Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvýšení platů lékařů schválí vláda za týden

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a premiér Petr Nečas na briefingu po jednání se zástupci Asociací zdravotnických záchranných služeb ČR.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger a premiér Petr Nečas na briefingu po jednání se zástupci Asociací zdravotnických záchranných služeb ČR.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
10. února 2011
11:36

Ministr zdravotnictví Leoš Heger do příštího týdne připraví plán na zvýšení mezd lékařům. Řekl, že je naděje, že jeho návrh vláda na svém příštím zasedání schválí. Do růstu příjmů zdravotníků by měly plynout dvě miliardy korun.

Heger uvedl, že mu vláda dala ve středu večer "určitý mandát" pro další postup vyjednávání s odcházejícími doktory. "Pokud nedojde k nějakým výrazným změnám, tak do příštího týdne budeme schopni tarifní tabulky pro lékaře předložit, a je naděje, že by je vláda mohla schválit," řekl novinářům dnes ministr.

Lékařské odbory a komora žádaly, aby slibované dvě miliardy putovaly ne do odměn lékařů, ale právě do tarifů. Podle nich by tak doktoři měli jistotu, že víc peněz skutečně dostanou. Spor se vede ale i o to, jakou částku si lékaři rozdělí. Podle ministra by měli z nabízených dvou miliard dostat tři čtvrtiny, zbytek by připadl sestrám a dalšímu zdravotnickému personálu. Odbory žádaly celou sumu jen pro doktory.

Jendání pokračují v pátek

Podle informací ČTK by jednání Hegera s lékařskými odbory mělo v pátek pokračovat. Šéf odborů Martin Engel však nechtěl žádné podrobnosti sdělit. "Důležité je, že je tady snaha o jednání z obou stran," řekl. Podle něj to nebude vyjednávání, ale konzultace. "My jsme si řekli, že o detailech se v této chvíli informovat nebude. Není to moje nevstřícnost, ale dohodli jsme se na nějakém komunikačním postupu. A já se ho snažím dodržet," řekl předák.

Pokud by se vláda s představiteli nespokojených lékařů nedohodla, mohlo by nemocnice ke konci února opustit na 3800 z asi 20.000 doktorů. Podali výpověď v protestní akci Děkujeme, odcházíme. Kabinet spolu s kraji už začal chystat krizové scénáře, jak by se péče bez nich dala zajistit. Pomoci by mohla i armáda.

jozzinek ( 12. února 2011 14:33 )

doodledoctor, 40petr... oba máte pravdu. Kdo však z naši vlády je schopen, takové opatření navrhnout, a prosadit v koalici, a pak ve sněmovně? Ministr zdravotnictví určitě ne. Na veřejnosti má slušné vystupování, ale to bude asi všechno. Lékaři jsou jeho kolegové. Co když za nějaký týden skončí ve funkci? Oni mu pak dohodí odpovídající místo. Lékařská (zednářská) lóže drží při sobě. Vědí o své moci nad pacienty, a důmyslně ji využívají ve svůj prospěch. Z nesouhlasu občanů si nic nedělají. Za nějaký čas přijde další průser, a všechno pak vyšumí do ztracena. Vláda je napadána za nepopulární opatření. Odpůrci využívají všeho, aby ji pohřbili. Jediný, skutečný muž, je kníže Karel Schwarzenberg. Neslyšel jsem, že by jej někdo vinil z korupce, a to byl tak komunisty napadán a očerňován. Škoda, že takových členů vlády nemáme víc. Určitě by to dopadlo lépe než dnes. Po těchto hrátkách mezi vládou a lékařskými odbory se nic zásadního nestane. Jenom budeme čekat na úder další skupiny finančních teroristů. Holt, dnes je ve světě terorizmus aktuální.

40petr ( 10. února 2011 21:21 )

Souhlas s klasifikací. Nemyslím si, že by doktoři neměli dostat přidáno, otázka je kolik a kdy a možná i jak?! Domnívám se že v stávající hospodářské situaci je nabídka vlády více než uměřená. Stupňující se požadavky a jejich případná akceptace je cestou do pekel. Jsou zde i jiné silové skupiny, kterémohou být nespokojeny se svým příjmem a mají sílu jej prosazovat (např.: hasiči,policie, strojvedoucí ČD atd.). Na všechny se ale nemůže dostat a co pak? Rovněž přidání v tabulkových platech je nesystémové. Z manažerského hlediska je nutno preferovat výkony a kvalitu. Pevné platové zařazení s definovaným platem tomu nenahrává a umožňuje pohodlný život dr.Cvachům! V současné situaci preferuji dodat pouze slíbené a nepokračovat v ústupcích. Doktoři, kteří vyhrožují nemají kam odejít! Ti, kteří to mysleli vážně už odešli. Těm kteří odmítli nabídnutý pardon pro návrat, bych navrhl příjmout zpět za normálních nástupních podmínek nového lékaře. 40Petr

jozzinek ( 10. února 2011 18:44 )

Komunistům dělali biřice, pohánějící lidi k překračování závazků. Nebyli to ochránci pracujících, ale jejich otrokáři. Teď se z nich stali podnikatelé a bossové. Lidi, jak dlouho budete podporovat tyto mafiány ze svých peněz?

e.44 ( 10. února 2011 16:20 )

doodledoctor ( 10. února 2011 16:05 )

Lékaře můžeme rozdělit do několka skupin, podle výše platů. Management s vysokými platy, který rozhoduje o financích nemocnic, a jak víme, příležitost dělá zloděje. Lékaři, kteří berou navíc jakýkoliv další závazek, a nejsou časově schopni jej plnit. O tento čas ošidí pacienty. Dále lékaři, sice také nespokojeni, ale nejsou nenažraní, většinou neberou úplatky. Podle jejich přístupu k pacientům se pozná tato skupina. A tito lékaři si zaslouží úctu i peníze. Další skupina, mladých lékařu je nespokojena. V srovnání s kolegy, má nižší plat. Nechtějí čekat, a tak protestují. Chtějí víc, teď a hned, bez praxe a zkušeností. Poslední skupina jsou lékaři politici a funkcionáři. Ti zjistili, že tato práce lépe vynáší. Z těchto skupin je složeno celé zdravotnictví. Skupiny, jenž mají moc rozhodovat o financích, způsobily současné potíže ve zdravotníctví. Prakticky... lékaři okrádali lékaře. Teď žádájí vládu, aby napravila to, co způsobili. Teď chtějí pustit žilou všem občanům. Copak jsou ostatní občané nevolníci? Ve zdravotnictví se musí provést celkové finančí šetření, kdo a jak peníze prušustroval. Snad příklad ve FN Olomouc nebude poslední? A až po vyšetření, provést platová opatření. Pokud vláda ustoupí, bude ustupovat ve všem. Občané rozlučte se se svými auty. Po dírách na silnicích se dá chodit jenom pěšky. Důchodci, nezabijou vás lékaři, ale bída. Pokud se udělá skutečná náprava, budou peníze stačit i na zvýšení platů, a to nejen lékařům, ale všem ve zdravotnictví. Systémové řešení je zavést spravedlivé odměňování podle kvality práce, a ne podle toho, kolik má lékař titulů před a za jménem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa