Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocnice v krizi přežijí 6 týdnů

Autor: ČTK, oj - 
9. února 2011
14:51

Ministr zdravotnictví Leoš Heger stále doufá, že se situace s lékaři uklidní. Na krizi ale nachystaní být musí. Proto už příští týden začnou fakultní nemocnice ve větší míře uvolňovat lůžka akutní péče. Ředitelé nemocnic ale upozorňují: „V nouzovém systému je možné přežít jen šest týdnů!“

Akutní péči po případném odchodu lékařů budou od března "v co nejširší míře" připraveny zajistit fakultní nemocnice. Měly by brát pacienty bez ohledu na spádovost. Po dnešním jednání se řediteli fakultních nemocnic a premiérem to novinářům řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). I ve fakultních nemocnicích ale mnozí doktoři podali výpovědi a některá oddělení by asi nemohla sama akutní pomoc zajistit.

Fakultní nemocnice budou páteří krizového systému

"Fakultní nemocnice intenzivně připravují krizové plány, budou připraveny a budou tvořit páteřní síť v případě krizového řízení," řekl po schůzce premiér Petr Nečas (ODS). Neuvedl, na kolik by zajištění náhradní péče mohlo vyjít. Stát je na to podle něj ale připraven. Nabídku lékařům označil za vstřícný krok. Nečas ocenil ředitele a ujistil o podpoře vlády lékaře, kteří v nemocnicích zůstanou.

"Stát nepřipustí, aby tito poctiví a slušní lékaři, kteří budou pracovat po 1. březnu, byli jakýmkoli způsobem ohroženi nebo šikanováni," řekl. Vláda bude podle Nečase za těmito lékaři stát i v jakýchkoli problémech, které by se mohly vyskytnout.

Ke konci února by mohlo z nemocnic odejít 3800 z asi 20.000 lékařů. Dali výpověď v odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme. Heger nabídl na zvýšení platů zdravotníků dvě miliardy, tři čtvrtiny pro doktory, zbytek pro sestry a další personál. Odboráři to odmítli, žádají celou sumu.

Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové dalo podle ředitele Romana Prymuly výpověď 180 lékařů. Nebude prý možné zajistit akutní péči hlavně o předčasně narozené děti. "Jenom silami kraje to nezvládneme, musíme spolupracovat s pražským regionem," řekl Prymula.

V krizovém systému je možné přežít 6 týdnů

Podle ředitelů fakultních nemocnic je v nouzovém systému možné přežít zhruba šest týdnů až dva měsíce. Pak by se mohl vyčerpat limit přesčasové práce. Heger řekl, že se počítá se společným lůžkovým fondem či tím, že by se personál přesouval z jednotlivých oddělení na jiná podle potřeby. Uzavřít by se mohly některé ambulance, část péče by převzaly ambulance mimo nemocnici. Ředitelé nemocnic mají pokyn brát i pacienty z jiných regionů. "Tradiční spády nebudou hrát žádnou roli," uvedl ministr.

jozzinek ( 10. února 2011 14:07 )

Částečně souhlasím, ale jenom částečně. Slabá stránka je ministr Heger, taktéž lékař. Nevím, zda je tak slušný, nebo ze solidarity k svým kolegům, tak bezradný. Dokonce, dnes na tiskovce, jej hlavní odborový boss sprdnul jak malého kluka. Když začnou lidi umírat, pochválí za to lékaře pohřební služby, zvýší se jim zisky. Vláda svým postojem hodně riskuje, a myslí si, že když totálně ustoupí, můžeme jít rovou do Rumunska, tím nechci urážet Rumuny.

komentator ( 10. února 2011 08:26 )

Chaos spojený s odchodem lékařů smete Hegera. A může smést i vládu, která 9 měsíců akci lékařů neřešila. Co se stane, když začnou lidi umírat v důsledku neposkytnutí potřebné péče? Jelikož odcházejí lékaří spolupracující se záchrankou, může dojít ke kolapsu záchranné služby! Heger a Nečas riskují ve velkém stylu!!

jozzinek ( 9. února 2011 23:39 )

zirafa ... tebe by asi těžko někdo ukradl, že gogo?

zirafa ( 9. února 2011 22:10 )

gogo, teď kdyby zhasli, tak ukradnou i tu žárovku!

gogo ( 9. února 2011 21:35 )

jen šest týdnů!“ ??? Zlý sen se stává skutečností. Navrhuji proto po vzoru finále z filmu "Hoří má panenko" tuto parafrázi : " Stát je rozkraden, teď zhasneme a všichni kdo ten stát rozkradli vrátí peníze zpět ! "

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa