Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na pohřeb Jiřího Dienstbiera (†73) dorazí Klaus i Havel

Autor: ČTK, ap, Krvs - 
14. ledna 2011
07:11

Dnes od ráda probíhá poslední rozloučení s Jiřím Dienstbierem (†73), který v sobotu nečekaně zemřel po boji s rakovinou. Na přání rodiny bude pohřeb bez účasti veřejnosti. O možnost vzdát hold velké postavě protikomunistického odboje a významnému polistopadovému politikovi ale lidé nepřijdou. Rozloučení pro veřejnost připravil Senát. Sledujte videopřenos.

VIDEOPŘENOS z rozloučení s Jiřím Dienstbierem sledujte ZDE

Textový ONLINE přenos z rozloučení s Dienstbierem najdete ZDE

Bojovník proti komunistickému režimu a polistopadový ministr zahraničních věcí bude pohřbený tiše a skromně, bez účasti veřejnosti. Muž, který ve svém životě prošel mnoha povoláními a jemuž po jeho smrti vzdávají hold přední světoví politici, se ale dočká i zaslouženého smutečního rozloučení.

Pohřeb bez veřejnosti

Smuteční rozloučení se uskuteční ve Valdštejnském paláci. Zúčastnit by se ho měli i přední evropští politici. Mimo jiné někdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, s nímž Dienstbier v prosinci 1989 stříhal v německo-českém pohraničí železné dráty.

Mezi pozvanými jsou také prezident Václav Klaus, jeho předchůdce Václav Havel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas nebo apoštolský nuncius Diego Causero.

Samotný pohřeb se bude konat odpoledne po smutečním aktu. Na přání rodiny nebude určen pro veřejnost.

Kdo byl Jiří Dienstbier

Dientsbier byl před rokem 1968 zahraničněpolitickým komentátorem Československého rozhlasu, pak byl vyhozen ze zaměstnání i z komunistické strany. Až do roku 1989 nemohl vykonávat novinářskou profesi a živil se mimo jiné jako noční hlídač a topič. V letech 1979 až 1982 byl vězněn za "podvracení republiky".

Byl také jedním z prvních signatářů Charty 77, pracoval jako redaktor ilegálního časopisu Čtverec, spoluzaložil Československý helsinský výbor, publikoval a napsal několik knih. Po pádu železné opony se stal československým ministrem zahraničí. Od roku 2008 působil jako senátor. Zvolen byl jako nestraník na kandidátce ČSSD ve volebním obvodu Kladno.

jakub-moravec ( 19. ledna 2011 10:03 )

Když to tady závání samým pohřebem, tak to třeba dorazit do nějakého konce, navrhuji aby nám mistr tesař zhotovil větší rakev pro dva, abychom byli připraveni, co kdyby nám chtěli odejít Havel s Klausem. Už jím to jistě muselo dávno dojít, že jsou nám tady jen na obtíž. Až pohřbíme tyto dva, pak budeme uvažovat co dál

jakub-moravec ( 15. ledna 2011 10:37 )

S vámi dvouma je špatná diskuze, když neuvádíte co se vám na mém příspěvku nelíbilo.Také porušujete dohodu diskuze, nemůžete napadat pisatele samotného ale pouze diskutovat o tématu v článku. Každý má právo na svůj názor, ať je jakýkoliv, to si pamatujte. A přitom pisatel musí zůstat nedotčený. Vy obě potřebujete společenskou výchovu.

jakub-moravec ( 15. ledna 2011 10:24 )

Pro sharp: Neuznávám Klauze jako prezidenta, protože cokoliv je v zemi špatné, za to první může vždy prezident. Klaus je druhý Havel, loutka dirigována vládní mafii.

jakub-moravec ( 15. ledna 2011 10:18 )

Pro sharp: díky, že jsem našel člověka který také jako já označuje Havla vlastizrádce, já už na to přišel krátce po 90 roku kdy jsem po prve přišel k soudu a viděl jsem jak jsou skorumpované jako za totality a pak jsem zjistil že žádný pád komunismu nenastal, když Havel byl na prezidenta komunisty dosazen a Klaus a celá ta vládní sebranka o všem museli vědět také a proto jsou všichni společně vlastizrádci. Teď jen najít ten správný způsob jak je všechny po zásluze potrestat.

sharp ( 14. ledna 2011 15:13 )

S tím musím souhlasit. Co se týče zahraničního obchodu, financí, na to je Klaus machr. Jako prezident je Klaus myslím na dobrém místě. Aspoň se snaží hájit zájmy českých lidí, viz Lisabonská smlouva. Kdybychom měli euro už teď, dost bychom vykrváceli na Řecku a podobných zemích, kde si dosud narozdíl od nás dost užívali. Euro už přestává zajímat i jiné země, dokonce i Němce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa