Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Hegerovy poplatky: Za den v nemocnici 200 Kč

Ministr Heger plánuje zvýšení poplatků
Ministr Heger plánuje zvýšení poplatků  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: evak, SAN, ČTK - 
24. března 2011
08:00

Za návštěvu lékaře 50 Kč a za den v nemocnici rovnou dvě stovky. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce vykompenzovat každoroční čtyřmiliardový výpadek ve zdravotnictví dramatickým zvýšením poplatků u lékaře.

Ministr přichází s největší změnou regulačních poplatků od jejich zavedení. Lidé by měli už od roku 2012 platit 50 korun za návštěvu lékaře.

Pro občany je ale daleko citelnější změnou platba 200 korun za den v nemocnici. Ministr dokonce navrhuje platit za odvoz sanitkou! „Překvapuje mě, že ministr Heger, který se dosud jevil jako poměrně soudný, začíná takto 'julínkovatět',“ komentoval Hegerův návrh pro Českou televizi hejtman Středočeského kraje a exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

V současné době platí lidé 30 korun za návštěvu lékaře, 60 korun za pobyt v nemocnici. Za převoz sanitkou, který byl dosud zdarma, by měli lidé podle návrhu dát pět korun za každý ujetý kilometr.

Heger připouští, že poplatky by se zvyšovat nemusely, pokud by stát zvýšil úhrady, které dává stát pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Jenže s tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek. "Prosazujeme vyšší odpovědnost pro všechny účastníky systému, tedy pro zdravotní pojišťovny, zařízení i pacienty a také vyšší spoluúčast," řekl ministr financí.

endynka47 ( 26. července 2011 21:04 )

To je pěknej parchant,ale na každou svini se vaří voda,bum,bum a pěkně pomalu,aby si to felčar užil,pepka bum,zase zvednout atd

handgood ( 28. března 2011 21:23 )

Ten farizej. Tváril sa ako chudák. Skoro som ho ľutoval, že bol taký zakríknutý. Veľmi dobrei zahral toho "idiota". Sľúbil to, na čo nemal peniaze. Teraz to chce vybrať od pacientov. Niekdo by mu mal dať povraz a ukázať poriadny strom... aby skončil rovnako, ako ten zradca.

drsnak ( 26. března 2011 21:53 )

To já vím že dostanou přidáno jenom doktoři vw státním sektoru. A to že mě nezajímá jestli je doktorka soukromá nebo ne je dáno tím že si stejně nepomůžu. Nejsem na to chodit si stěžovat a tak jak píšete mám možnost tam příště nejít. Nevím když o tom tak přemýšlím s chladnou hlavou, mohlo do toho paní doktorce něco vlézt a tak to možná ještě jednou vyzkoušim.

jozzinek ( 26. března 2011 16:17 )

To víš, že se neozve. Přece to byl placený agent lékařských odborů na tomto fóru. T i už svého dosáhli, tak proč by tady zacláněl.

trebax ( 26. března 2011 14:23 )

To by jste se zajímat měl, jestli doktorka je zaměstananec (státního, soukromého zdravotnického zařízení) nebo soukromá. Jak už jsem napsal výše, mě by taková zbytečná cesta a ztráta času také naštvala a nevím, jestli bych po takové zkušenosti tam ještě někdy chtěl jít. Kdo dostane přidáno a komu bylo něco přislíbeno? Týká se to jen lékařů zaměstnaných ve státem vlastněných zdravotnických zařízení. Tam ovšm nepracují všichni praktikující lékaři. Lékaři, kteří jsou zaměstnaní v soukromých zdrav. zařízeních a zcela samostatně podnikající soukromí lékaři nedostanou NIC navíc. Já například také ne. Pro mě z finančního hlediska po Hegerově úpravě platových tarifů lékařů žádné zlepšení nenastane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa