Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Klaus šokuje: Vládní krize není, kauza je zbytečná

Autor: Eva Šimková, ap - 
19. prosince 2010
12:59

Týden nabitý událostmi se odrazil i na hostech nedělních diskusních pořadů. Co si o korupčním skandálu myslí Václav Klaus? Jaké jsou pocity Libora Michálka, který aféru pomohl odhalit? Blesk.cz sledoval diskuzní pořady ONLINE. Politickou situaci komentoval politolog Michael Bradík.

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík: Kauza Drobil ukázala, že korupční systém kolem veřejných zakázek je hluboce zakořeněný a ČR je a ještě dlouho zůstane korupčním státem. Úředník, který poukáže na korupci, předloží důkazy a fakticky se zachová v souladu s programovým prohlášením vlády, je vyhozen. Postoj premiéra a prezidenta republiky následně ukáže, že politická vůle k řešení a zvládání tématu korupce ve skutečnosti neexistuje.

Má-li se korupční klima v ČR změnit, musí dojít k zásadní proměně stranicko-politické elity a protikorupčním tažení, které bude skutečně nezávislé na jednání politické elity. Musela by se odehrát například opravdu vážně míněná a tvrdá akce "čisté ruce" po vzoru Itálie 90. let. Jejím důsledkem by potom mohla být i zásadní obměna stranického systému v ČR. To je ovšem v současné situaci nereálné. Pouhá změna vlády a části politické garnitury na tomto faktu nic nezmění, bohužel.

12:49 - Kristýna Kočí má v sobě obrovské morální dilema, jestli při úterním hlasování o důvěře vládě zvedne ruku pro, či proti. „Jsem proto ráda, že ještě dnes o tom budeme jednat,“ řekla Kočí. Je také přesvědčena o tom, že to, že se jméno Radka Johna z policejního spisu o kauze Drobil dostalo do médií (server Euro.cz) prostřednictvím Ivana Langera.

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík: To, jestli se vláda příští týden udrží, již není vůbec jisté. Záležet samozřejmě bude na konečném postoji Věcí veřejných. V rámci koaličního vyjednávání nelze vyloučit další eskalaci vzájemných obvinění a konfliktů a situace nakonec může vyústit v pád vlády. Zatímco v týdnu se zdálo, že vláda 100% přežije, nyní je její šance na přežití tak 50:50.

12:35 - Hosté v Otázkách Václava Moravce se vyměnili. Jsou přítomni zástupci koalice, která bude ještě během neděla jednat o probíhající situaci v Kramářově vile. Jak vnímají současné dění? Jedná se podle nich o koaliční krizi?

Kristýna Kočí (VV): „Situace v koalici je velmi napjatá, koaliční krize je to jen trochu.

Petr Tluchoř (ODS): „Koaliční krize to určitě není.“

Petr Gazdík (TOP09-Starostové): „O koaliční krizi se nejedná.

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík: Ten, kdo kauzu Drobil od počátku nejvíce nezvládl, je premiér Petr Nečas. Jeho emotivní obhajoba ministra v situaci, kdy se objevila závažná podezření, byla mediálně, velmi eufemisticky řečeno, nešťastná a netaktická. Namísto, aby Nečas věci vysvětlil a ukázal se před veřejností jako důvěryhodný a transparentní politik, spoléhá se na to, že v současné době k jeho vládě neexistuje reálná alternativa.

Nečas svým selháním de facto odstartoval předobraz vládní krize, i když vláda hlasování o důvěře příští týden pravděpodobně ještě ustojí. Vláda se bude dále vyčerpávat vnitřními konflikty a pokud bude pokračovat v nastoupeném trendu, její pád je jen otázkou času.

12:27 - „Chci omluvu od premiéra Nečase,“ řekl Michálek. Nečas během tohoto týdne několikrát zpochybnil profesionalitu Libora Michálka. Označil ho za nezodpovědného, když prý „několik měsíců probíhal po Praze s nahrávkami, nedal je policii a vše odkryl až nyní. Takovýto člověk je pro mě nevěrohodný.“ Navíc Michálka obvinil z toho, že ho chtěl nahrávat.

Mám silné pochybnosti o tom, že chce účinně bojovat proti korupci v této zemi. Pro mě je nevěrohodný pan premiér,“ reaguje Michálek.

12:20 - „Neoznámení korupce je od letošního roku trestní čin,“ poznamenal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz právník Tomáš Sokol. Václav Moravec toto zmínil v souvislosti s otázkou, proč Michálek neoznámil své podezření o korupčním jednání hned v září, v říjnu, kdy první nahrávky rozhovoru jeho s Knetigem vznikly.

12:01 - "V momentu, kdy mi bylo nabídnuto místo šéfa SFŽP, jsme byli s Martinem Knetigem (poradce ministra Drobila - pozn. red.) přátelé. Toto přátelství se začalo bortit v okamžiku, kdy jsem zjistil, že se snaží o nekalé praktiky," řekl v Otázkách Michálek.

12:00 - Po nedělní Partii se korupčnímu skandálu věnují také Otázky Václava Moravce, kde je hlavním hostem Libor Michálek, odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí, muž, který prokázal korupční chování v této instituci.

11:52 - „Rok 2011 nebude zcela jistě rokem krizovým a katastrofickým. Není potřeba podléhat panice,“ ukončil prezident své předvánoční televizní vystoupení.

11:49 - „Potřebujeme, abychom se více porozuměli, abychom si více pomáhali a byli jsme všichni více solidární,“ míní Klaus.

