Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Heger podepsal: Lékaři dostanou výkupné přímo do platů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
7. února 2011
17:40

Lékaři mohou jásat. Chtěli mít jistotu, že slíbené dvě miliardy, které ministr zdravotnictví Leoš Heger našel v rezervách a splnil jimi jejich požadavky na navýšení platů půjdou přímo do základní platové složky. Ministr Heger v pondělí proto podepsal příkaz, kterým nařídil ředitelům státních nemocnic, ať již od března zvýší platy lékařů o 5000 až 8000 Kč.  Bude to snad konečně lékařům stačit a upustí od zastrašování svých pacientů? Podle odborových předáků je to pořád málo.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podepsal v pondělí příkaz ředitelům státních nemocnic, ať od března zvýší platy lékařů o 5000 až 8000 korun. Dopis jde do nemocnic, uvedl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Lékaři, kteří si tak v době, kdy si ostatní státní zaměstnanci musí utahovat opasky, přijdou na hezký balík, však stále nejsou spokojeni. Výkupné za to, že přestanou hrozit odchodem a úmrtím pacientů se jim zdá nízké a nedostatečně garantované do budoucna.

Je jim to stále málo

Peníze sehnal Heger po vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Ty pro letošní rok navýší platby o dvě miliardy korun. Z nich 1,5 miliardy dostanou lékaři a půl miliardy sestry a další personál.

Organizátorům protestu nespokojených nemocničních lékařů ale tato nabídka nestačí, výpovědi dosud nestáhli. Chtějí, aby do kapes lékařů putovaly celé dvě miliardy. Mstí se tak sestrám za to, že na jejich "vyjednávací" praktiky nepřistoupily.

Zasedne bezpečnostní rada státu

Zabránit situaci, kdy by v části nemocnic mohlo v březnu dojít ke kolapsu zdravotní péče se snaží předejít už i bezpečnostní rada státu. V úterý na společném zasedání s hejtmany zmapuje počty výpovědí nemocničních lékařů a situaci v jednotlivých krajích.

Lékařské odbory jsou podle člena vedení Miloše Volemana ochotny jednat s politiky, jak zabránit masovému odchodu lékařů. Zatím ale nabídku k jednání nedostaly. Pokud bude podmíněna "ultimáty", že lékaři musejí stáhnout výpovědi, je pro odbory nepřijatelná, řekl Voleman.

"Výpovědi stáhneme až ve chvíli, kdy bude dohoda, že naše požadavky budou splněny. Je to jediná zbraň, kterou máme v ruce," řekl. Spoléhá na to, že hejtmanům se podaří na jednání Bezpečnostní rady přesvědčit premiéra Petra Nečase (ODS) i přítomné ministry, že hledání krizových plánů a vyhlašování krizových stavů není správná cesta. "Když se budeme bavit jen o penězích, bude to dražší než doktorům ustoupit," řekl Voleman.

Nic nám negarantuje, čertí se Vedralová

"Záleží na každém lékaři, jak mu bude toto řešení vyhovovat. Lékaři jsou svéprávné a inteligentní osoby. Je jen na nich, jestli uvěří slibům pana ministra a zda jim stačí nabídka, která přišla po dvaceti letech nespokojenosti, která není ničím podložená a negarantuje, že pohyblivá složka platu lékařům zůstane i za čtvrt roku, kdy se situace změní a kdy se řekne, že na to nemocnice nemají," uvedla pro idnes.cz místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová

ben2 ( 9. února 2011 21:13 )

ta až bude,každá profese má své,až lidi co dodávají elektřinu,plyn a jiné si uvědomí co politici udělaly s touto republikou a budou stávkovat, tak doktoři můžou jít domů a vrátíme k bylinkám.a už aby to bylo.je to jeden brdel

kebulak ( 8. února 2011 22:14 )

myslim ze uz to tady pripominal nekdo vcera - ze trinacti bodu polevili lekari na sedm z cehoz min ctyri se daji zredukovat na platove pozadavky...

jozzinek ( 8. února 2011 10:48 )

Vážení občané, přečtěte si na stránkách Lékařského odborového klubu viz...http://www.lok-scl.cz/clanky.php?typ=0&id=393&detail=1, jak se na vás lékaři připravili, včetně přesného popisu, jak mají podat výpovědi, právních porad od mgr.Martina Elgera, advokáta. Všechno detailně propracované. Přesto zde evidentně, a bylo to vidět i na pomalované sanitce, někteří vyhrožovali smrtí. Všechno se jim uhlídat nepodařilo. Na těchto strákách jsou formou pdf uloženy seznamy primářů, kteří s tím souhlasili. Vyžadujte od nich kvalitní práci, pokud ta zůstanou, nedávejte jim úplatky. Co můžu říct závěrem? Snad citát od toho nejpovolanějšího..."Budete stále poslouchat, a nepochopíte, ustavičně budete hledět a neuvidíte. Neboť obrostlo tukem srdce tohoto lidu, ušima nedoslýchají a oči zavřeli, takže neuvidí očima a ušima neuslyší, srdcem nepochopí a neobrátí se...a já je neuzdravím." Jen doufám, že vláda má lepší právníky, aby jim to překazila. Jinak bude mít velké potíže s narůstajícím zadlužením. Důchodci, rozlučte se s další valorizací důchodů!!!

kendex ( 8. února 2011 08:46 )

V naší zemi stačí vstoupit do odborů a vláda vždy uhne. Nehájí zájmy všech občanů. Je to velice smutné. Kam jsme to dopracovali asi zpátky k socialismu.

i626 ( 7. února 2011 22:44 )

..budiž, budou se mít jak prasata v žitě, nicméně je čas pokračovat ve změnách. 100% úhrada za školné na lékařských fakultách by myslím bylo do budoucna fér.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa