Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři se milostivě shodli, co chtějí od Hegera

Lékařští odboráři se dohodli, co vlastně budou od ministra zdravotnictví Hegera požadovat
Lékařští odboráři se dohodli, co vlastně budou od ministra zdravotnictví Hegera požadovat  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
1. února 2011
18:53

Lékařští odboráři se po několikahodinovém jednání postavili za návrh dohody, který v pondělí jejich vedení předložilo ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi. Jde o sedm nehorázných požadavků, které jim budou zaručovat vysoké platy a záruky, že vedení nemocnic stáhne všechny jejich výpovědi podané v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme.

Odboráři výsledek jednání interpretují jako smířlivý postoj, řada z nich totiž požadovala razantnější řešení. Dohodu ale ministr v pondělí označil za příliš ultimativní, jednat bude s odboráři znovu ve čtvrtek.

"Podpořili jsme k vyjednávání stávající dohodu jako nepodkročitelné minimum. Z toho už nikdo z nás nemůže slevit ani písmenko, ani píď," řekla po jednání zástupců 70 místních organizací LOK z nemocnic novinářům místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová. Teď je podle lékařských odborů řada na vládě a ministerstvu, aby se k navržené dohodě nějak postavily.

V odborové akci Děkujeme, odcházíme dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů, zhruba každý pátý. Další stovky vypovídají dohody o přesčasech, takže jsou ohroženy i pohotovostní služby nemocnic. Odbory žádaly růst mezd na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe, chtěly také některé systémové změny.

"Kdyby se nic nedojednalo, nastal by 1. březen a my bychom si obrazně řečeno umyli ruce. Deset měsíců jsme se snažili a varovali, že hrozí katastrofický scénář a zhroucení zdravotnictví," řekla Vedralová. Potvrdila, že bylo těžké dosáhnout dnes dohody mezi dvěma názorovými křídly od mírného se snahou o dohodu až po radikální, které žádá okamžité splnění všech odborářských požadavků. "Strašně jsme slevili z našich požadavků a řadě lidí se to nelíbilo. Už nelze dál ustoupit, kvůli tomu jsme výpovědi nedávali," řekla Vedralová.

 

S čím v pondělí přišli doktoři

1. Přijmout do 1. 3. vyhlášku, díky níž půjde do nemocnic o 2 miliardy víc

2. Navýšit od 1. 3. 2011 tarifní platy lékařů o 8 až 12 tisíc

3. Zákonem zaručit, že nejpozději 1. 1. 2013 budou lékaři brát 1,5–3násobek průměru

4. Zaručit, že fakultní nemocnice přijmou zpět všechny lékaře, kteří dali na protest výpověď

5. U ostatních nemocnic zaručit, že když nevezmou všechny zpět, nedostanou nic ze 2 miliard

6. Zaručit, že na reformách bude ministerstvo spolupracovat s lékařskou komorou

7. Zaručit, že peníze získané díky reformám zdravotnictví půjdou přednostně na platy

9030 ( 6. února 2011 00:08 )

xcarodejka ( 5. února 2011 13:55 )

různá pcchybení nebo neschopnost, kdy se například oční lékařce dvakrát nepodaří vyříznout zatvrdlé ječné zrno pod víčkerm a tak jdu na zákrok potřetí raději do nemocnice.....Není to drahé a zbytečný stress? Stěžovat si nemá moc smysl /holič drží s holičem/ Někteří byly uýnavení s přečasů, ale jiní dělají naopak málo,méně hodin než je jinde v EU běžné. Platy vyšší by vyšší mohly být,stejně jako důchody,kdyby se tadydobře hospodařilo a nepřelévaly se peníze do protekčních firem.

simamach ( 4. února 2011 22:47 )

...hysterka...

simamach ( 4. února 2011 22:46 )

I když jsi na svůj věk možná ......pohledná.....Já na ženský a ještě ke všemu klimakteričky nejsem. Jsi histerka nic víc.

simamach ( 4. února 2011 22:40 )

Jo ty srdíčka už mi neposílej. na to mě nezbalíš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa