„Jen počkejte, já si na něj došlápnu,“ netajila rozhořčení paní Jaroslava (70) z malé obce u Ivančic. Před čtyřmi lety Mazance poznala na jedné z jeho předváděček, kde diagnostikoval seniory a prodával jim masážní přístroj Chi-master. Byla mezi nimi a teď dostala pozvánku zas. „On na mě asi zapomněl, ale já na něj ne.“

Předehra

Tehdy Mazanec, který se nechává titulovat pane doktore, diagnostikoval paní Jaroslavě potíže se štítnou žlázou, cévami, krevním tlakem, dýchavičnost, cholesterol a spoustu dalších potíží. Jeho přístroj Chi-master si koupila za 10 000 korun. „Čert vem peníze, ale on mě podvedl. Když jsem si pak zašla celá vystrašená ke svému lékaři, vyšetřil mě a ujistil, že moje štítná žláza je v pořádku, tlak v normě a ostatní také. Jen ta dýchavičnost sedí, kvůli nadváze,“ svěřila se paní Jaroslava, bývalá školní kuchařka.

Reportéři naší redakce ji do Ivančic zpovzdálí doprovodili. A bylo se na co dívat.

Manipulace

V salonku hotelu se sešlo necelých dvacet starších lidí, muži i ženy, mnozí s francouzskými holemi. Mazanec si je otipoval předem – když se scházeli, postával poblíž hotelu, kouřil a sledoval příchozí. Dokázal pak spatra ohromit naslouchajícího seniora tím, že má problémy s kyčlí, zadýchává se anebo že se mu točí hlava.

Přesně tak kdysi překvapil i paní Jaroslavu. „Když mi pověděl o té mé dýchavičnosti, uvěřila jsem, že má něco do sebe. A pak – umí mluvit a vyzná se v lidech,“ řekla.

Má pravdu, Mazanec dokáže umně lavírovat mezi lží („vám se vstřebala slinivka, měla byste se nad sebou zamyslet,“ řekne poté, co se na pár vteřin dotkne předloktí jedné z přítomných) a realitou všedního života („strávíte v ordinaci u doktora, který chce mít co možná největší počet bodů, pouhých pět minut a on si vás pořádně ani neposlechne, a to jste celý život poctivě dřeli…“).

Finále

V sále mezi ostatními trpělivě seděla postarší manželská dvojice, on vysoký, hubený a prošedivělý, ona drobná tmavovláska. „Oba znám z té první předváděčky,“ šeptla udiveně paní Jaroslava. „Ten pán se na ní skoro nemohl hýbat, tak ho Mazanec se synem dovedli k chi-masteru, položili ho na něj na pár minut a on si to moc pochvaloval. I chodit začal už sám.“

Nic podobného »volavčí dvojice« v Ivančicích předvést nestačila. Po dvou hodinách Mazancova řečnění si vzala slovo paní Jaroslava. Do sálu – za kolegou, který byl uvnitř – v té chvíli vešli další dva reportéři Blesku a začali průběh natáčet. Mazanec tentokrát utéci nestačil.

Odvaha ženy

Paní Jaroslava si servítky nebrala. Lidé ohromeně poslouchali, jak ji Mazanec diagnostikoval, i to, jak mu uvěřila, jak si od něj masážní přístroj koupila a – bez jakéhokoliv účinku – používala řadu měsíců. Předváděčka skončila krachem, nikdo si nic nekoupil. I když – slíbený oběd senioři dostali. „Už ho mám mockrát předplacený,“ usmála se závěrem paní Jaroslava a nechala si chutnat.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Jaroslavou, která šmejdům zavařila Richard Veselý, Fratišek Prachař, Karolina Hošek

Podrobnou reportáž o předváděcí akci lžidoktora Mazance a jeho syna čtěte v pondělním vydání deníku Blesk.

Bojujte proti šmejdům

Petici proti šmejdům můžete podepsat na každé pobočce České pošty, která se k akci připojila. Archy jsou k dispozici na 3300 pobočkách. www.peticeprotismejdum.cz

Fotogalerie
5 fotografií