Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf rozvědky o toskánské aféře: Bylo tam 20 agentů... na dovolené!

Kompormitující fotografie z toskánské dovolené Topolánka s lobbisty prý agenti nedělali
Kompormitující fotografie z toskánské dovolené Topolánka s lobbisty prý agenti nedělali  (Autor: ČTK, AHA!)
Autor: Tomáš Belica - 
18. srpna 2009
05:11

Pracovali na kompromitujících fotkách expremiéra Mirka Topolánka z dovolené v Toskánsku aktivní špioni? Byl to kšeftík pro exšéfa rozvědky Karla Randáka? Šéf civilní rozvědky Ivo Schwarz to odmítá. Připustil však, že asi dvacet agentů v Itálii v té době bylo, ale prý jako turisté.

„Nemonitorujeme naše lidi na dovolené. Platí ale, že musejí oznámit, kam na dovolenou odjíždějí,“ řekl včera šéf Úřadu pro zahraniční styk a informace Ivo Schwarz. Toskánsko prý v hledáčku rozvědky není a nebylo, přesto Schwarz připustil, že na dvacet agentů v Itálii trávilo dovolenou.

Přímo v Toskánsku a ve stejnou dobu měl s rodinou pronajatý dům také mluvčí úřadu Bohumil Šrajer. Ten ovšem, na rozdíl od Mirka Topolánka, který je o napojení ÚZSI do případu přesvědčen, smlouvu o pronájmu novinářům ukázal.

Trojitá kontrola podle Schwarze zapojení jeho úřadu neprokázala a svým lidem prý ředitel věří. „Netroufám si ani spekulovat, jakým způsobem přišel pan Topolánek k takovému tvrzení,“ dodal a vyzval kohokoliv, kdo takové důkazy o pochybení rozvědky má, ať se obrátí na bezpečnostní složky.

V takovém případě je pak šéf rozvědky připraven podat demisi. „Budeli prokázána spojitost úřadu s kauzou Toskánsko, jsem připraven dát svoji funkci k dispozici,“ řekl Schwarz.

siroky11 ( 18. srpna 2009 09:47 )

Alespoň se díky jim, každý může přesvědčit, jak to s námi ODS myslí vážně. Jak jsou politické špičky provázány s mafií. Jistě za tímto tajným setkáním v Toskánsku bude něco velmi důležitého, to by se Topol takto nerozčiloval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa