Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama a Medveděv v Praze: Čím budou jezdit

Autor: sen - 
7. dubna 2010
05:29

Největší a nejdražší bezpečnostní akci v dějinách zažije Česko zítra a pozítří. Dva nejmocnější muži planety, ruský prezident Dmitrij Medveděv a americký prezident Barack Obama, přijedou podepsat smlouvu o jaderných zbraních. Česko za jejich bezpečnost zaplatí 50 milionů korun.

Ulice Prahy obsadí 5 tisíc policistů, každý den bude ve službě 380 bodyguardů. Bezpečnostní opatření budou tak podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů rozsáhlejší než při akcích českého předsednictví EU nebo při zasedání MMF či představitelů NATO v Praze. Většina z 50 milionů, které má akce stát, padne na platy nasazených policistů, asi deset milionů pak na provozní výdaje. Ministerstvo vnitra na to nemá, a tak bude chtít peníze po vládě.

Nejvíc střeženými místy kromě Pražského hradu budou hotely, v nichž státníci přespí. Obama se svým týmem si tradičně zvolil hotel Hilton. Medveděv obsadí o den dříve hotel Four Seasons. Pražané se budou kvůli množství uzavírek muset obrnit trpělivostí. Potíže se ale nevyhnou ani ruzyňskému letišti. Při příletu a odletu hlav států bude platit tzv. motorový klid. Půl hodiny před a po přistání a vzletu letadel státníků nebude moci na Ruzyni přistát žádné další letadlo, což způsobí zpoždění téměř všech letů.

Vzdušný prostor budou během summitu střežit české gripeny. Kvůli Obamovi s Medveděvem byla zrušena dokonce i pravidelná zkouška sirén a přeloženo bylo fotbalové derby Sparty se Slavií.

Obamova bestie Cadillac One

● Délka: 5,5 metru
● Motor: 6,5 litrový diesel
● Výkon: 330 koňských sil
● Cena: 9 milionů Kč

Obamova bestie Cadillac One Obamova bestie Cadillac One | Infografika Blesk

Prostor pro prezidenta

Je oddělen přepážkou, kterou může stáhnout jen prezident, má tu veškerou nejmodernější techniku a poplašné tlačítko

Nádrž

Obrněná a naplněná speciálně tvarovaným molitanem, který ji ochrání před explozí při přímém zásahu

Pancéřování

Kombinace zpevněné oceli, hliníku, titanu a keramiky. Dveře jsou 20 cm silné a 13 cm silný podvozek odolá výbuchu nálože.

Kabina

Je hermeticky uzavřena, aby posádka byla chráněna před chemickým útokem

Ochranné vybavení

V autě jsou úkryty pro zbraně, je tu ale i nádoba s prezidentovou krví

Medveděvův Hroch Mercedes S 600 Pullman guard

● Délka: 6,35 metru
● Motor: 5,5litrový benzinový 12válec s bi-turbem
● Výkon: 517 koňských sil
● Cena: Výrobce neuvádí

Medveděvův Hroch Mercedes S 600 Pullman guard Medveděvův Hroch Mercedes S 600 Pullman guard | Infografika Blesk

Prostor pro prezidenta

Je vybaven nejmodernějšími komunikačními technologiemi, počítačem s internetem, satelitní televizí a lednicí

Nádrž

Je silně pancéřovaná, ale pro případ, že by dostala přímý zásah, je zajištěna proti výbuchu samohasicím systémem

Ochranné vybavení

Uvnitř auta jsou různé úkryty pro zbraně

Kabina

Je vzduchotěsná s uzavřenou cirkulací vzduchu, aby posádka byla chráněna před chemickým útokem

Speciální pneumatiky

Jsou zpevněné, pokud by je přesto něco prorazilo, auto by mohlo pokračovat v jízdě minimálně rychlostí 100 km/hod.

 


 

Program pro prezidenty

STŘEDA:

20:00 Hned po příletu prezident Dmitrij Medveděv zamíří na Hrad na setkání s prezidentem Václavem Klausem, následovat bude a slavnostní večeře

ČTVRTEK:

10:00 Prezident Barack Obama dorazí na Hrad, kam přijede přímo z letiště k jednání s Medveděvem

12:00 Oba prezidenti podepíší smlouvu START o snížení počtu jaderných zbraní

13:20 Obama s Medveděvem poobědvají s Václavem Klausem 15:00 Medveděv odletí

19:00 Po soukromém odpoledním programu Obama zahájí v bubenečské rezidenci amerického velvyslance večeři s prezidenty a premiéry 11 středoevropských a východoevropských zemí.

PÁTEK:

9:20 Obama se setká s prezidentem Klausem, po soukromém hovoru následuje jednání s českou delegací

12:00 Obama odletí

omega2 ( 7. dubna 2010 21:20 )

- a samozrejme to bez problemu bude zaplaceno z penez pracujicich lidi, ale porad nechapu, proc ty idi-ti v nasi vlade porad kecaji o tom, jaky je financni schodek a tudiz nejsou penize na spousta potrebnych veci Ale co bude mit nase republika z tak drahe navstevy ?

31956 ( 7. dubna 2010 15:48 )

Jsi fakt hroznej magor.V minulé debatě jsi použil výrok : Potřebovali bychom takového DIKTÁTORA jako byl Karel IV.(něco v tom smyslu) máš ty dějiny tak popletený,že už nevíš co meleš. Teď si tomu dal korunu s tatíčkem Masarykem a panovníky Rakouska-Uherska. V jaké době si myslíš,že žiješ?? Dnešní garnitura prošustrovala daleko víc peněz než je jedna návštěva dvou presidentů. V dnešním století bychom podle tebe mohli žít tak akorát na stromě a čekat co nám kdo co dá!!!!! Jseš klasický demagog své prošlé komunistické doby.....

bosomfriend ( 7. dubna 2010 08:46 )

50 milionu nákladů zaplatí daňový poplatník za návštěvu těch dvou. Nikdo neprotestuje . Ani jedna z těch největších stran se nevzchopí a neřejne ani hlas. Takže , kdo bude volit tyhlety pol. Hoštaplery, tak si sám dává smyčku na krk.

gogo ( 7. dubna 2010 06:39 )

UAS a Rusko se u nás zaváží, že sniží počet svých jaderných zbraní, které by v současné době stačily na zničení deseti zeměkoulí na počet, který by stačil na zničení "jen" sedmi zeměkoulí. Staré již překonané zbraně se budou dávat do šrotu za trapného divadla ke kterému poslouží Praha a naše finance ... A co se těch aut týče ... Masaryk i panovníci Rakouska uherska chodili mezi lidmi bez ochranky, goril a bez pancéřových vozů....

hrubackova ( 7. dubna 2010 06:28 )

přemýšlím,pro jaký účel si pan nedprezident přivezl svůj vlastní vrtulník.To bude po Praze lítat?U něho je všechno možné.Nikdo tuhle záhadu předem zatím nevysvětlil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa