici jsem také obtížně polykal...No a taky mí nadávali... Trochu bych se nad tí m zamysle... Prop Vaši informaci: Injekce histaminu se dává když se vyšetřují žaludeční štávy, pokud se tam, hledá něco jiného, tak ta injekce je spíše na závadu..

sharp ( 18. února 2011 15:30 )

Lékaři protestovali a vyšlo jim to, dostanou přidáno. Ale jak k tomu přijdou hasiči policisté (samozřejmě ti dobří, kteří "pomáhají a chrání") a podobní ? Oni by mohli také protestovat, třeba by si zasloužili přidat, ale jim bylo naopak ubráno. Spousta zaměstnanců má zkrácené platy, někteří byli propuštěni, další by šli rádi pracovat - práce není. Páni lékaři musí mít přidáno, soudcové nechtějí o snížení platu slyšet, důchodci (ti co před odchodem do důchodu pobírali vysoké platy) si u Ústavního soudu vymohli řádné zvýšení důchodu a co zbytek národa ? Ostatní si musí utáhnout opasky, mají snížené platy, sociálně slabým se ještě více snížila jejich almužna. Někdo se musí uskrovnit a někdo ne. spravedlivé, že ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa