Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týmy USA už v Praze chystají Obamovu návštěvu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
29. března 2010
13:39

První přípravné týmy Bílého domu dnes přijely do Prahy kvůli chystané schůzce amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského partnera Dmitrije Medveděva.

Návštěvu Obamy v Praze organizují americké týmy, které tvoří desítky odborníků. Česká metropole bude 8. dubna hostit setkání, na němž prezidenti podepíšou novou smlouvu o snížení jaderných zbraní.

Kancelář českého prezidenta nyní hledá místo, kde by se ceremonie mohla odehrát; podle neoficiálních zdrojů by to mělo být přímo na Pražském hradě.
Americké přípravné týmy se tradičně starají o to, aby návštěva prezidenta měla hladký a bezproblémový průběh. Zkoordinovat se musejí například členové české, americké a ruské ochranky. Přípravné týmy Američanů také prohlížejí místa, kudy bude kolona s Obamou projíždět, kde se bude americký prezident pohybovat, jíst a podobně.

Útoky na moskevské metro by přílet Medveděva ohrozit neměly

Lze usuzovat, že také Moskva vyslala do Prahy své experty. Rusko se vzpamatovává z útoku teroristů v moskevském metru, při němž zahynuly více než tři desítky lidí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by kvůli krvavému činu mohl být ohrožen příjezd Medveděva do Prahy.

Na návštěvu Medveděva a Obamy se vedle Hradu a zastupitelských úřadů chystá také česká policie. Na zajištění bezpečnosti pražské schůzky bude nasazeno kolem tisícovky policistů.

S Obamou přijedou do Prahy novináři, již nyní je jasné, že tiskové centrum amerických médií bude v jednom z luxusních hotelů v centru. Cesty amerického prezidenta po světě jsou velmi sledované v americkém i světovém měřítku. V doprovodu hlavy státu bývá personál tiskového oddělení úřadu prezidenta, v minulosti nechyběli novináři akreditovaní v Bílém domě. Několik žurnalistů obvykle cestovalo přímo v prezidentově letounu Air Force One. Většina ale bývala v najatém letadle, který novinářům platily redakce a který přilétá před prezidentem.

Jak dlouho se v Česku zdrží?

Stále není jasné, jak dlouho prezidenti Ruska a USA v Česku budou a zda tu stráví noc. Spekulovalo se o tom, že Medveděv by mohl přijet už 7. dubna ze Slovenska a že by v Praze mohl přespat.

Jeho předchůdce Vladimir Putin za své dvoudenní návštěvy v Praze v březnu 2006 přespal podle ruského velvyslanectví v hotelu Four Season. Jeho předchůdce Boris Jelcin byl v Praze v srpnu 1993 jediný den, ráno přiletěl a večer odletěl do Bratislavy, takže v českém hlavním městě vůbec nenocoval. První a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov, který ale za své návštěvy v Československu v roce 1987 byl sice nejvyšším sovětským představitelem, nikoli však prezidentem, přespal, jak potvrzuje ruské velvyslanectví, v tehdejším stranickém hotelu Praha.

Američtí prezidenti střídali při přespávání v Praze rezidenci amerického velvyslance v pražské Bubenči a hotel Hilton, kde spal loni v dubnu také prezident Barack Obama a jeho choť Michelle.

gogo ( 29. března 2010 16:55 )

alespoň na zničení deseti zeměkoulí, se u nás slavnostně dohodnou, že si ponechají zbraní jen na zničení sedmi zeměkoulí.... Aneb : mají nové a mnohem účinnější zbraně a ty zastaralé je potřeba dát do šrotu s patřičnou parádou. A tomuto divadlu bude asistovat Praha. Doufám, že tady nikoho nezastřelí, abychom nebyli ještě slavnější ...

helmuth ( 29. března 2010 16:42 )

mohu první přispět a poděkovat USA,že zase zatneme sekeru o něco navíc.Mohly by k nám jezdit taky každou sudou středu a lichý čtvrtek na oběd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa