Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Heger našel 2 miliardy na platy lékařů, výpovědi platí dál

Leoš Heger našel dvě miliardy na platy lékařů
Leoš Heger našel dvě miliardy na platy lékařů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
28. ledna 2011
18:04

AKTUALIZOVÁNO: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídl v pátek lékařům dvě miliardy korun na zvýšení platů zdravotníků. Na oslavy vítězství mají lékaři ještě hodně času. Záruky, že se budou moci vrátit zpět do zaměstnání nedostali. Za Hegerem stojí i premiér Nečas.

Lékařské odbory tuto Hegerovu nabídku podle svého šéfa Martina Engela považují za posun. Zatím se ale nedohodli na zárukách pro doktory, kteří stáhnou výpovědi a budou se chtít na své místo v nemocnicích vrátit.

"Po dlouhém hledání zdrojů a přehodnocení rychlosti postupu reformy jsme uvnitř zdravotnického systému nalezli dvě miliardy korun," řekl ministr. Dodal, že se tak stalo "v zájmu rodiček, nedonošených dětí, všech občanů a hladkého průběhu reformy".

Stáhněte výpovědi, vyzval ministr

Podle Hegera by se peníze měly použít na zvýšení mezd "zdravotnických pracovníků", tedy nejen doktorů. Ty ministr na tiskové konferenci několikrát poprosil, aby své výpovědi stáhli. Zdůraznil, že je to maximální nabídka. Pokud by se měly uvolňovat další finance, znamenalo by to podle něj kolaps zdravotnického systému.

Premiér Nečas Hegerovi věří

"Mohu konstatovat, že stojím jednoznačně za návrhy, které předložil zástupcům obou institucí pan ministr Heger. Má v tomto moji plnou podporu," řekl Nečas. Lékaři požadované garance ale nepodporuje a je pro něj těžko představitelné, že by na ně mohl přistoupit. "Nicméně jednání dnešním dnem nekončí, budeme jednat dál a já jsem přesvědčen, že zvítězí zodpovědnost, která umožní pozitivní vyřešení současné situace," řekl premiér.

V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme podalo výpověď asi 3800 z 20.000 nemocničních lékařů. Odbory žádají zvednutí příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Podle šéfa lékařské komory Milana Kubka by nabízené dvě miliardy znamenaly navýšení hodinové mzdy o 15 až 50 korun.

Šéf Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Engel řekl, že odbory musí nejdřív návrh analyzovat. Nabídku ale považuje za "posun". "Musím zároveň říct, že jsme se zcela nedohodli, co bych si představoval za garance, jak bude návrat kolegů do práce vypadat," uvedl předák. Dodal, že požadování záruk není "akcelerace podmínek". O garancích prý dosud nevyjednával proto, že je považoval za jasné.

Mezitím ale vedení některých nemocnic za odcházející lékaře začalo přijímat náhradu či začalo snižovat počet personálu. Jinde se ředitelé zmínili o tom, že se nespokojení doktoři už nemusejí vracet. Odbory chtějí ujištění, že lékaři po stažení výpovědi budou moci jít zpátky do práce.

doktormediciny ( 3. února 2011 20:34 )

že správní rada všeob. poj si rozdělila přebývajíících 15 milionů v prosinci Samozřejmě já nevím jestli je to pravda...

doktormediciny ( 3. února 2011 20:31 )

pak bude bez práce několik set zdravotniích sestaer.. To vám jaksi nedochází

doktormediciny ( 3. února 2011 20:30 )

kdyby ta Jurásko¨vá držela hubu, tak mohl být snad od pondělka klid.. Ted kvůli půl miliardě se všechno rozjede znovu, vb kraji Jihlava místo 5 nemocnic bude asi za 3 neděle fungovat jedna..

doktormediciny ( 3. února 2011 20:28 )

mladí lékaři pracují 8 hodin a více a mají placeno O,l pracovního múvazku, tedy jednu desetinu tarifníhomplatu 2/S tou Hippokratovou přísahou to není pravda.V původní přísaze je teda že se nebude souložit na pracovišti as pod. Taky je tam, že lékař nesmím operovat močové kameny... Od roku 1976 je v Brně urologie.Mámje jiám vzít diplom??

jozzinek ( 1. února 2011 15:41 )

....zapomnělas ještě jedno řečení EVYTTA V ROZKROKU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa