Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Víme, jaké bude setkání Obamy s Medveděvem

Obama a Medveděv
Obama a Medveděv  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
5. dubna 2010
17:35

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepíší smlouvu o omezení jaderných zbraní ve čtvrtek ve Španělském sále Pražského hradu.

Informoval o tom mluvčí prezidenta Václava Klause Radim Ochvat. Následovat bude slavnostní oběd na Hradě pro desítky hostů. Klaus se setká se státníky USA a Ruska také na dvoustranných jednáních, s Medveděvem již ve středu večer, s Obamou pak v pátek.

Podrobný program ostře sledovaného summitu v Praze od soboty dojednávaly americké a ruské přípravné týmy s kanceláří českého prezidenta a dalšími zástupci české strany. Oficiálně bude program narychlo připravované akce oznámen zřejmě až v úterý.

Medveděv do Česka přicestuje ve středu zřejmě kolem 19:15 a ještě ten den by se podle informací z důvěryhodného zdroje měl sejít s Klausem. Stěžejní jednání amerického a ruského prezidenta by mělo přijít na řadu ve čtvrtek dopoledne, před podpisem samotné smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní. Dá se očekávat, že Obama a Medveděv schůzku využijí také k debatě o dalších tématech. Řešit zřejmě budou například to, jak zareagují na teroristické útoky, které se minulý týden odehrály v moskevském metru.

Podepsání smlouvy uvidí celý svět

Podpis smlouvy o jaderném odzbrojení v poledne ve Španělském sále Hradu bude mít podobu slavnostního ceremoniálu. Čest, že se záběry z něj objeví v zpravodajských relacích vysílaných po celém světě, tak připadne sálu, který byl vybudován na počátku 17. století na přání Rudolfa II.

Stvrzení dohody, která bývá někdy nazývána také jako "pražská" a podle některých analytiků by mohla odstartovat novou etapu v americko-ruských vztazích, budou přihlížet možná až stovky hostů z USA, Ruska, hostitelské ČR a médií. Kvůli summitu ruského a amerického prezidenta do Česka podle neoficiálních informací přicestuje více než tisícovka zahraničních novinářů. Dosud se jich podle Hradu akreditovalo více než 800.

Medveděv odletí ve čtvrtek, Obama až v pátek

Po ceremoniálu bude následovat tisková konference a oběd v Rudolfově galerii Pražského hradu. Ke slavnostní tabuli usednou kromě Obamy a Medveděva desítky hostů, především z USA, Ruska a ČR. Medveděv ve čtvrtek odpoledne z Česka odcestuje, nabitý program amerického prezidenta bude naopak pokračovat setkáním s představiteli zemí střední a východní Evropy. S Klausem se Obama sejde v pátek.

roval ( 5. dubna 2010 20:36 )

Tak tohle jsem už někde četl. Buď doslovně opisujete odjinud nebo považujete své příspěvky za natolik dobré, že o ně nechcete ochudit lidi také druhý den.

volby.2010 ( 5. dubna 2010 20:23 )

Jak na to: http://www.zbavme-se-nasich-politiku.***/ a podpořte nás zde: http://www.facebook.com/pages/Zbavme-se-nasich-politiku/106487462716300 http://twitter.com/2010_v olby

bosomfriend ( 5. dubna 2010 19:38 )

Proč tedy né !

omega2 ( 5. dubna 2010 18:56 )

Ja si osobne myslim, ze podepsani smlouvy o omezeni jadernich zbrani, bude jen takove gesto, ze se snazi neco udelat. Ale kdyby se celosvetova situace tak vyhrotila a k valce doslo, jadernych zbrani by bylo dost na zniceni ne maleho procenta nasi zeme. Vzdyt vsichni vime, ze spousta zemi vlastni mnoho nebezpecnych zbrani, ale nechlubi se s tim.

gogo ( 5. dubna 2010 18:49 )

že sniží počet svých jaderných zbraní, které by v současné době stačily na zničení deseti zeměkoulí na počet, který by stačil na zničení "jen" sedmi zeměkoulí. Staré již překonané zbraně se budou dávat do šrotu za trapného divadla ke kterému poslouží Praha a naše finance ...

Zobrazit celou diskusi