Promítneme-li si tato slova na to, co říkal před půl hodinou, tedy na slova o korupčním skandálu, není možno ubránit se úsměvu.

Je snad potřeba porozumět tomu, že ODS peníze potřebuje a rozhodla si je opatřit mimorozpočtovým financováním. A Státní fond životního prostředí by to měl pochopit, straně pomoci a být solidární s vládní stranou, která zažila rok plný otřesů a tak tak se dává dohromady.

11:21 - Zdá se, že prezident tímto krátkým komentářem považuje téma vládní krize, která vlastně podle něj vůbec není, za uzavřené. V Partii se k němu už zřejmě nechce vracet. Raději nyní hovoří o globální a evropské politice a ekonomice.

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík: Vystoupení Václava Klause k aktuální korupční kauze na ministerstvu životního prostředí mohou voliči vnímat svým způsobem jako šokující.

Podle nejvyššího ústavního činitele je jakoby všechno v pořádku a nic se neděje. To všechno v situaci, kdy jedno z ústředních témat premiér zcela nezvládá a země se zcela otevřeně blíží vládní krizi.

11:16 - Nehledě na probíhající krizi však Klaus míní, že politická úroveň v Česku se v květnu zlepšila. "Je slušnější, tedy až dosud," řekl Klaus.

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík: Klaus svojí naprostou banalizací kauzy Drobil a tématu boje proti korupci bohužel demonstroval, že současný stav je kromě jiného i důsledkem praktik, které byly založeny v 90. letech za působení jeho vlád.

Rozdíl je ten, že se pochybné sponzorské dary nemaskují mrtvými nebo vymyšlenými dušemi, ale vybudoval se hluboce zakořeněný korupční systém, jehož se stranicko-politické elity naučily využívat. V tomto smyslu je stávající prezident za současný tristní stav spoluzodpovědný.

11:15 - Klaus rezignaci ministra Pavla Drobila v souvislosti s korupčním skandálem na ministerstvu životního prostředí nepovažuje za nezbytnou>>>. Bojují snad všichni členové (stávající i minulí) ODS jako mušketýři jeden za všechny, všichni za jednoho?

11:10 - „No tak to bych chtěl vědět, jestli si pan ministr Drobil něco nadrobil, nebo bylo něco nadrobeno. Mám nehezký pocit, že to byla ta druhá varianta, že bylo nadrobeno. Od včerejší dne máme navíc ke kauze Drobil ještě kauzu John>>>,“ komentuje téměř s lišáckým úsměvem Klaus. Slovo spiknutí se mu ale vyslovovat příliš nechce.

11:08 - „Je to kauza zbytečná a neradostná, ale o vládní krizi se nedá hovořit. To by byla velká nadsázka. Je to nešťastné, že se to stalo před Vánoci,“ řekl v nedělní Partii na TV Prima bývalý čestný předseda a ‚tatíček zakladatel‘ ODS, prezident Václav Klaus.

11:06 - Předvánoční naladění je ovšem to tam. Hned druhá otázka směřovala jak jinak než ke korupčnímu skandálu "protikorupční" vlády. Jak to všechno vnímá prezident?

11:02 - Vypadá dobře, svátečně naladěn. V sobotu totiž strávil rodinný adventní den na zámku v Lánech, kterému nechyběl ani koncert. Sešel se s vnoučaty. "Dárky jsem letos řešil poněkud pasivně," přiznává Klaus. "Takže u vás nosí dárky Ježíšek," pomohl Klausovi moderátor Partie Jan Punčochář. "Ano, ano. To je hezké. To jste mi teď pomohl. U nás nosí dárky vlastně Ježíšek," rozradostnil se Klaus.

11:00 - Nedělní Partie na TV Prima se odehrává na Pražském hradě. Hostem je totiž prezident republiky Václav Klaus.

torro ( 25. prosince 2010 07:21 )

zacneme cistit kandelabry ptam se kdy bude brigada tam totiz vsechny ty komunisticky S.V.I.N.E.patri

426624 ( 19. prosince 2010 23:47 )

Klauz a Mečiar jsou dva největší zločinci v evropě.Zapřičinili rozpad a rozkradení prsperujícího státu ve střední evropě.Klauz je podle mne sprostý lhář.Jeho výroky jak se za pět let odrazíme ode dna,že naše republika potřebuje více takových Kožených,že nezná špinavé peníze a další.Spíš než jeho kecání by měl říci jak to bylo s jeho výlety na zápead za komunistů,jaký byl jeho poměr k s. Šalgoviči,v jaké straně byl otec i matka a vůbec více o svém soukromí.Měl jsem v ruce kopii přihlášky do Ksč nějakého V Klauze.Kdo to byl?

gogo ( 19. prosince 2010 20:58 )

Od Tebe to sedí chlapečku... Nevolá Tě maminka k večeři ?

komentator ( 19. prosince 2010 20:51 )

"Letuška" Klaus, Dyba, Kočárnik, Dlouhý byly u podstatně větších zlodějin a korupčních afér. Pak se nedivte, že nyní Drobil a jeho parta, kteří se snažili "přesměrovat" směšných 500 milionů z Fondu životního prostředí do pokladny ODS dle Klause ani nějaký velký přečin nespáchali.

palko1961 ( 19. prosince 2010 18:49 )

On neurazi, pouze konstatuje, protoze tohle presidentske lejno se proste urazit neda, protoze nema svedomi ani moralku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa